OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

HORMONALNA YOGA: Usmjeravanje energije u štitnjaču

U suradnji s certificiranom trenericom hormonalne yoge, Renatom Reiner, Vichy Vam predstavlja vježbe koje će zasigurno postati novi saveznik Vašeg zdravlja.

Sigurno ste se u nekom trenutku svog života susreli s problemom rada štitnjače. Kada je riječ o ovoj žlijezdi, bitno je napomenuti kako ne smijete zanemariti niti jedan simptom nepravilnog funkcioniranja. Razlog leži u tome što je štitnjača odgovorna za uravnoteženu funkciju cijelog organizma.

Ove dvije vježbe pomoći će Vam u održavanju nesmetanog rada štitne žlijezde.

VAŽNA NAPOMENA: Bastriku ne izvodimo u slučaju bilo kakvih srčanih problema, nakon operacija srca, kod visokog tlaka, u trudnoći, za vrijeme menstruacije, tri mjeseca nakon bilo kakvog operativnog zahvata.

VJEŽBA 1:


VILOMASANA – MOST

Ležimo opušteno na leđima, stopala su razmaknuta u širini kukova, koljena i skočni zglobovi nalaze se u jednoj liniji, dlanovi okrenuti prema dolje. Podižemo kralježnicu lagano, kralježak po kralježak, od zdjelice do ramena, izvodimo valovit pokret da bi dobili konačni učinak koji taj pokret ima na kralježnicu, bubrege i nadbubrežne žlijezde.

Ponovimo dizanje i spuštanje 7 puta. Nakon posljednjeg dizanja zdjelica ostaje podignuta, ispružimo ruke isprepletenih prstiju ispod leđa ili se oslonimo na njih u području struka. U tom položaju izvedemo 7 puta bastriku i nakon toga usmjerimo energiju prema štitnjači.   

Nakon toga se uz valovit pokret kralježnice lagano spustimo od ramena prema zdjelici na strunjaču, kralježak po kralježak, i još jednom izvedemo usmjeravanje energije u štitnjaču, ovaj put bez bastrike. Opustite se jednu do dvije minute na način da se oslonite na stopala i prislonite koljeno jedno na drugo.

VJEŽBA 2:


MATSYASANA – RIBA

Početni položaj: ležimo na leđima  
Ova vježba sastoji se od 4 položaja. U svakom položaju izvodi se ujjayi disanje. Nakon toga se energije usmjerava u štitnjaču.  

1.položaj

Nožni prsti su po mogućnosti rašireni i gledaju prema gore. Ruke pored tijela, dlanovi prislonjeni na bedra. Glava okrenuta na lijevu stranu, brada što bliže lijevom ramenu. 3 puta izvedemo ujjayi disanje i zatim izdahom usmjerimo energiju prema štitnjači.  

2.položaj

Okrenemo glavu na desnu stranu, prema desnom ramenu i ponovimo vježbu.  

3.položaj

Ruke stavimo ispod zdijelice, okrenemo dlanove prema dolje. Oslonimo se na podlaktice, podignemo prsni koš, stopala i noćni prsti ispruženi prema naprijed. Prsni koš se lagano širi, dišemo 3 puta ujjayi. Kod izdaha pokušamo osjetiti ugodno istezanje u području štitnjače. Nakon ujjayi disanja udahnemo i dugim izdahom pošaljemo energiju prema štitnjači. Nježno, kralježak po kralježak izađemo iz položaja.  

4.položaj

Ležimo na leđima, prsti na nogama razmaknuti i gledaju prema gore. Ruke opuštene pored tijela, dlanovi na bedrima. Nježno podignemo bradu od poda, privučemo ju prsima i 3 puta izvedemo ujjayi disanje. Zatim prekrižimo ruke, položimo ih iza vrata, opustimo vrat i usmjerimo energiju prema štitnjači. Nakon toga glavu lagano spustimo na pod i opustimo se.

Kontraindikacije: Ova vježba snažno djeluje na štitnjaču i ne preporuča se kod hipertireoze.

HORMONALNA YOGA: Usmjeravanje energije u štitnjaču 1
HORMONALNA YOGA: Usmjeravanje energije u štitnjaču 2
HORMONALNA YOGA: Usmjeravanje energije u štitnjaču 3

go to top