OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

Koji su klinički znakovi gubitka kose?

Kako se definira pojava gubitka kosa?

J-F. M.: There is no single phenomenon of hair loss but a variety of different phenomena.
Without going into too much detail, we can say that there are two main types of common alopecia.
Androgenetic alopecia is the most common and it affects more than half of all men during their lifetime, but also women post-menopause. It in fact involves the hair follicle reducing in size rather than loss of the hair follicle itself.
The other form of common alopecia, in which hair loss is referred to as effluvium, is significant, sudden and diffuse hair loss. This type of alopecia includes telogen and anagen effluvium. Telogen effluvium accelerates the natural hair loss phase while anagen effluvium prematurely interrupts the hair growth phase.
Razlikuju li se klinički znakovi povezani s gubitkom kose ovisno o uzroku (ako je uzrok hormonalni, promjena godišnjih doba itd.)?

J-F. M.: Da, postoje značajne razlike između različitih vrsta alopecije.  

Kod pacijenata s androgenetskom alopecijom (gubitak kose povezan s muškim hormonima) dolazi do sporog i progresivnog gubitka u gustoći kose na zahvaćenim područjima vlasišta koji se razlikuju kod muškaraca i žena.  

Kod teškog oblika alopecije, poznatog i kao alopecia areata, postoje znakovi lokalizirane upale vlasišta, a kosa ispada u pramenovima promjera nekoliko centimetara, što se može proširiti i na cijelo vlasište.  

Konačno, kod difuzne alopecije, bilo da je riječ o anagenom ili telogenom efluviju, kosa ravnomjerno ispada iz cijelog vlasišta. Ovu vrstu gubitka kose često uzrokuju nedostatak hranjivih tvari, stres, nuspojava lijeka, hormonalni poremećaj i, u manjoj mjeri, promjena godišnjih doba.

Jesu li klinički znakovi povezani s gubitkom kose jednaki kod muškaraca i žena?

J-F. M.: Kada je riječ o androgenetskoj alopeciji, klinički se znakovi razlikuju kod muškaraca i žena. Muškarcima se gustoća kose smanjuje na tjemenu (vrh lubanje) i čeonim režnjevima, dok ženama kosa ispada uglavnom na vrhu lubanje i tjemenu. Međutim, kod difuzne alopecije vrste anagenog ili telogenog efluvija, klinički su znakovi jednaki i kod muškaraca i kod žena. Valja napomenuti da su žene sklonije telogenom efluviju jer postoji veća vjerojatnost da im nedostaje hranjivih tvari (na primjer, željeza i cinka), a i samo žene mogu biti trudne i doživjeti hormonalne promjene koje s tim dolaze – i prije i nakon poroda!

Što nam je sve dostupno za dijagnosticiranje gubitka kose?

J-F. M.: Opseg i težinu alopecije možemo procijeniti s pomoću Hamiltonove klasifikacije za muškarce i Ludwigove klasifikacije za žene. Za detaljniju se analizu upotrebljavaju fotografske metode, posebno fototrihogram.  

Ovdje je obrijano malo područje pacijentova vlasišta (oko 2 cm2). Ovo se područje fotografira, a zatim se, dva dana kasnije, snimi još jedna fotografija istog područja. Usporedbom dviju fotografija možemo uspostaviti omjer između broja dlačica koje su počele rasti i onih koje nisu.  

Kosa koja ponovno naraste je, dakle, u fazi rasta (anagenoj fazi), a kosa koja ne izraste ponovno je u telogenoj fazi, odnosno u fazi mirovanja prije nego što prirodno ispadne.  

Zahvaljujući tehnici fototrihograma, možemo precizno odrediti omjer između ove dvije faze, opseg gubitka kose, potencijal za ponovni rast kose, moguću deregulaciju faza ciklusa rasta kose ili minijaturizaciju folikula dlake.  

Ovakav nam pregled također omogućuje određivanje promjera pramenova kose. Sada je poznato da je velika razlika u promjeru kose na vlasištu sinonim za povećani rizik od smanjenja gustoće kose koje dolazi s godinama. Preciznije fotografske tehnike mogu također otkriti znakove upale koja okružuje folikule dlake (poznate kao obojeni peripilarni znakovi), što može ukazivati na androgenetsku alopeciju.  

Za najbolje moguće liječenje dermatolog će uz ove preglede zatražiti i ispunjavanje upitnika o osobnoj i obiteljskoj anamnezi pacijenta, kao i njegovu načinu života kako bi potencijalno otkrio nedostatke hranjivih tvari ili pretjerani stres.

There is no single phenomenon of hair loss but a variety of different phenomena