OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

KOZMETIČKI PROIZVODI KAO POMOĆ KOD BOLESTI VLASIŠTA

Kao i svaki drugi dio kože, vlasište je sklono poremećajima i bolestima koji uglavnom zahtijevaju strogi dermatološki nadzor i odgovarajuću njegu. Bolesti vlasišta obuhvaćaju širok spektar različitih tegoba ovisno o pogođenom tkivu ili mjestu nastanka tegobe.
Infekcije vlasišta (bakterijske, gljivične), autoimune i upalne bolesti (psorijaza, Lupus erythematosus), benigni tumori na koži itd. najčešće su medicinske tegobe povezane s vlasištem. Psorijaza je vjerojatno najčešća bolest vlasišta, koja se ponekad pogreškom može zamijeniti za teže oblike peruti ili seboroičnog dermatitisa (perutanje koje se proširilo na područje cijelog lica). Osim svoje neestetičnosti (velike ljuske, crvenilo vlasišta), psorijaza snažno utječe na kvalitetu života osoba koje od nje boluju (oko 5 milijuna ljudi u SAD-u): psorijaza izaziva stalan svrbež.
Osim toga, dijelovi vlasišta pogođeni ovom bolešću često su obilježeni alopecijom (psorijatična alopecija), tj. kosa ne raste na zahvaćenim područjima. S još jednim čestim problemom za koji postoji uspješan, ali zamoran tretman, upoznaju se brojni roditelji nakon što uši (Pediculosus capitis) zahvate vlasišta njihove djece. Različiti lijekovi koji se upotrebljavaju protiv bolesti vlasišta (retinoidi, kortikosteroidi, antralin, antimikotici psoraleni, UVB, antibakterijski lijekovi, lijekovi protiv gljivica...) izazivaju nuspojave (neugodan osjećaj na vlasištu, poteškoće s oblikovanjem kose, pigmentacija kože...). Zahvaljujući svojem blagotvornom djelovanju na vlasište, kozmetički proizvodi u brojnim aspektima mogu pridonijeti povećanju ugode vlasišta te poboljšanju njegova izgleda. Važno je još napomenuti i da na vlasištima osjetljivih osoba tijekom bojenja kose može izbiti snažna alergijska reakcija. Taj se, ponekad vrlo ozbiljan, slučaj može vrlo lako izbjeći pridržavanjem uputa proizvođača.


ZAPAMTI

Cilj kozmetičkih proizvoda nije liječenje bolesti te to ne leži u njihovoj biološkoj osnovi. Međutim, oni mogu pružiti dragocjenu pomoć kad je riječ o nuspojavama izazvanima medicinskim tretmanima. Šamponi, losioni i maske koji su osmišljeni kao proizvodi pogodni za vlasište važan su saveznik u borbi protiv bolesti vlasišta.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_57_SCALP_DISEASES_HELP_FROM_COSMETIC_PRODUCTS.jpg