OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

Utjecaj lijekova na gubitak kose

Uzroci gubitka kose uključuju i lijekove

Svakodnevni je gubitak kose potpuno prirodan, a prosječnoj osobi dnevno ispadne između 50 i 100 vlasi. Alopecija je naziv za abnormalni gubitak kose koji premašuje te brojke. Uzroci gubitka kose uključuju genetske i okolišne čimbenike te hormone, ali i neke lijekove kod kojih je jedna od mogućih nuspojava ispadanje kose. Ta se pojava naziva alopecija izazvana lijekovima.

Različiti mehanizmi djelovanja lijekova koji uzrokuju gubitak kose

Postoje mnogi lijekovi koji uzrokuju gubitak kose, bio on iznenadan ili postupan, difuzan ili lokaliziran, a koji remete ciklus rasta kose na različite načine. Određeni lijekovi mogu ubrzati prijelaz u tom ciklusu iz faze rasta (anagene faze) u fazu mirovanja (telogenu fazu). To je slučaj, na primjer, s interferonima (vidi u nastavku). Taj telogeni efluvij , kako se još naziva, uzrokuje značajno i difuzno ispadanje kose do kojeg dolazi 2 do 4 mjeseca nakon uzimanja lijeka.  

S druge strane, neki lijekovi mogu prerano prekinuti fazu rasta kose. Gubitak kose u tim je situacijama puno značajniji nego u slučaju telogenog efluvija, a događa se samo nekoliko dana ili tjedana nakon početka liječenja. Ta se pojava naziva anageni efluvij.

Koji lijekovi uzrokuju gubitak kose?

Najčešći uzrok gubitka kose radi lijekova jest alopecija izazvana kemoterapijom. Mnogi oblici liječenja karcinoma uzrokuju značajan ili čak potpun gubitak kose vrste anagenog efluvija jer ometaju proces dijeljenja stanica (mitozu) folikula dlaka.  

Kod nekih pacijenata interferoni, koji se upotrebljavaju u liječenju hepatitisa C ili multiple skleroze, također mogu uzrokovati gubitak kose vrste telogenog efluvija.  

I imunosupresivi mogu dovesti do određenih oblika alopecije. Kosa ponekad može ispadati u grudicama u uzorku koji se viđa kod alopecije areate. S druge strane, neki imunosupresivi kao što je ciklosporin mogu izazvati hipertrihozu.  

Ostali lijekovi koji u određenim slučajevima mogu uzrokovati gubitak kose jesu statini koji se upotrebljavaju za liječenje kolesterola, antibakterijski lijekovi, antidepresivi te antiepileptici i litij, koji se također upotrebljavaju za liječenje depresije i poremećaje raspoloženja. Međutim, prilikom upotrebe ovih lijekova rijetko dolazi do gubitka kose.

Kako spriječiti gubitak kose izazvan lijekovima

Gubitak kose izazvan lijekovima nije razlog za brigu jer je gotovo uvijek reverzibilan, a kosa se vraća svojem prijašnjem ciklusu rasta u razdoblju od nekoliko tjedana ili mjeseci nakon završetka terapije. Kod dugoročnog se liječenja tijelo ponekad prilagodi situaciji i kosa počne normalno rasti, iako pacijent i dalje prima terapiju.  

Postoje deseci lijekova koji mogu uzrokovati gubitak kose. Preporučuje se posjet liječniku ili dermatologu već s prvom pojavom simptoma.

Jedna od mogućih nuspojava kod velikog broja lijekova je gubitak kose. Međutim, kosa obično prestane ispadati nakon završetka terapije.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_06_Medications_that_cause_hair_loss.jpg