OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

MIKROBIOM
VLASIŠTA

Na površini našeg vlasišta živi mikroflora savršeno prilagođena okruženju koje potiče njezin razvoj: mikro šupljine, vlaga, pogodne temperature i hranjive tvari (sebum i lipidi vlasišta). Njezina je prisutnost korisna jer ograničava djelovanje drugih potencijalno patogenih mikroorganizama.

Duo koji raste!

Gotovo polovicu populacije tih mikroorganizama čini gljivica Malassezia spp, koja se počela nastanjivati u svim masnim dijelovima kože još od našeg rođenja. Sa svojim slojem lipida (uglavnom sebuma), vlasište je idealno okruženje za umnožavanje mikroorganizama.
Malassezia dijeli svoje okruženje s bakterijama poput stafilokoka i korineformnih (štapićastih) bakterija.Prolazna mikroflora, potencijalno patogena, koja je na vlasište dospjela kontaktom ili zrakom, nema veliku populaciju i lako se može ukloniti redovitim šamponiranjem.

Ova mala stvorenja: grinje vrste Demodex folliculorum prisutne su na mjestima gdje je koža masna (obrazi, čelo, nos...) te u folikulama dlaka (trepavice, obrve i kosa). Promjenjive su veličine (0,1 mm do 0,4 mm) te se hrane mrtvim stanicama i masnoćom (sebumom). U slučaju seboreje umnožavanje demodexa može se pojačati, zbog čega dolazi do svrbeža, posebno kod ljudi s osjetljivim imunološkim sustavom. Općenito govoreći, ovaj je maleni parazit vrlo neprimjetan i ne uzrokuje probleme.

Promjene u mikroflori na površini vlasišta … Pripazite na prhut!
Pod utjecajem različitih čimbenika može doći do poremećaja u flori vašeg vlasišta... Neki su poremećaji vlasišta povezani s poremećajima u mikroflori: Ponekad dolazi do pojačanog umnožavanja gljivice Malasseziaspp, što dovodi do problema s prhuti.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_51_THE_MICROBIOME_ON_THE_SCALP.jpg