OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY JE PREDVODNIK ZNANOSTI EKSPOZOMA VEĆ 40 GODINA

Vichy oduvijek traga za zdravim izgledom kože.
Naša se stručnost temelji na sveobuhvatnom istraživanju
elemenata koji utječu na razvoj kože tijekom vremena.

VICHY JE PREDVODNIK ZNANOSTI EKSPOZOMA VEĆ 40 GODINA

„EKSPOZOM JE ODGOVORAN ZA VIŠE OD 80 % STARENJA KOŽE”

Dr. Delphine Kerob,

dermatologinja i medicinska direktorica Vichyjeve globalne platforme

delphine kerob

ZNANOST EKSPOZOMA: SLUŽI ZDRAVOM IZGLEDU KOŽE

Jedna je od naših čežnji oduvijek bio zdrav izgled kože. Da bismo stvorili najbolja rješenja za vašu kožu, razvili smo stručnost temeljenu na sveobuhvatnom istraživanju elemenata koji tijekom vremena utječu na njezin razvoj. Te elemente zajednički nazivamo „ekspozom”.

v_exposome.jpg
Koncept

Koncept

Koncept ekspozoma izvorno je nastao na polju istraživanja raka. Prvi ga je 2005. definirao profesor Christopher Wild, bivši direktor Međunarodne agencije za istraživanje raka (IRAC), kao „kumulativnu mjeru utjecaja okoliša i povezanih bioloških reakcija, uključujući izloženost čimbenicima iz okoliša, prehranu, ponašanje i endogene procese.” (1, 2)

Kada je riječ o koži, naša laboratorijska istraživanja pokazala su da je ekspozom kombinacija više različitih utjecaja: okoliša, ponašanja i hormona. Prije svega, njihov kumulativni učinak može utjecati na biološke funkcije kože i ubrzati njezino starenje. Godine 2016. ta smo otkrića pretvorili u: znanost ekspozoma kože.

Koncept

ČIMBENICI EKSPOZOMA: VIŠE RAZLIČITIH ELEMENATA KOJI UTJEČU NA ZDRAV IZGLED KOŽE

Na zdrav izgled kože značajno utječu mnogi vanjski i unutarnji čimbenici ekspozoma, a njihov kumulativni utjecaj dodatno pogoršava njezin izgled (15).

Okolišni čimbenici

  • UV zrake: UVA, UVB, IC, vidljiva svjetlost
  • Zagađenje: kemijski onečišćivači, mikročestice PM10 / PM2,5, ultrasitne čestice, ozon, insekticidi itd.
  • Klimatske promjene: temperatura, vlaga, varijacije atmosferskog tlaka
Okolišni čimbenici

Čimbenici ponašanja

  • Način ishrane: prehrana, duhan, alkohol
  • Psihološki stres
  • Nedostatak sna
  • Fizička aktivnost
Čimbenici ponašanja

Hormonski čimbenici

  • Varijacije ženskih hormona: pubertet, menstrualni ciklus, trudnoća, menopauza
Hormonski čimbenici

Istraživanje
ekspozoma
složen je
i ambiciozan
projekt.

Razumjeti ekspozom znači uzeti u obzir beskonačan broj varijabli.
Odnosno, potrebno je uzeti u obzir višestruke utjecaje poput okoliša, ponašanja, hormona ili beskrajne biološke raznolikosti kože. Dakle, svaki pojedinac ima vlastiti oblik ekspozoma i neće biti izložen istim čimbenicima ekspozoma kao njegov susjed niti će ekspozom izazvati ista biološka oštećenja na koži. Stoga je iznimno važno razumjeti ove čimbenike i proučiti njihov kumulativni i sinergijski učinak na kožu da bi se pronašlo personalizirano rješenje kojim se povećava potencijal kože u svakoj fazi života. Na primjer, dnevna svjetlost u kombinaciji s onečišćenjem, odnosno svjetlosno onečišćenje, može značajno utjecati na zdrav izgled kože i pogoršati njezino starenje.”

Luc Aguilar,

voditelj bioloških i kliničkih istraživanja u društvu L’Oreal

 luc aguilar

UČINCI EKSPOZOMA: UTJECAJ NA KOŽU

Koža je najveći ljudski organ.

Ima četiri glavne funkcije: FIZIČKA BARIJERA KOŽE – PIGMENTACIJA KOŽE – ZAŠTITA KOŽE – STRUKTURA KOŽE pod utjecajem su ekspozoma koji djeluje na zdrav izgled, integritet i kvalitetu naše kože.

