OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Previous

VLASIŠTE I RAZLIČITE
ETNIČKE SKUPINE

Svi smo isti, a opet različiti! rekli su slavni etnogenetičari. Jedan DNK, jedna ljudska vrsta. Međutim, nova domena epigenetike (grane koja ne dekodira gene, već opisuje njihovu različitu aktivnost ili ekspresiju među ljudima) omogućuje bilježenje varijacija unutar iste podjele. Struktura vlasišta može se usporediti, ali se zato razine stvaranja sebuma razlikuju među etničkim skupinama: pojačano stvaranje sebuma javlja se kod Afrikanaca/Afroamerikanaca i bijelaca, dok su razine izlučivanja sebuma na tjemenu kod azijskih ispitanika (i većinom Indijaca) niske.

Kao što smo već utvrdili, osjetljivost vlasišta ili učestalost pojave prhuti mogu biti različite težine. Oblici folikula dlaka, koji se nalaze duboko u vlasištu, uvelike se razlikuju među ljudima: neki su ravni poput slova „I”, neki zakrivljeni, a neki jako uvrnuti. To uglavnom objašnjava konačni oblik kose koji nalazimo diljem svijeta: od ravne i valovite do suhe, čvrste i kovrčave. U velikoj se mjeri razlikuju i brzina rasta kose, gustoća kose te njezina debljina. Iako je kosa bijelaca puno gušća i brže raste, vlasi su im puno tanje. Afrikancima kosa raste sporije, dok Azijci imaju najdeblje vlasi, ali i manju gustoću kose od bijelaca. Pojava i razvoj alopecije te pojava sijede kose podliježu ovim višestrukim uzorcima.  

Različite etničke skupine podrazumijevaju i različite kulture pa se tako njega vlasišta ili kose među njima značajno razlikuju. Neki redovito nanose ulje na vlasište (Indijci upotrebljavaju ulje nima, Afroamerikanci se često koriste proizvodima na bazi voska), dok bijelci rijetko upotrebljavaju ikakve proizvode za vlasište. Isto vrijedi i za učestalost šamponiranja, koja varira od jednom dnevno do jednom tjedno, a kod nekih Korejki i do dva puta dnevno. Kulture i navike njegovanja stoga doprinose povećanju prirodne/biološke raznolikosti među etničkim skupinama.

ZAPAMTITE

Iznimno široka paleta prirodnih varijacija ili kulturnih navika među ljudima kada je u pitanju njega vlasišta ili kose od velike je pomoći prilikom razvoja određenih proizvoda, koji su savršeno prilagođeni lokalnom okruženju. Ukratko, radi se o prihvaćanju „glokalnog” pristupa koji razmišlja globalno, ali djeluje lokalno.

Ethnic_scalp