OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

3 savjeta kako živjeti sporije i ispuniti dan energijom

Čuli ste za izreku "žuri polako", ali jeste li ikada pomislili kako se odražava na Vaš život? Neprestana žurba pogoršava razinu kortizola u našem krvotoku, a on je glavni čimbenik koji doprinosi bolestima povezanim sa stresom. Stres sprječava i tvorbu dopamina, kemikalije u mozgu koja utječe na dobro raspoloženje. Što više žurimo, to smo nesretniji i manje usredotočeni.

Naše društvo ne zna živjeti drugačije nego brzo. Nova knjiga psihologa prof. Wisemana "Quirkology" otkriva rezultate istraživanja koji pokazuju da hodamo 10% brže od normalne brzine prije 20 godina. Jednako tako spavamo manje, konzumiramo više prerađene hrane, razdražljiviji smo i imamo puno više automobilskih nesreća. No, moramo li se  zaista iscrpljivati na taj način?
Mnoga klinička ispitivanja potvrđuju da ako žurimo manje, smanjujemo opasnost od visokog krvnog tlaka i pretilosti, imamo bolje odnose i živimo duže*.

Jutro

Istraživanje Tajlandskog medicinskog udruženja otkrilo je da je promišljena meditacija učinkovita u smanjenju kortizola dok istovremeno potiče pozitivne hormone poput serotonina. Uzmite si pauzu prije odlaska na posao, sjednite, zatvorite oči i koncentrirajte se samo na Vaše prirodno disanje 10 minuta. Pustite misli da lete: pratite ih, ali se ne zamarajte njima. Ne požurujte Vaš režim njege kože, pazite da je koža u potpunosti očišćena, hidratizirana i zaštićena za dan koji je pred nama.

Sredina dana

Pojedite vani, po mogućnosti u parku. Uživajte u okusima i teksturi hrane za bolju probavu i izbjegavajte prejedanje. Živite u trenutku i ne dozvoljavajte beznačajnim ljutnjama da Vas preuzmu - usporite, kontrolirajte udisanje i sjetite se koliko ste bili smireni kad ste jutros meditirali.

Večer

Sat vremena prije spavanja isključite mobitel, TV, kompjuter itd.  Uživajte u uspavljujućem biljnom čaju, smirite se uz najmilije. Napunite um i tijelo za sljedeći dan: rano lijeganje uz dobru knjigu, dobra noćna hidratantna njega nakon čišćenja i kapljica lavandinog ulja koje uklanja stres na Vašem jastuku.
* Sjevernoameričko udruženje za ispitivanje pretilosti i Carl Honoré: "Pohvala sporosti".

go to top