NOVO  Ključne informacije o kolačićima na našim stranicama. Pročitajte više   OVDJE SADA.

Ako ne poduzmete ništa, to će se tretirati kao prihvaćanje kolačića.

Zatvori

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = HR Test : 'HR/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Bore, tanke linije, pigmentacijske mrlje: kako oksidacijski stres šteti vašoj koži

Oksidacijski je stres odgovoran za sve, od bora do tamnih mrlja, i može znatno utjecati na budućnost vaše kože. Nastavite čitati i saznajte istinu

Što je oksidacijski stres i što ga uzrokuje?

Oksidacijski je stres biološki proces koji narušava integritet stanica u cijelom tijelu i povezan je sa čimbenicima koji utječu na okolinu naše kože  počevši od zagađenja i pušenja sve do nedostaka sna.  On je jedan od glavnih uzroka starenja organizma. Na razini kože on ubrzava vidljive znakove starenja. Zagađenje i UV zrake (česti u gradskom okruženju) zajedničkim djelovanjem pojačavaju učinak oksidacijskog stresa i potiču širenje slobodnih radikala. Rezultat je krhka koža bez sjaja - no što je točno uzrokuje?[1]


Čestice zagađenog zraka i UVA zrake odgovorne su za porast oskidacije stanica kože što povećava broj slobodnih radikala zbog čega je koža izložena oksidacijskom stresu. To utječe na DNK stanica kože pa tako i na nemogućnost da normalno funkcioniraju.

Dr. Nina Roos, Dermatologinja

Upitali smo dermatologinju dr. Ninu Roos da pojasni kako dolazi do oksidacijskog stresa. 
Dr. Roos objašnjava: “Čestice zagađenog zraka i UVA zrake odgovorne su za porast oskidacije stanica kože što povećava broj slobodnih radikala zbog čega je koža izložena oksidacijskom stresu. To utječe na DNK stanica kože pa tako i na nemogućnost da normalno funkcioniraju. Zbog ovih oslobođenih molekula koža kasnije pati od upale s vidljivim znakovima kao što su crvenilo i pojačana osjetljivost. ”

Kako oksidacijski stres utječe na moju kožu?

Upitali smo Ninu da nam objasni neke najvidljivije načine reakcija kože na oksidacijski stres. Na koži s oštećenjima uzrokovanima slobodnim radikalima javljaju se bore i tanke linije, smanjuje se čvrstoća i koža postaje manje elastična. Oštećenja uzrokovana suncem potiču npr. povećanje broja staračkih pjega, a može uzrokovati i reakcije na vanjskom sloju kože poput crvenila i upale.

Uz ove opće učinke određeni dijelovi tijela više su izloženi ekspozomima koji uzrokuju oksidacijski stres. Nina kaže da su dijelovi tijela najzahvaćeniji oksidacijskim stresom lice i vrat, kao i ruke i dekolte. To antioksidanse čini posebno važnima u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima jer pomažu pri usporavanju procesa ubrzanog starenja.

[1] Sundelin, T., Lekander, M. ‘Znakovi umora: Učinci nedostatka sna na izgled lica’ u Sleep 36.9 (2013.) str. 1355-1360 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738045/]

Naši kultni proizvodi

 • 23226FRESH SHOT
  Antioksidacijski tretman protiv umornog izgleda kože
  4.917NewLIFTACTIVFACE CARESerum za liceNjega protiv znakova starenja kože

  Novo

  FRESH SHOT Antioksidacijski tretman protiv umornog izgleda kože

  LIFTACTIV

  FRESH SHOT Antioksidacijski tretman protiv umornog izgleda kože

  Serum za lice

  Antioksidacijska njega za kožu s vitaminom C koja djeluje protiv znakova starenja i umora u 10 dana.

 • 13609SUPREME
  NORMALNA DO MJEŠOVITA KOŽA
  4.617LIFTACTIVFACE CAREDnevna njegaNjega protiv znakova starenja kože
  liftactiv-supreme
 • 2989NOĆNA NJEGA4.67LIFTACTIVFACE CARENoćna kremaNjega protiv znakova starenja kože
  NOĆNA NJEGA
 • Najčitanije

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

  Pročitaj članak

  go to top