OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

ŠTO JE
MIKROBIOM
VLASIŠTA?

Koja je uloga mikrobioma vlasišta?

R.J.: Mikrobiom je nevidljivi ekosustav živih mikroorganizama koji je sastavni dio površine našeg vlasišta i sastoji se uglavnom od bakterija (prvenstveno Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes, danas poznatih kao Cutibacterium acnes) te gljivica (od kojih prevladava Malassezia restricta).
Na jednom kvadratnom centimetru žive milijuni ovih mikroorganizama! Kao i u svakom ekosustavu, ovi organizmi obično žive u ravnoteži jedni s drugima i kožom vlasišta, koja im osigurava esencijalne hranjive sastojke, uglavnom putem znoja i sebuma.

Baš kao i kod kože lica i tijela, uloga je mikrobioma zaštita vlasišta od patogenih mikroorganizama. Svatko ima svoj vlastiti mikrobiom vlasišta i on može varirati ovisno o godišnjim dobima, pa čak i tijekom dana ako, na primjer, operete kosu.

Kako se mikrobiom vlasišta razlikuje od mikrobioma kože?

R.J.: Ako ih usporedimo s vlasištem, populacije bakterija i gljivica koje žive na površini kože uvelike se razlikuju. Također se razlikuju ovisno i o dijelu tijela koje nastanjuju jer se savršeno prilagođavaju svom okruženju. Na primjer, vrste bakterija koje žive ispod naših pazuha, područja koje luči puno znoja, nisu iste kao i bakterije s podlaktice.

Mikrobiom vlasišta zapravo je sličniji mikrobiomu čela jer je lučenje znoja i sebuma u tim područjima slično, iako prisutnost dlaka na vlasištu ipak čini ovo područje jedinstvenim.

Koja su najnovija znanstvena otkrića o mikrobiomu vlasišta?

R.J.: Nakon što smo točno utvrdili glavne kolonije bakterija i gljivica na vlasištu (1), istraživanje društva L’Oréal omogućilo nam je da identificiramo druge potencijalne funkcije ovog mikrobioma. Nedavno smo otkrili da bi bakterija Cutibacterium acnes mogla zapravo služiti kao izvor vitamina i esencijalnih aminokiselina za vlasište, slično kao što to čine određene bakterije za crijeva (2).

Još je jedno od naših važnih dostignuća da smo uspjeli sekvencirati cijeli genom gljivice Malassezia restricta (3). To će nam olakšati proučavanje ove gljivice, za koju znamo da sudjeluje u stvaranju prhuti.

Mikrobiom je nevidljivi ekosustav živih mikroorganizama koji je sastavni dio našeg vlasišta.