OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Intervju: Daria Lorenci Flatz „Menopauza ne treba biti tabu - o njoj se treba otvoreno pričati kako bismo se osjećale osnaženo, a ne posramljeno.“

Daria DSC_8687.jpg

1. Navedite jednu stvar koju ste naučili o sebi u menopauzi.

Stvar koju sam naučila o sebi u perimenopauzi je da život nije gotov, zato što se naši hormoni mijenjaju.

2. Je li se vaš način razmišljanja promijenio na bilo koji način u odnosu na period prije ulaska u menopauzu?

Moj način razmišljanja se, u odnosu na vrijeme prije ulaska u perimenopauzu, promijenio tako da sada svoje vrijeme percipiram kao zaista moje vrijeme. Prije je uvijek bilo vrijeme za nešto drugo - osnivanje obitelji, dokazivanje na svim mogućim poljima. Sada mislim da je zaista vrijeme za mene.

3. Što vas je najviše iznenadilo u menopauzi?

Od ulaska u perimenopauzu, najviše me iznanadilo da više ne mogu predvidjeti svoj ciklus - više ne znam kada sam u PMS-u, hoće li ga sada uopće biti ili više nema opravdanje da su "oni dani u mjesecu" kada sam nervozna. :)

4. Je li vas bio strah ulaska u menopauzu? Zašto?

Bila sam u strahu da ulazak u perimenopauzu i menopauza označavaju svojevrstan rok trajanja - kao da smo proizvod na kojem to piše. Mnopauza ima uvriježenu stigmu da to označava početak kraja, istek roka trajanja, a to zapravo ne može biti dalje od istine.

5. Što biste poručili drugim ženama na pragu ovog razdoblja života?

Svim drugim ženama koje se nalaze na pragu ovog razdoblja života poručila bih da ne trebaju strahovati i da sve neke predrasude o menopauzi nisu istina. Zbilja, život s početkom menopauze ne završava, nego se na neki ludi način oslobađa.

6. Jeste li promijenili način na koji brinete o sebi, svojoj koži ili zdravlju (tijela)?

Ulaskom u ove godine promijenila sam način na koji brinem o sebi - djelomično sam promijenila način ishrane, vježbam svakodnevno i pazim da spavam dovoljno.

7. Razmišljamo o menopauzi u pozitivnom svjetlu, razmišljamo kako to nije bila pauza, već zapravo, tek početak. Imajući to u vidu, možete li nam reći kakve ste početke vi imali u vašoj menopauzi ili u pedesetim godinama (npr. počela sam da osjećam više samopouzdanja, počela sam raditi na novom projektu)?

U ovom periodu života, bez obzira što jos uvijek puno radim, zbilja se osjećam bolje i ljepše nego ikad. Sampouzdanje mi je puno veće, nego kad sam bila mlađa. Možda je do toga što više ne očekujem toliko potvrdu drugih, već sama vjerujem sebi, sama sebi zadajem kriterij i uspoređujem se samo sa sobom.

8. Možete li podijeliti tri razloga zašto se možda osjećate bolje u (kasnim) četrdesetima, nego u dvadesetima?

Za mene je život u kasnim 40tima bolji nego u dvadesetima jer znam puno više o sebi. Znam što želim, a što ne, znam se čuvati bolje, ugoditi si i priuštiti što želim. Svjesna sam da vremena nema beskonačno i zato u ovim godinama ne gubim vrijeme, nego uzimam samo ono što je najbolje za mene u svim aspektima života - bilo da je u pitanju njega, odjeća, hrana, tako i ljudi kojima se okružujem.

9. Kada biste mogli razbiti jedan tabu vezan uz menopauzu, koji bi to bio?

Često se vjeruje da se tijelo žene nepovratno mijenja ulaskom u menopauzu i da se ništa više ne može po pitanju kila, izgleda i osjećaja u vlastitoj koži. Ali samo je potrebno naučiti prilagoditi životni stil i stvoriti neke navike i sve se može!

10. Jeste li imali bilo kakva pitanja u vezi s menopauzom koja prije ulaska u menopauzu niste znali kako postaviti ili vam ih je bilo neugodno postavit?

Rijetko kada mi je neugodno postaviti neka pitanja, ali znam da se žene, ulaskom u perimenopauzu, često ustručavaju pitati, tražiti iskustvo ili savjet drugih. Primjerice, pitanje seksualnosti i promjene libida i dalje je veliki tabu, a posebice za žene u menopauzi. Mislim da bismo o tome trebali više razgovarati.

11. Ili, imate li možda sada neka pitanja o menopauzi koja vas zanimaju?

I sama istražujem kako se moje tijelo mijenja u ovom razdoblju života kako bih znala najbolje odgovoriti na ono što osjetim da mi je potrebno. Posebno me interesira pitanje hormona i nadomjesnog hormonskog liječenja i uz pomoć stručnjaka nastojim učiti o toj temi.

12. Možete li se sjetiti nekog pitanja u vezi s menopauzom koje bi, po vašem mišljenju, trebalo postavljati češće?

Mislim da bi se u javnom prostoru trebalo češče ponavljati da žene nisu definirane kao proizvod s rokom trajanja. Mijenjamo se u ovom razdoblju, ali to ne govori ništa o našoj vrijednosti. Upravo zato menopauza ne treba biti tabu - o njoj se treba otvoreno pričati kako bismo se osjećale osnaženo, a ne posramljeno.

13. Je li menopauza utjecala na vaš profesionalni život?

Promjene s kojima se suočavam u perimenopauzi utječu na moj svakodnevni život, a tako i profesionalni. To je sa sobom donijelo određenu nepredvidivost zbog koje je neke stvari teško planirati unaprijed.

14. Odgovorite na pet brzih pitanja birajući samo jednu riječ/odgovor: Knjiga ili TV serija? Kino ili kazalište? Kava ili čaj? Dijeta ili vježbanje/trening? Pauza ili bez pauze u menopauzi?

Tv
Kino
Kava
Oboje😂
Bez pauze u menopauzi

go to top