NOVO Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više OVDJE SADA.

Ako ne poduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvaćanje kolačića.

Zatvori

 • research
 • Points de vente
 • newsletter
 • Moja koža

Klinika za kosu

Ispadanje kose

Odgovori na pitanja

alopecija

Razlika između normalnog ispadanja kose i alopecije

Postoje 2 glavna tipa alopecije:

 • - Androgena alopecija
  Najčešći oblik alopecije koji ovisi o genetskom naslijeđu i hormonima. S ulaskom u pubertet navala muških hormona (androgena) polako uzrokuje atrofiju folikula vlasi što kroz desetljeća dovodi do skraćivanja životnog vijeka kose.
 • Muškarci najčešće pate od ovog tipa alopecije: 25% muškaraca u dobi od 25 godina i do 50% muškaraca s 50 godina. No, ne reagiraju svi folikuli jednako na prekomjerno ispadanje kose, a neki su ga i pošteđeni, kao npr. područje oko vrata dok je ispadanje posebno primjetno na području sljepoočnica i vrha glave.

  Razvoj androgene alopecije kod muškarca

 • Žene manje pogađa ovaj tip alopecije (samo 25%) zbog estrogena koji štite folikul od djelovanja androgena koji ni nisu u velikom broju.

  Razvoj androgene alopecije kod žena

 • - Telogeni efluvij
  Manifestira se difuznim ispadanjem kose koje zahvaća cijelo vlasište. Javlja se kad se veći broj vlasi istovremeno dođe u fazu ispadanja. Može biti povezan sa stresom, nedostacima u prehrani, medicinskim tretmanima, hormonalnim promjenama ili promjenama godišnjih doba.
  • - Postporođajni telogeni efluvij: 2-3 mjeseca nakon poroda žena odjednom gubi velike količine kose. Razina estrogena koji je označio 9 mjeseci trudnoće vraća se nakon poroda u normalu. Ova pojava uzrokuje prelazak brojnih foliikula u fazu ispadanja. Kosa se obnavlja nakon nekoliko mjeseci.
  • - U menopauzi: opadanje razine estrogena dovodi do difuznog oblika alopecije što uzrokuje stanjivanje kose.
  • - Sezonsko ispadanje: izlaganje suncu utječe na tvorbu steroidnih hormona (2 sezonska vrhunca u kolovozu-rujnu i u proljeće) i dovodi do difuznog ispadanja kose.

Postoje i drugi, puno ozbiljniji tipovi alopecije koji zahtijevaju medicinski tretman.

 • - Lokalizirana alopecija:  mogu je uzrokovati kožni problemi (tumor, opeklina, krasta), radioterapija ili paraziti (dermatofiti, lišajevi)
 • - Krastu ili alopeciju areatu karakteriziraju manja ili veća kružna područja bez kose na jednom ili više mjesta. Smatra se da je autoimunog podrijetla.

Alopecija od
A do Ž

Sve definicije
Alopecija

Progresivno ispadanje kose ili dlaka, parcijalno ili opće. Rezultat alopecije je ćelavost.

Aminokiselina

Mala molekula s 10-15 atoma koja je temeljni sastojak proteina svih živih bića. Kad ih se skupi 20, nižu se jedne za drugima i tvore proteine.

Bulba

Mjesto u korijenu kose na vrhu stabljike vlasi duboko usidreno u dermis. Sastoji se od keratinocita (stanica koje tvore kosu) i melanocita (pigmentnih stanica).
U bulbi se nalazi dermalna papila, bogato prokrvljeno područje koje folikulu dovodi sve hranjive tvari potrebne za rast kose.

Matične stanice

Stanice koje mogu obnoviti svako tkivo i koje tvore stanice tijekom cijelog svog života.

Lipidni cement

Lipidni ili međustanični cement je izvanstanična tvar koja omogućuje koheziju stanica unutar tkiva.

Kolagen

Kolagen prirodno sintetiziraju neke stanice u organizmu (fibroblasti kože) i odgovoran je za otpornost i elastičnost kože. Kod kose kolagena ovojnica obavija i štiti folikul dlake.

Korteks

Glavni i središnji dio vlakna kose kojeg štiti kutikula.

Kutikula

Vanjski zaštitni dio vlakna kose.

Folikul dlake

Nalazi se 4 mm ispod vlasišta i mjesto je gdje nastaje kosa. U njegovom je produžetku lojna žlijezda.

Mikrocirkulacija

Skupina krvnih i limfnih žilica putem kojih se vrši izvanstanična izmjena plinova i tekućina.

Fototrihogram

Tehnika procjene stanja vlasišta koja se sastoji od brijanja 1cm² vlasišta, potom fotografiranja tog područja neposredno nakon brijanja i ponovno 2 dana kasnije.

Skrining

Biološki postupak određivanja novih molekula s vrlo rijetkim djelovanjem. Ova tehnika velikog protoka podataka omogućuje testiranje više tisuća molekula dnevno. To je prva etapa u postupku otkrivanja novih aktivnih sastojaka.

Verteks

Vrh lubanje.