OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

Što je gubitak kose i zašto do njega dolazi?

Uloga ukrućivanja vezivne ovojnice folikula dlake

Kolagen je vitalni dio naše kose, kože i noktiju, a njegova se količina smanjuje s godinama. Prisutan je oko folikula dlake i ispod njega, a znanstvenicima je sada poznato da je ukrućivanje ove kolagenske ovojnice jedan od glavnih uzroka uranjenog gubitka kose.  

Ukrućivanje kolagena dovodi do toga da korijen kose postaje prekrut. Pritisak stvoren ovom pojavom komprimira okolne krvne žile koje dovode hranjive sastojke do folikula dlake putem mikrocirkulacije krvi. Folikuli na taj način nisu dovoljno „nahranjeni” pa se smanjuju, što uzrokuje slabljenje i stanjivanje vlakna kose. Ukrućivanje korijena postupno se povećava s godinama, stvarajući tanju kosu s kraćim životnim vijekom.  

Ukrućivanjem kanalića s kolagenom oko folikula dlake također se sprječava duboko učvršćivanje tog folikula u dermu, čime se povećava vjerojatnost njegova ispadanja.

Važnost matičnih stanica

Nedavno istraživanje otkrilo je temeljnu ulogu vezivne ovojnice koja sadržava kolagen u omogućavanju „dostupnosti” matičnih stanica potrebnih za rast novih folikula dlaka.  

Na kraju svakog ciklusa rasta kose, kod zdravih ispitanika, ovojnica se ponaša poput elastične trake i omogućava folikulu dlake da se popne na površinu vlasišta i tako se „napuni” matičnim stanicama u kontaktu sa „zalihom” takvih stanica. Napunjen, folikul dlake zatim se vraća natrag u vlasište da bi se tamo učvrstio malo dublje i pokrenuo rast novog pramena kose.  

Međutim, ako vezivna ovojnica izgubi svoju elastičnost, folikul dlake više se neće moći pravilno puniti matičnim stanicama i rast nove dlake bit će poremećen.

Collagen stiffening causes the hair roots to become less anchored

Spacer small white
White Box spacer
White Box spacer