NOVO Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDJE SADA.

Ako ne poduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvaćanje kolačića.

Zatvori

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za kosu

Ispadanje kose

Odgovori na pitanja

kozmetička rješenja

Slučaj br. 1

Bez obzira na tip alopecije (androgena alopecija ili telogeni efluvij), pacijenti se često nalaze u jednoj od ove dvije situacije.

Alopecija je prisutna, vlasište je već vidljivo. Kod muškaraca ćelave sljepoočnice i vrh glave, a kod žena pokrivenost kosom više nije dovoljno gusta i vlasište postaje vidljivo.
U tom stadiju prioritet je kosu učiniti gušćom i zato je potrebno djelovati na okolinu matičnih stanica za optimizaciju rasta nove kose.

Podrijetlo

Stemoxydine je patentirana molekula odabrana između više od 100 molekula s djelovanjem na okolinu matičnih stanica kose. Rezultat je nedavnih otkrića o važnosti faze mirovanja i ulozi matičnih stanica u nastanku kose.
Ova je inovacija predstavljena na 2 značajnija kongresa, kongresu Europskog društva za istraživanje kose (EHRS) i Europskom dermatološkom kongresu  (EADV). Stemoxydine je predmet 10 publikacija i 3 postera.

Način djelovanja

Ispitivanje populacije matičnih stanica iz folikula dlaka dokazalo je da Stemoxydine može oponašati učinke hipoksične okoline potrebne za dobro funkcioniranje ovih stanica.

  • Normalna razina O2
  • Niska razina O2
  • Normalna razina O2 + Stemoxydine

Učinkovitost

Kliničko ispitivanje provedeno u bolničkom centru specijaliziranom za poremećaje kose i vlasišta. Ispitivanje provedeno u usporedbi s placebom na 101 osobi s dokazanom alopecijom. Učinkovitost je dokazana fototrihogramom, aparatom koji usporedbom slika objektivno mjeri razvoj gustoće kose u različitim vremenskim točkama.
Nakon 3 mjeseca tretmana i u usporedbi s placebom primijećeno je povećanje gustoće kose od 4% kod osoba koje su koristile Stémoxydine. To predstavlja novih 1700 vlasi u usporedbi s placebom*.
*Srednja vrijednost za vlasište s alopecijom.

  • Broj vlasi / cm2
  • M0
  • M1.5
  • M3

Stemoxydine® 5% (n=48)

Placebo (n=52)

  • M0
  • M3

Alopecija od
A do Ž

Sve definicije
Alopecija

Progresivno ispadanje kose ili dlaka, parcijalno ili opće. Rezultat alopecije je ćelavost.

Aminokiselina

Mala molekula s 10-15 atoma koja je temeljni sastojak proteina svih živih bića. Kad ih se skupi 20, nižu se jedne za drugima i tvore proteine.

Bulba

Mjesto u korijenu kose na vrhu stabljike vlasi duboko usidreno u dermis. Sastoji se od keratinocita (stanica koje tvore kosu) i melanocita (pigmentnih stanica).
U bulbi se nalazi dermalna papila, bogato prokrvljeno područje koje folikulu dovodi sve hranjive tvari potrebne za rast kose.

Matične stanice

Stanice koje mogu obnoviti svako tkivo i koje tvore stanice tijekom cijelog svog života.

Lipidni cement

Lipidni ili međustanični cement je izvanstanična tvar koja omogućuje koheziju stanica unutar tkiva.

Kolagen

Kolagen prirodno sintetiziraju neke stanice u organizmu (fibroblasti kože) i odgovoran je za otpornost i elastičnost kože. Kod kose kolagena ovojnica obavija i štiti folikul dlake.

Korteks

Glavni i središnji dio vlakna kose kojeg štiti kutikula.

Kutikula

Vanjski zaštitni dio vlakna kose.

Folikul dlake

Nalazi se 4 mm ispod vlasišta i mjesto je gdje nastaje kosa. U njegovom je produžetku lojna žlijezda.

Mikrocirkulacija

Skupina krvnih i limfnih žilica putem kojih se vrši izvanstanična izmjena plinova i tekućina.

Fototrihogram

Tehnika procjene stanja vlasišta koja se sastoji od brijanja 1cm² vlasišta, potom fotografiranja tog područja neposredno nakon brijanja i ponovno 2 dana kasnije.

Skrining

Biološki postupak određivanja novih molekula s vrlo rijetkim djelovanjem. Ova tehnika velikog protoka podataka omogućuje testiranje više tisuća molekula dnevno. To je prva etapa u postupku otkrivanja novih aktivnih sastojaka.

Verteks

Vrh lubanje.