OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

JE LI VLASIŠTE ZAŠTIĆENO
OD UTJECAJA UV ZRAKA?

Ukratko, normalna vlasišta (tj. ne ćelava vlasišta koja nisu zahvaćena alopecijom) nisu u potpunosti zaštićena od UV zraka, iako su očito dobro prekrivena kosom. U uspravnom položaju, izloženost vlasišta UV zračenju u zenitu ukazuje na to da kosa ne upija UV zrake u potpunosti. Takav „faktor zaštite kose” očito varira (70 do 99 %) ovisno o debljini, boji i gustoći kose, što znači da je vlasište dio kože koji nije u potpunosti zaštićen od sunčevih zraka. U uvjetima jake izloženosti suncu možete dobiti opekline na vlasištu (a kasnije preplanulost), iako do toga dolazi rjeđe nego na licu ili trupu, pa tako raščešljavanje postaje bolan proces. Na površini vlasišta često se nalaze fluorescentni signali markera kože povezanih s UV zračenjem, poput pigmentiranih mrlja između folikula dlaka, a često dolazi i do dermalne solarne elastoze (nakupljanja elastina). Te činjenice djelomično objašnjavaju prisutnost melanoma na nekim vlasištima, što znači da dermatolozi obavezno moraju obaviti potpuni pregled vlasišta. Slična je situacija i kod nekih životinja s vunom koje su dugo vremena izložene suncu (npr. ovce u Australiji) pa razviju melanom na područjima kože koja su najslabije prekrivena vunom.

Osim nošenja šešira ili kape, praktična kozmetička rješenja za zaštitu vlasišta (i kose) od UV zračenja doista su složenija od onih koja se uobičajeno koriste na području lica ili tijela: primjenom organskih sredstava za zaštitu od sunca, u učinkovitim dozama, dlake izgledaju masno, bez sjaja, čak i „prljavo”, što usporava napredak u razvoju tih rješenja. Ovime se otvaraju vrata inovacijama, kojima je vjerojatno potreban skup pigmenata koji upijaju UV zrake, ali ne utječu na estetske značajke kose, što je preduvjet za sve proizvode namijenjene njezi i zaštiti vlasišta.


ZAPAMTITE

Vlasište u normalnom stanju (ne ćelavo vlasište koje nije zahvaćeno alopecijom) podnosi utjecaj UV zračenja, koje je ipak mnogo slabijeg intenziteta nego na nepokrivenim područjima kože. Vrata su otvorena inovativnim rješenjima zaštite koja uzimaju u obzir naše estetske potrebe.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg