OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

UTJEČE LI ONEČIŠĆENJE
ZRAKA
NA VLASIŠTE?

Onečišćenje zraka zapravo čini kombinacija lebdećih čestica (uglavnom PM2,5 i PM 10, veličine manje od 2,5 μm ili 10 μm) i plinovitih spojeva (NO, O3, SO2, CO, CO2, različite vrste policikličnih aromatskih ugljikovodika itd.). Utjecaj onečišćenja na kožu još se uvijek slabo proučava, a utjecaj na vlasište i dalje se zanemaruje, što nam pruža mogućnost za novo poglavlje u istraživanju kože.

Ukratko, normalno vlasište (ne ćelavo) vjerojatno se suprotstavlja utjecaju onečišćenja i, logično, utjecaju plinovitih spojeva jer su kontakti s lebdećim česticama vjerojatno rijetki s obzirom na zaštitu koju kosa pruža pa se ti sitni elementi tako učvršćuju. Vrlo difuzni plinoviti spojevi zasigurno će doći u kontakt s vlasištem i negativno utjecati na epidermalne proteine i lipide vlasišta. Mnogi od ovih plinovitih spojeva imaju jako oksidacijsko svojstvo, poput ozona (O3), koji je jasan pokazatelj gradskog ili industrijskog zagađenja. S obzirom na to da je većina lipida vlasišta nezasićena (uglavnom skvalen, masne kiseline...), tj. skloni su oksidaciji ili peroksidaciji, postali su modeli i pouzdani pokazatelji zagađenja, kao što je nedavno objavila Napredna istraživačka skupina društva L’Oreal.  

Budući da oksidirani oblici lipida imaju negativan utjecaj na živa tkiva, utjecaj onečišćenja na vlasište može se procijeniti analizom količine oksidiranih lipida. Prilično velika količina skvalena i nezasićenih masnih kiselina svakodnevno prisutna na vlasištu čini ga logičnom metom oksidacijskog onečišćenja, čiji je utjecaj vidljiv na licima stanovnika Meksika ili Šangaja. Situacija se može usporediti i kada je u pitanju stanje normalnog vlasišta, uzimajući u obzir proupalni potencijal peroksidiranih lipida, vjerojatnih izvora svrbeža, uz epidermalni kolesterol, proteine na površini kože vlasišta ili slobodne aminokiseline koji također mogu proći kroz oksidacijske procese.

ZAPAMTITE

Ne postoji opravdanje da bi se isključio utjecaj onečišćenja zraka na normalno vlasište, koji se uglavnom odvija putem plinovitih oksidacijskih elemenata poput ozona. Lipidi i proteini vlasišta najbolji su pokazatelji tog utjecaja. Ipak, šamponiranje kose u tim područjima ponešto se razlikuje...

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_54_IS_SCALP_CONCERNED_BY_AERIAL_POLLUTION.jpg