OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

DERMATOLOG ODGOVARA – ZAŠTO ODABRATI VITAMIN C

Vitamin C je jedan od najznačajnijih sastojka krema za njegu lica, kakve su razlike među proizvodima osim koncentracije (I formulacija) Vitamina C, teksture (krema ili serum). Na što bi potrošači trebali obratiti pažnju kod kupnje?

DERMATOLOG ODGOVARA – ZAŠTO ODABRATI VITAMIN C
Liftactiv-cure-VM

Vitami c je molekula koja je topiva u vodi i u prirodnom obliku se zove askorbinska kiselina i ima dva nedostatka: nestabilnost na zraku i teško prodiranje kroz epidermis. Da bi razumjeli zašto teško prodire kroz kožu, potrebno je poznavati njenu strukturu. Koža se sastoji od dva sloja, gornji sloj ili epidermis i donji sloj ili dermis, a odvojeni su epidermo-dermalnom barijerom. Epidermis se sastoji od brojnih stanica koje se zovu keratinociti, a procesom keratinizacije se pomiču prema površini, a u procesu gube svoje dijelove, poput citoplazme, enzima, i na kraju izgube i samu jezgru. U dubljim slojevima epidermisa, keratinociti su u obliku kvadrata, imaju stanicu, metabolički su aktivni, za razliku od stanica na površini koje su metabolički «mrtve», spljoštene i gusto zbijene. Stanice epidermisa su međusobno povezane lipidnim «cementom» i zbog toga vodotopiva molekula vitamina C teško prodire kroz lipidni sloj. To je jedino moguće, ako je pH seruma ispod 4 i ako je vitamin c u prirodnom obliku, odnosno u obliku askorbinske kiseline. Vrijednosti pH iznad 4 ne omogućuju prodiranje kroz epidermis.

Koncentracija Vitamina C bi trebala biti između 10 i 20 %. Prema kliničkim ispitivanjima, koncentracije preko 25 % nemaju veću učinkovitost, ali mogu izazvati veću iritaciju.
Zbog nestabilnosti molekule vitamina C na zraku, potrebno je dobro pogledati rok trajanja proizvoda i način na koji je uskladišten na policama dućana. Upravo zbog ove karakteristike, bolje je birati serume koji sadrže manju količinu seruma jer ćete proizvod sigurno potrošiti prije nego izgubi svojstva. Također, treba obratit pozornost da je bočica tamne boje, a kod kuće ga je preporučljivo držati u zatvorenome. Vitamin C bi trebao biti svijetlo narančasto –smeđe boje, a ako promijeni boju u smeđu, ne smije ga se koristiti jer neće biti učinkovit, a čak može i uzrokovati iritaciju kože.
Vitamin C, iako je potentni antioksidans, bolje djeluje kada je u kombinaciji s više antioksidansa, osobito vitaminom E. Stoga je bolje koristititi one serume koji imaju više od jednog antioksidansa, a osobito navedeni dvojac.

Prema tome: prilikom kupnje proizvoda treba obratiti pozornost na slijedeće:
1. Optimalna koncentracija vitamina C u serumu je 10-20 %
2. Ph seruma ispod 4 omogućuje prodiranje vitamina C kroz kožu
3. Prirodni oblik vitamina C, askorbinska kiselina najbolje prodire kroz kožu i jedino je učinkovit u tom obliku
4. Rok trajanja proizvoda
5. Uskladištenost proizvoda
6. Kod kuće držati na tamnome i suhome mjestu i dobro zatvoriti bočicu

Koja je razlika između čistog vitamina C i stabiliziranih (deriviranih) oblika vitamina C?

Čisti vitamin C je askorbinska kiselina i u tom obliku je najdjelotvorniji i najbolje prodire kroz slojeve kože. Međutim, zbog nestabilnosti na zraku, farmaceutska industrija je pokušala napraviti stabilnu molekulu koja će se u koži pretvoriti u askorbinsku kiselinu, a koja će moći i prodrijeti kroz kožu. Dodatak fosfatne skupine molekuli askorbinske kiseline, daje veliku stabilnost na zraku, ali se taj oblik sporo konvertira u čistu askoribinsku kiselinu i sporo prodire kroz kožu. Askorbil glukozid također omogućava dobru stabilnost molekule i prodiranje kroz kožu, ali nije poznat stupanj konverzije u askorbinsku kiselinu. Derivati, poput palmitata koji sadrže lipidne ovojnice, omogućuju prodiranje vitamina C kroz kožu, ali ostaje pitanje njihove stabilnosti i konverzije u askorbinsku kiselinu.

Kakve antioksidacijske tretmane možemo odabrati u dermatološkim ordinacijama i kakve proizvode odabrati, da napunimo kožu sa Vitaminom C kod kuće?

Kod kuće je nabolje svakodnevno koristiti različite lokalne antoksidanse, osobito vitamin C, E i A. Vitamin C i E su najučinkovitiji u obliku seruma, a vitamin A u obliku gela ili kreme. Vitamin C i E je najbolje aplicirati ujutro, kako bi neutralizirali kisikove radikale, a koji nastaju od vanjskih oštećenja, u prvom redu UV zračenja i pušenja. Vitamin A je preporučljivo stavljati navečer. Ujutro, je potrebno nanijeti i kremu sa zaštitnim faktorom je zaštita od sunca je jedan od najznačajnijih preparata u borbi protiv starenja kože. 

U dermatološkim ordinacijama je preporučljivo koristiti tretmane koji potiču stvaranje kolagena kao što su microneeedling (dermaroller), plazma bogata trombocitima,  i frakcionirani laseri,. U procesu stvaranja kolagena potrebno je u kožu unijeti ivitamin C i hijaluronsku kiselinu, ali i različite antioksidanse. U ordinacijama se navedeni sastojci mogu aplicirati mezorerapijom kako bi osiguraiii idealan milje za razvoj čvrstog kolagena. Na taj način se može odgoditi starenje kože. Da bi se potencirali učinci tretmana, potrebno je, kod kuće, nastaviti sa svakodnevnom primjenom antioksidansa.

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

Objavljeno

go to top