OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

INTERVJU S DERMATOLOGICOM PROF. DR. SC. MARIJOM KAŠTELAN: KAKO NJEGOVATI KOŽU U MENOPAUZI?

prof. dr. sc. Marijom Kaštelan

Koji su vidljive, a koje nevidljive promjene koje se događaju na koži tokom različitih faza menopause: u perimenopauzi i post menopauzi?

Tijekom perimenopauze/menopauze/postmenopauze dolazi do promjena na brojnim organskim sustavima, pa tako i na koži. Koža postaje suha, budući da je pojačan transepidermalni gubitak vode, značajno je smanjena prozvodnja loja, a istovremeno se smanjuju zalihe glikozaminoglikana, spremnici vode u koži. Tijekom ovog razdublja smanjuje se količina kolagenih i elastičnih vlakana te je koža manje zategnuta, manje je elastična te gubi čvrstoću i tonus. U ranoj menopauzi, razina kolagena u koži se ubrzano smanjuje, i to otprilike 30% u prvih pet godina, nakon čega slijedi daljnji pad od 2% godišnje u sljedećih 15 godina. Osim smanjenja razine kolagena, smanjuje se i debljina kože za oko 1,1% godišnje. Atrofija kože posljedica je stanjivanja svih slojeva kože u menopauzi, epidermis, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Također se djelomično gubi i potkožno masno tkivo te dolazi do njegove preraspodjele, stoga koža, poglavito koža lica, postaje mlohava i ovješena. Pojavljuju se bore, na licu i vratu, a dublje bore poglavito se vide oko usta i očiju.

Možemo li se pripremiti unaprijed, tako da nam kože bude spremna za promjene koje će se dogoditi?

U ovom je razdoblju izuzetno važna pravilna njega kože uz odabir proizvoda namijenjenih zreloj koži koji će kožu hidratizirati, a istovremeno djelovati na bore i opuštene djelove kože. Takvim proizvodima nadoknadit ćemo transepidermalni gubitak vode, kožu hidratizirati, a aktivnim supstancama potaknut ćemo sintezu kolagena te tako održati čvrstoću i tonus kože. Izuzetno je važna svakodnevna tjelesna aktivnost i balansirana prehrana bogata omega masnim kiselinama i antioksidansima, vitaminima C i E. U prevenciji je također izuzetno važno koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom te tako spriječiti fotostarenje kože uzrokovano UV zrakama te pojavu pigmentacijskih mrlja i pjega.

Koji su najčešće kožne bolesti i problemi koje žene imaju vezano za kožu lica tokom peri i post menopause?

Žene se najčešće javljaju s problemom suhe i dehidrirane kože, žale se na pojačanu naboranost, mlohavost i ovješenost kože lica, neke žene navode i pojačanu osjetljivost kože lica i vrata te pojavu pigmentacija i smećkastih mrlja na licu i šakama.

Najčešće kožne bolesti koje se mogu pojaviti tijekom ovog razdoblja su akne, androgenetska alopecija, ekcem i rozaceja. U nekih se žena u menopauzi mogu pojaviti akne zbog pada razine estrogena te istovremeno relativno viših razina androgena što potiče pojačano lučenje loja, njegovo nakupljanje u epidermisu te pojavu akne. U menopauzi se broj vlasi smanjuje, vlasište je prorijeđeno, a u nekih žena pojavljuje se i androgenetska alopecija s jačim prorijeđenjem u prednjem dijelu u području razdjeljka ili je pak kosa difuzno prorijeđena na cijelom vlasištu. Istovremeno se zbog relativno više razine androgena može pojaviti pojačan rast dlaka u području brade i iznad gornje usne kod nekih žena u menopauzi.
Pojačana suhoća kože u menopauzi može u nekih žena pogodovati razvoju ekcema u vidu ljuskavih crvenih područja na koži trupa i udova uz jak svrbež što uvelike utječe na svakodnevan život I kvalitetu života. Vazomotorni simptomi, iznenadni valovi vrućine uzrokovani vazodilatacijom duboko u krvnim kapilarama papilarnog dermisa, mogu potaknuti pojavu rozaceje odnosno pogoršati simptome u žena koje već imaju rozaceju.

Koji aktivni sastojci su jako bitni za njegu kože u ovoj dobi?

Dermokozmetski pripravci s aktivnim sastojcima poput proxylana, retinola, hijaluronske kiseline, glikolne kiseline te vitamina C i E mogu smanjiti znakove starenja kože tijekom menopauze. Tako derivat C-ksilopiranozida, proxyilan stimulira sintezu mukopolisaharida u dermisu i epidermisu čime se poboljšava elastičnost i tonus kože. Hijaluronska kiselina ima viskoelastična i higroskopna svojstva te su stoga dermokozmetski pripravci s hijaluronom učinkoviti u smanjenju vidljivih znakova starenja na koži. Topički primijenjen dehidroepiandrosteron, DHEA, koji se kao aktivni sastojak nalazi u anti-age pripravcima, djeluje na kolagen, debljinu epidermisa, hidrataciju kože i lučenje loja te tako primjenom krema s ovim aktivnim sastojkom možemo preventivno djelovati na glavne kožne promjene u menopauzi, a to su gubitak gustoće, čvrstoće i suhoća kože odnosno dehidriranost.

