OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

10 najboljih prirodnih energetskih dodataka prehrani

Dobro bi nam došlo malo više energije s vremena na vrijeme - no koliko nas poseže za nečim slatkim kad nas obuzme popodnevni umor?

10 najboljih prirodnih energetskih dodataka prehrani

Nastavite čitati o našim saznanjima o 10 najboljih prirodnih dodataka za održivo podizanje energije koje neće dugoročno štetiti Vašem zdravlju.

Jod - stabilizator metabolizma

Jod je poznat kao regulator hormona i konzumacija dodataka s jodom može pomoći u stabilizaciji metabolizma, a dealan je i za smirivanje tijela tijekom perioda stresa ili umora. (1) Hrana bogata jodom su morski plodovi, alge i lisnato povrće.       

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12487769

Vitamin B12 - najbolji prijatelj vegana

Ovaj je vitamin jedan od najvažnijih za poticanje nastanka energije u tijelu. (1) Vitamin B12 ne možemo sami proizvesti te je ključno da ga unosimo dovoljno putem prehrane kao što su morski plodovi, crveno meso i mliječni proizvodi. Iz tog razloga dodaci pehrani mogu biti od posebne koristi  vegetarijancima ili veganima!                                                           

[1] Laquale, Kathleen M. (2006). Uloga B kompleks vitamina u oslobađanju energije. U publikacijama časopisa Movement Arts, Health Promotion i Studija rekreacije.  Članak 25.

Kofein - podizač energije

Ako tražite brzo, a ne dugoročno rješenje, šalica čaja  ili kave pokrenut će Vaš metabolizam i kratkoročno podići  razinu energije. No važno je znati da prekomjerni kofein može utjecati na Vaš san, stoga budite oprezni pri uzimanju dodataka i izbjegavajte napitke s kofeinom nakon 15 sati kako biste se dobro odmorili tijekom noći. 

Gingseng - borac protiv stresa

Dodaci s ginsengom su odlični u borbi protiv stresa i dokazano poboljšavaju simptome kroničnog umora. Sudionici u studiji [1] koju je provelo Sveučilište Daejeon u Koreji imali su niže razine toksina i slobodnih radikala u krvi što podrazumijeva sveukupno bolje razine energije. Ginseng bi se, baš kao i kofein, trebao uzimati sukladno stanju globalne razine energije u Vašem tijelu.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23613825

D-riboza - zdravi pokretač stanica

D-riboza je prirodni šećer kojeg tijelo samo proizvodi i koristi se za liječenje stanja poput sindroma kroničnog umora (1). Ostale dobrobiti uključuju poticanje zdravog funkcioniranja stanica, kao i jačanja metabolizma što će tijelu dati više energije.                                                                                                          
[1] https://secure.endfatigue.com/health_articles_d-e/D-ribose-powerful_body_energizer.html

Ginkgo Biloba – stimulator mozga

Ovaj potpuno prirodni ekstrakt je snažni antioksidans koji povećava tvorbu molekula ATP-a (adenozin trifosfata), poznatih i kao spremnika energije, u stanicama mozga. Studije (1) govore da to može rezultirati većom mentalnom budnošću i povećanom razinom energije - odlično u danima kad Vam je mozak umorniji od tijela!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22784423

Melatonin - regulator sna

Šokantna je činjenica da više od četvrtine nas ne spava dovoljno pa tako nismo dovoljno oprezni tijekom dana [1]. Ukoliko je nesanica ili nedostatak sna problem koji se ponavlja, razmislite o dodacima prehrani s melatoninom. Ova kemijska tvar koju proizvodi epifiza neophodna je za regulaciju Vašeg biološkog sata uz zdrave navike spavanja koje su nam nužne za održivu razinu energije tijekom dana.
[1] https://alltop.com/viral/

Magnezij - regulator simptoma menopauze

Ukoliko ste u menopauzi, vjerojatno ste primijetii pad razine energije, kao i promjene navika spavanja.  Studije [1] su dokazale da niska razina magnezija kod žena u menopauzi često rezultira umorom i inertnošću, stoga se pobrinite da u prehranu uvrstite dovoljno magnezija u obliku dodataka prehrani ili pojačanim unosom magnezija putem orašastih plodova i sjemenki.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11983816/

Rhodiola - prijenosnik kisika

Rhodiola (žednjak) je primjer onog što stručnjaci nazivaju "adaptogenom" - porodica biljki koje pomažu tijelu da se nosi sa stresom.[1] Povećava mentalni fokus i pomaže u optimizaciji sposobnosti crvenih krvnih stanica da prenose kisik što dovodi do bolje cirkulacije i više razine energije.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11596257

Đumbir - održavatelj mišića

Ako često imate mišićne bolove ili druge fizičke simptome umora, razmislite o jačem unosu đumbira. Studije [1] su pokazale da konzumacija đumbira pomaže pri oporavku mišića nakon tjelovježbe pa ako želite popraviti razinu energije jačom tjelovježbom, dodaci s đumbirom mogu pomoći oko fizičkih nuspojava.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20418184/

go to top