UVS

UV zrake odgovorne su za 80 % vidljivih znakova starenja kože lica. One pogoršavaju stanje kolagena i elastična vlakna, što dovodi do znakova starenja: bora, gubitka čvrstoće, grube teksture kože i poremećaja u pigmentaciji (3, 4)

uvs

Onečišćenje

ZAGAĐENJE uzrokuje oksidativni stres. Dokazano dovodi do znakova starenja kože, posebno tamnih mrlja i bora (5, 6).

U kombinaciji s UV zračenjem dolazi do pogoršanja znakova starenja kože (7, 8).

pollution

Klimatske
promjene

KLIMATSKE PROMJENE poput temperature, vlage i atmosferskog tlaka mogu utjecati na funkciju kožne barijere. Niske temperature isušuju kožu, dok visoke temperature povećavaju hidrataciju kože te proizvodnju sebuma / znojenje, što dovodi do pojave akni, posebno kod masnih tipova kože (9, 10, 11, 12).

climate

Prehrana

PREHRANA izravno utječe na izgled naše kože i njezinu sposobnost da se odupre vanjskim štetnim utjecajima, poput zagađenja, UV zraka i stresa. Loša prehrana može uzrokovati prerano starenje kože, kao i potencijalno utjecati na akne i probleme s kožom (rozacea, atopijski dermatitis i psorijaza) (13)

nutrition

Psihološki
stres

PSIHOLOŠKI STRES može imati i kratkoročan i dugoročan utjecaj na kožu. Na primjer, žene koje su pod stresom često imaju oslabljenu funkciju kožne barijere, što kratkoročno može dovesti do toga da koža postane suša i ten izgubi sjaj (14)

stress

Nedostatak
sna

NEDOSTATAK SNA oslabljuje funkciju kožne barijere i ubrzava proces starenja kože. Koža može izgledati bljeđe s naglašenim sitnim linijama / borama. Područje oko očiju pod posebno je velikim utjecajem (15, 16, 17).

sleep

Hormonalne promjene

Varijacije HORMONA, posebno ženskih hormona (poput estrogena i progesterona) mogu utjecati na strukturu i sastav kože tijekom cijelog vašeg života, a posebno tijekom menstrualnog ciklusa (nesavršenosti, akne, povećanje proizvodnje sebuma), trudnoće (nesavršenosti, akne, melazma) i menopauze (duboke bore, obješenost, tamne mrlje, suha i tanka koža) (18, 19, 20, 21).

hormones
UČINCI   EKSPOZOMA: UTJECAJ NA KOŽU

NAŠA RJEŠENJA PROTIV EKSPOZOMA

Da bismo kožu učinili jačom u borbi protiv štetnih utjecaja ekspozoma, upotrijebili smo tehnologiju kako bi nam u tome pomogla: s personaliziranom dijagnozom na stranici SkinConsultAI.com, stvorenom u suradnji s dermatolozima i stručnjacima za zdravlje kože, saznat ćete koji su prioriteti vaše kože. Ova dijagnoza omogućit će nam razvoj sveobuhvatnih protokola njege s pomoću visokih sigurnosnih standarda koji odgovaraju vašim specifičnim kožnim problemima.

NAŠA JE MISIJA UNAPRIJEDITI ZNANOST EKSPOZOMA

Naša je svakodnevna misija unaprijediti znanost o koži i učiniti je dostupnom vama. Vichy je od 1931. predvodnik znanstvenih istraživanja kože te prati žene u svim životnim fazama. Kao predvodnik znanosti ekspozoma kože i sponzor naše godišnje potpore za istraživanja, nastavljamo financirati i podržavati razvoj znanstvenih spoznaja u vezi sa zdravim izgledom kože.

NAŠA JE   MISIJA UNAPRIJEDITI ZNANOST EKSPOZOMA

PUBLIKACIJE O EKSPOZOMU DRUŠTVA VICHY

Naše istraživanje u 2019. godini dovelo je do objavljivanja publikacije „Koža i ekspozom” (liječnički odbor za ekspozom društva Vichy). To je bio prvi rad u kojem su predstavljeni biološki i klinički utjecaji ekspozoma na kožu.

Kako bi proširio znanje o ekspozomu, Vichy svake godine objavljuje svoje studije u poznatom dermatološkom časopisu koji broji više od 30 znanstvenih publikacija.