NOVO Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDJE SADA.

Ako ne poduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvaćanje kolačića.

Zatvori

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za kosu

Ispadanje kose

Odgovori na pitanja

alopecija

Razlika između normalnog ispadanja kose i alopecije

Postoje 2 glavna tipa alopecije:

 • - Androgena alopecija
  Najčešći oblik alopecije koji ovisi o genetskom naslijeđu i hormonima. S ulaskom u pubertet navala muških hormona (androgena) polako uzrokuje atrofiju folikula vlasi što kroz desetljeća dovodi do skraćivanja životnog vijeka kose.
 • Muškarci najčešće pate od ovog tipa alopecije: 25% muškaraca u dobi od 25 godina i do 50% muškaraca s 50 godina. No, ne reagiraju svi folikuli jednako na prekomjerno ispadanje kose, a neki su ga i pošteđeni, kao npr. područje oko vrata dok je ispadanje posebno primjetno na području sljepoočnica i vrha glave.

  Razvoj androgene alopecije kod muškarca

 • Žene manje pogađa ovaj tip alopecije (samo 25%) zbog estrogena koji štite folikul od djelovanja androgena koji ni nisu u velikom broju.

  Razvoj androgene alopecije kod žena

 • - Telogeni efluvij
  Manifestira se difuznim ispadanjem kose koje zahvaća cijelo vlasište. Javlja se kad se veći broj vlasi istovremeno dođe u fazu ispadanja. Može biti povezan sa stresom, nedostacima u prehrani, medicinskim tretmanima, hormonalnim promjenama ili promjenama godišnjih doba.
  • - Postporođajni telogeni efluvij: 2-3 mjeseca nakon poroda žena odjednom gubi velike količine kose. Razina estrogena koji je označio 9 mjeseci trudnoće vraća se nakon poroda u normalu. Ova pojava uzrokuje prelazak brojnih foliikula u fazu ispadanja. Kosa se obnavlja nakon nekoliko mjeseci.
  • - U menopauzi: opadanje razine estrogena dovodi do difuznog oblika alopecije što uzrokuje stanjivanje kose.
  • - Sezonsko ispadanje: izlaganje suncu utječe na tvorbu steroidnih hormona (2 sezonska vrhunca u kolovozu-rujnu i u proljeće) i dovodi do difuznog ispadanja kose.

Postoje i drugi, puno ozbiljniji tipovi alopecije koji zahtijevaju medicinski tretman.

 • - Lokalizirana alopecija:  mogu je uzrokovati kožni problemi (tumor, opeklina, krasta), radioterapija ili paraziti (dermatofiti, lišajevi)
 • - Krastu ili alopeciju areatu karakteriziraju manja ili veća kružna područja bez kose na jednom ili više mjesta. Smatra se da je autoimunog podrijetla.

Alopecija od
A do Ž

Sve definicije
Alopecija

Progresivno ispadanje kose ili dlaka, parcijalno ili opće. Rezultat alopecije je ćelavost.

Aminokiselina

Mala molekula s 10-15 atoma koja je temeljni sastojak proteina svih živih bića. Kad ih se skupi 20, nižu se jedne za drugima i tvore proteine.

Bulba

Mjesto u korijenu kose na vrhu stabljike vlasi duboko usidreno u dermis. Sastoji se od keratinocita (stanica koje tvore kosu) i melanocita (pigmentnih stanica).
U bulbi se nalazi dermalna papila, bogato prokrvljeno područje koje folikulu dovodi sve hranjive tvari potrebne za rast kose.

Matične stanice

Stanice koje mogu obnoviti svako tkivo i koje tvore stanice tijekom cijelog svog života.

Lipidni cement

Lipidni ili međustanični cement je izvanstanična tvar koja omogućuje koheziju stanica unutar tkiva.

Kolagen

Kolagen prirodno sintetiziraju neke stanice u organizmu (fibroblasti kože) i odgovoran je za otpornost i elastičnost kože. Kod kose kolagena ovojnica obavija i štiti folikul dlake.

Korteks

Glavni i središnji dio vlakna kose kojeg štiti kutikula.

Kutikula

Vanjski zaštitni dio vlakna kose.

Folikul dlake

Nalazi se 4 mm ispod vlasišta i mjesto je gdje nastaje kosa. U njegovom je produžetku lojna žlijezda.

Mikrocirkulacija

Skupina krvnih i limfnih žilica putem kojih se vrši izvanstanična izmjena plinova i tekućina.

Fototrihogram

Tehnika procjene stanja vlasišta koja se sastoji od brijanja 1cm² vlasišta, potom fotografiranja tog područja neposredno nakon brijanja i ponovno 2 dana kasnije.

Skrining

Biološki postupak određivanja novih molekula s vrlo rijetkim djelovanjem. Ova tehnika velikog protoka podataka omogućuje testiranje više tisuća molekula dnevno. To je prva etapa u postupku otkrivanja novih aktivnih sastojaka.

Verteks

Vrh lubanje.