OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

8 načina kako ostati u formi tijekom menopauze

Menopauza označava novu fazu u Vašem životu koju trebate prihvatiti s veseljem i optimiznom. Slijedite ovih 8 savjeta i ostanite smireni, zdravi i u "zenu" tijekom ovog prijelaznog razdoblja.

8 načina kako ostati u formi tijekom menopauze


Mnoge su žene primijetile da nakon 50. godine postaje lakše brinuti se za sebe, staviti vlastito blagostanje na prvo mjesto i potpunije uživati u životu. Svjesniji ste vlastite snage i granica nego u 20-ima i 30-ima i veselite se novoj životnoj fazi u duhu sreće, avanture i samopouzdanja. Ovih 8 savjeta će Vam pomoći da ostanete u top formi tijekom menopauze - i mentalno i fizički i emotivno.

1. Krećite se za bolje raspoloženje i zdravije kosti.

Hormonalne promjene tijekom menopauze mogu oslabiti kosti i mišiće. Uvedite vježbe pod opterećenjem u Vašu svakodnevnu rutinu, od čučnjeva do  plivanja. Endorfini koji se oslobađaju vježbanjem popravljaju i raspoloženje!

2. Neka Vaša spavaća soba postane ugodnija za spavanje.

Hladna, tamna soba optimalna je za cjelonoćni san ljepote. Ako patite od noćnog znojenja ili valova vrućine zbog hormonalnih promjena, važno je ostati hladnokrvna, smirena i hidratizirana.

3. Uvrstite više antioksidansa u prehranu.

Konzumacija puno hrane bogate antioksidansima poput svježeg voća, povrća, proizvoda od soje i zelenog čaja dokazano smanjuje oksidacijski stres u menopauzi koji može dovesti do ubrzanog starenja.

4. Pijte umjereno i ne pušite.

Umjerena konzumacija alkohola (ne više od 2 konzumacije dnevno) može biti dio zdravog života, no te se količine ne smiju prekoračiti. Nemojte pušiti: studije pokazuju da pušenje ubrzava proces starenja, slabi Vaše kosti i uzrokuje ostale ozbiljne zdravstvene probleme.

5. Uzimajte puno kalcija i vitamina D, a smanjite unos masti i šećera.

Kako biste ostali u formi, jedite ujednačeno što podrazumijeva puno kalcija i vitamina D koji su od ključne važnosti za zdravlje kostiju, a istovremeno ograničite masnoće i  dodane šećere. Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti i lisnato povrće izvrsni su izvori kalcija, a mlijeko je često obogaćeno vitaminom D.

6. Pripazite da Vam je koža hidratizirana i osvježena:

Njega kože iza 50. godine može biti komplicirana: hormonalne promjene mogu isušiti Vašu kožu i uzrokovati gubitak elastičnosti. Za obnovu vlage i čvrstoće isprobajte anti-age njegu poput Neovadiol dnevne i/ili noćne kreme. Inovativna nova formula kožu čini primjetno glatkom, umirenom i hidratiziranom, ima učinak liftinga i vraća gustoću koži na svim razinama: trenutačno izgledate svježije, blistavije i samouvjerenije.

7. Upijte malo sunca.

Previše sunca može oštetiti Vašu kožu, no premalo sunca uskraćuje Vam vitamin D koji je od životne važnosti i važan za jačinu kostiju. Uhvatite koju zraku sunca kad god možete. Nekoliko minuta dnevno na suncu trebalo bi biti dovoljno, no zaštitite kožu zaštitnim sredstvom.

8. Odvojite vrijeme za usredotočenu svjesnost i meditaciju.

Dobrobiti vježbanja usredotočene svjesnosti i meditacije dokazane su putem mnogih kliničkih studija: smanjen stres i povećan osjećaj blagostanja neke su od njih. Istraživači su otkrili da i samo 10 minuta dnevno može imati značajni povoljni učinak, no možete pokušati vježbati i 20 do 30 minuta za maksimalno oslobađanje od stresa. Nekoliko puta tjedno sjednite i duboko dišite ili u svakodnevnu rutinu uvrstite laganu jogu.

Objavljeno

go to top