Koje dermatološke tretmane preporučate ženama koje su u perimenopauzi i razlikuju li se od onih za žene u postmenopauzi?

Ženama u perimenopauzi/postmenopauzi preporučam neinvazivne estetske tretmane poput mezoterapije, skin boostera, mikronidlinga, plazme bogate trombocitima i kemijskih pilinga koji mogu smanjiti znakove starenja kože. Skin boosteri se ubrizgavaju direktno u dermis, potiču hidrataciju kože i stvaranje novog kolagena i elastina. Mikronidling, terapija iglicama, također potiče stvaranje kolagena, mezoterapijom se koži vraća sjaj i elastičnost, a kemijskim se pilinzima potiče eksfolijacija kože I potiče stvaranje kolagena. Svi navedeni tretmani mogu se kombinirati I na taj način djelujemo sinergistički te vraćamo koži sjaj, čvrstoću i tonus.

Koji je Vaš savjet za njegu kože /rutinu koje bi se žene trebale držati u svojoj svakodnevnoj kućnoj njezi?

Prvi korak je svakodnevno čišćenje kože blagim pripravcima s izraženim hidratacijskim učinkom, primjerice micelarnom otopinom uz dodatak hijaluronske kiseline, zatim nanošenje seruma, i kreme za područje oko očiju i usana, Potom treba nanijeti hidratantnu dnevnu kremu za njegu zrele kože. Na kraju je obvezna dnevna fotozaštita, i to tijekom zime pripravci sa SPF30, a tijekom ljeta sa SPF50. Stoga savjetujem primjenu dnevne kreme sa SPFom, kako bi uz hidratacijski učinak istovremeno djelovale i fotoprotektivno.
Važna je i noćna obnova kože, tako da navečer preporučam primjenu masnijih krema za njegu zrele kože koje će potaknuti dubinsku regeneraciju, hidratizirati i učvrstiti kožu, zagladiti fine linije i smanjiti vidljivost bora.

Koliko je važna UV zaštita u tim godinama?

Budući da koža izložena suncu tijekom niza godina izgleda mnogo starije u zreloj dobi, izuzetno je važno koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom, tijekom zimskih mjeseci dovoljan je SPF 30, a tijekom ljeta preporučam višu zaštitu, SPF 50. Na taj način može se spriječiti ubrzano fotostarenje te također pojava pigmentacijskih mrlja i pjega. Naglašavam da je i učinak krema za njegu zrele kože značajno bolji kad se istovremeno u njezi primjenjuju i fotozaštitna sredstva.

Sada malo o kosi. Događaju li se ženama promjene na vlasištu i folikulama kose u ovom periodu?

U menopauzi se, zbog smanjene sinteze estradiola, skraćuje anagena faza, faza intenzibnog rasta dlake, smanjeno je obnavljanje vlasi, rast i debljina dlake te je vlasište prorijeđeno. Kosa starenjem postaje tanja, krhka i suša, a zbog smanjenja broja ciklusa rasta dlaka može se uočiti i difuzno ispadanje vlasi.

Kako pravilno njegovati vlasište i kosu?

Preporučuje se primjena šampona za pranje i losiona protiv ispadanja kose koji sadrže aktivne sastojke poput aminexila i antioksidansa stemoxydina. Aminexil i Stemoxydine aktivni su dermokozmetički sastojci u šamponima za kosu za koje se pokazalo da smanjuju postotak vlasi u telogenoj fazi, fazi mirovanja ciklusa rasta dlake te time pomažu u održavanju gustoće kose. Hranjivi balzami nakon pranja kose također su važan dio pravilne njege vlasišta u menopauzi.

Za zaključak: Molimo Vas da podijelite 3 savjeta za žene, kojih bi se trebal pridržavati u ovom period života.

3 savjeta za kraj: Pravilna njega kože, uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba, dobra kvaliteta života uz unutarnje zadovoljstvo svakako će ženama olakšati put kroz menopauzu. Ako si zadovoljna i sretna iznutra onda će se to vidjeti i na tvojoj koži.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE<br />U PERIMENOPAUZI

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE
U PERIMENOPAUZI

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE<br />U PERIMENOPAUZI<br /><br />

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE
U PERIMENOPAUZI

HRANJIVA DNEVNA NJEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI<br /><br />

HRANJIVA DNEVNA NJEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI

MENO 5<br />BI-SERUM ZA KOŽU U PERI I POSTMENOPAUZI

MENO 5
BI-SERUM ZA KOŽU U PERI I POSTMENOPAUZI

go to top