OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

Koja je funkcija vlasišta?

ITS FUNCTIONS

Zaštita vlasišta
Zaštitu vlasišta osigurava nekoliko slojeva zaštitne barijere. To je u prvom redu kosa koja osigurava filtar od fine mrežice vlasi. Zatim dolazi hidrolipidni film koji, iako još uvijek relativno neistražen, privlači najviše pozornosti znanstvenika.
Nakon njega slijedi rožnati sloj koji obavija kožu poput tijesne „kore”.

Utjecaj kose na zaštitu vlasišta
Kosa štiti vlasište od štetnih utjecaja iz okoline, kao što su UV zrake, toplina... Međutim, zaštita nije apsolutna – folikularni kanal svake vlasi omogućava ulazak mikroskopskim česticama.

Hidrolipidni film
Površina rožnatog sloja kože, hidrolipidni film, djeluje kao drugi sloj barijere protiv vanjskih štetnih utjecaja. To je emulzija sekreta iz lojnih žlijezda (sebuma) i znojnih žlijezda (znoj).
Smanjuje brzinu propuštanja vode kroz površinu kože, čime se sprječava njezino isparavanje.
Lipidni sloj kože ima važnu ulogu zadržavanja higroskopskih tvari (koje upijaju vlagu) u rožnatom sloju. Te tvari nazivaju se prirodni faktori vlaženja, a čini ih skup različitih sastavnica (slobodne aminokiseline, urea, mineralne soli...)
Taj film štiti i od mikroorganizama koji bi mogli biti patogeni tako što hrani stabilne mikroorganizme koji sprječavaju množenje drugih mikroorganizama.
Stoga je važno imati na umu da je hidrolipidni film, bez obzira na to što ponekad izaziva smetnje, jedna od ključnih sastavnica zaštite vlasišta od množenja određenih bakterija.

Rožnati sloj (stratum corneum)

Živa koža vlasišta zapravo nije u izravnom kontaktu sa svojom okolinom. Zaštićena je rožnatim slojem. Rožnati sloj kože ograničava razmjenu tvari iz okoline i tvari iz bioloških tkiva koja se nalaze pod njim. Zbog toga vlasište slabo propušta plinove i tekućine te se bolje bori protiv štetnih kemijskih utjecaja.
Sastoji se od mrtvih stanica – korneocita – koji su biološki neaktivni i nemaju jezgru. Oni nastaju tijekom posljednje faze diferencijacije keratinocita.
Plosnati, neravnomjerno nakupljeni korneociti tvore neku vrstu ekoloških niša koje su savršeno stanište za mikroorganizme.
Lipidni sloj drži te mrtve stanice na okupu, a čvrste nakupine koje se nazivaju korneodezmosomi čine tu mrežu snažnijom kako bi se osigurao učinak zaštitnog sloja.
Zaštitni je sloj poput utvrde koja se proteže oko perimetra vlasišta!

Kad već govorimo o zaštiti...
Vlasište je izloženo vrlo specifičnim štetnim utjecajima. Za razliku od drugih dijelova kože, podliježe različitim mehaničkim, toplinskim i kemijskim štetnim utjecajima, kao što su
sušenje ručnikom i trenje kose (tvrdi keratin iz kose u dodiru s mekim keratinom s površine vlasišta), četkanje, češljanje, zagrijavanje kose (sušilom za kosu), ukosnice, neodgovarajući proizvodi…

Stoga je vlasište potrebno zaštititi od sljedećih utjecaja:
●        mehaničkih i kemijskih utjecaja
●        mikroorganizama koji mogu biti patogeni
●        Sunčevog zračenja
●        temperaturnih razlika i rizika od dehidracije.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_48_THE_FUNCTIONS_OF_THE_SCALP.jpg