OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

Je li sijeda kosa sklonija ispadanju?

Intervju s Jean-Françoisom Micheletom, voditeljem Napredne istraživačke skupine društva L'Oreal.

Zašto se pojavljuju sijede vlasi?

J-F. M.: Tijekom anagene faze (faze rasta) ciklusa rasta kose, folikula kose (dio vlasi ukorijenjen u vlasištu) proizvodi pigment (pigmentirani pramen koji se sastoji od nekoliko vlasi). On može biti plav, crn, crven ili smeđ te ovisi o genetici svakog pojedinca. Rast i pigmentacija traju tri do četiri godine, nakon čega nastupa telogena faza tijekom koje kosa ispada i ponovno počinje proces rasta mlade kose.  

Kako bi mlada kosa ponovno počela rasti, folikula kose mora se „napuniti” iz „zalihe” matičnih stanica (koje su potrebne za rast kose) i melanocita (koji kosi ili koži daju boju). Kad se folikula kose ispravno napuni tim stanicama rasta i pigmentacije, dolazi do rasta mlade kose pune melanina. Prema tome, kosa obnavlja svoju prirodnu boju iz ciklusa u ciklus.  

Taj proces s godinama slabi te se počinju pojavljivati sive, a zatim i bijele vlasi jer se zaliha melanocita polako smanjuje dok, konačno, u potpunosti ne nestane. Broj melanocita kojim se folikula kose puni svakim novim ciklusom rasta kose sve je manji. Kosa postupno gubi pigmentaciju i u konačnici postaje sasvim bijela. Faktori koji dovode do smanjenja zalihe melanocita i pojave sijedih vlasi genetska su predispozicija i stres.Koja su obilježja sijedih vlasi?

J-F. M.: Sijede vlasi imaju ista fizička obilježja kao i pigmentirana kosa s obzirom na to da potječu iz iste folikule. Jedina je razlika među njima u tome što sijede vlasi sadržavaju malo ili nimalo pigmenta. Često je pogrešno vjerovanje da sijeda kosa raste gušće od pigmentirane kose. Sva dosad provedena laboratorijska istraživanja potvrdila su da sijede vlasi rastu istom brzinom kao i one pigmentirane te da su jednakog promjera. Još je jedna urbana legenda da na mjestu iščupane sijede vlasi naraste nekoliko novih. To nije istina.

Jesu li sijeda kosa i gubitak kose povezani?

J-F. M.: Nije poznata veza između sijede kose i gubitka kose. Kosa može posijediti, ali depigmentacija nije uzrok uranjenog gubitka kose. Dok se količina melanocita (odgovornih za pigmentaciju) iz zalihe iz koje se folikule kose pune prije faze rasta mlade kose smanjuje, količina matičnih stanica (odgovornih za rast kose) može ostati stabilna. Prema tome, iako sijedi, kosa i dalje raste jednakom brzinom i jednake gustoće. Jedina poveznica među njima je, naravno, dob, s kojom uz sijede vlasi dolazi i pojačano ispadanje kose. Međutim, ta dva fenomena nisu međusobno povezana. There is no known connection between white hair and hair loss.