OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

HORMONALNA YOGA: Usmjeravanje energije u štitnjaču i hipofizu

U suradnji s certificiranom trenericom hormonalne yoge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vježbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

U prethodnim vježbama, natuknuli smo zašto je od životne važnosti voditi brigu o radu štitnjače, a danas ćemo u našu priču uvrstiti i rad takozvane „žlijezde gospodarice“. Riječ je o hipofizi, koja je zaslužna za kontrolu funkcije većine endokrilnih žlijezda.

Jednostavnije rečeno, zamislite funkciju tijela kao jedan veliki lanac. Gubitkom samo jedne karike, lanac više nije dio velike cjeline. Ovu malu usporedbu možemo primijeniti na našu današnju temu.

Hipofiza utječe na rad štitnjače, dok štitnjača utječe na uravnoteženu funkciju cijelog organizma. Kako bismo vam olakšali kontrolu rada svih bitnih sastavnica organizma, pripremili smo vježbu koja se izvodi u nekoliko sljedova.

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, nakon operacija srca, kod visokog tlaka, u trudnoći, za vrijeme menstruacije, tri mjeseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

VIPARITA KARANI (DINAMIČNA)

U hormonalnoj yogi viparita se izvodi u dinamičnoj formi u nekoliko sljedova. Idealna dužina ove vježbe u završnici iznosi 5 minuta. 

Početni položaj: ležimo na leđima
Udah: Podignemo noge i ispružimo ih iznad glave prema natrag. Podupiremo se rukama tako da se palčevi nalaze u visini struka i vrše lagani pritisak na prednji dio trbuha, a pritom pružaju otpor pomicanju tijela uzrokovanim bastrikom. Kroz taj otpor dolazi do nježne masaže jajnika. U svim sljedovima energija se usmjerava u štinjaču i hipofizu.

1. sljed


Stopala ispružimo i naizmjence privlačimo prema sebi.
Udah: lijevo stopalo privučemo prema sebi, desno ispružimo.

Izdah: desno stopalo privučemo prema sebi, lijevo ispružimo. 7 puta ponovimo bastriku, zatim opustimo stopala i usmjerimo energiju prema štitnjači i hipofizi. Ponovimo vježbu tako da počnemo sa desnim stopalom.

HORMONALNA YOGA – Usmjeravanje energije u štitnjaču i hipofizu vezba 1

2.sljed


U viparita položaju noge raširimo u „V“.
Izvedemo 7 puta bastriku i usmjerimo energiju prema štitnjači i hipofizi.

Hormonalna yoga - Usmjeravanje energije u štitnjaču i hipofizu vezba 2

3.sljed


Noge su ispružene, udahnemo, zadržimo dah i izvedemo mulabandu, ponovimo 5 puta i zatim usmjerimo energiju prema štitnjači i hipofizi.

Hormonalna yoga - Usmjeravanje energije u štitnjaču i hipofizu vezba 3

4.sljed


U viparita položaju savinemo koljena, prislonimo stopala jedno na drugo, pete su iznad međunožja.
Udahnemo, ispružimo noge u zrak tako da stopala ostanu prislonjena jedno na drugo.
Izdahnemo, privučemo pete prema međunožju. Pokrete izvodimo dinamično 7 puta uz bastriku.
Savijemo koljena, opustimo se i usmjerimo energiju prema štinjači i hipofizi.

Hormonalna yoga - Usmjeravanje energije u štitnjaču i hipofizu vezba 4

5.sljed


U viparita položaju savijemo lijevo koljeno, zatim lijevo stopalo prislonimo na desno koljeno. Lijevo koljeno je sasvim blizu lijeve strane lica. 7 puta izvedemo bastriku i usmjerimo energiju prema štitnjači i hipofizi. Zatim vježbu izvedemo tako da savijemo desno koljeno i ponovimo postupak.

HORMONALNA YOGA: Usmjeravanje energije u štitnjaču i hipofizu 5 i 6

6.sljed


U viparita položaju ispružene noge naizmjenično dinamično spuštamo iza glave u smjeru poda. Pri tome dišemo bastriku. Zatim se vratimo u viparita položaj i usmjerimo energiju u štinjaču i hipofizu. Da bi izašli iz položaja spustimo noge iza glave i kralježak po kralježak izađemo iz položaja. Privučemo koljena ka prsima i opustimo se. U početku izvodimo svaki sljed za sebe, a s vremenom nastojimo izvesti sve sljedove odjednom. Idealna dužina ove vježbe u završnici iznosi 5 minuta.

Objavljeno

go to top