OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

INTERVJU S MAG. PHARM. TENOM ŠIMUNIĆ O MENOPAUZI

mag. pharm. Tena Šimunić

Koje simptome menopauze žene najčešće ističu i za koje traže savjet od ljekarnika? Koji su glavni učinci menopauze na njihovoj koži?

Žene u menopauzi u ljekarni najčešće traže pomoć vezano za problem valunga. To je najčešći simptom i simptom koji je u stvari postao na neki način sinonim za menopauzu. Dolaze nam žene i s drugim simptomima međutim na prvu to ne povezuju s menopauzom, nego tek kroz razgovor shvatimo, sugeriramo, upućujemo ih o čemu bi se zapravo moglo raditi. Što se njege kože tiče, dolaze nam klijentice koje već imaju naviku korištenja anti-age preparata, koje njeguju svoju kožu, međutim žale se da kao da su preko noći ostarjele, da im odjednom ta krema više ne odgovara i da se možda na neki način koža zasitila.
Također, žale se da im je koža jako suha, isušena i volimo im preporučiti kreme koje su bogatije teksture, koje bolje odgovaraju takvom tipu kože i koje dobro njeguju kožu u menopauzi.

Jesu li žene svjesne različitih faza menopauze (perimenopauza i postmenopauza) i žele li priznati da su 'zakoračile' u menopauzu?

Neke žene su svjesne da nastupa perimenopauza, te na naznaku prvih simptoma dolaze u ljekarnu traže savjet i traže pomoć, dok neke žene nemaju neke veće tegobe, pa zapravo nisu ni svjesne, nego tek po ulasku u menopauzu vide da se dešava nekakva promjena i tada traže savjete za probleme koji su tada nastupili.

Žele li žene razgovarati o tome ili se menopauza još uvijek smatra tabu temom?

Većina klijentica koje kod nas dolaze je otvorena po tom pitanju i to nije tabu tema za njih pogotovo ako im se posvetimo, nađemo jedan odvojeni kutak, gdje ih nitko ne čuje i ne vidi, vrlo otvoreno razgovaraju o svojim tegobama. Ali postoje one druge koje još uvijek ipak to ne mogu na tako otvoren način, pa onda imamo zgodne anegdote gdje dođe žena koja želi kremu za njegu kože u menopauzi ali to ne želi izgovoriti nego obično kaže: 'Dajte mi onu zlatnu, ta mi ja najbolja!'

Kakva su Vaša iskustva s menopauzom?

Menopauza je period koji za mene tek slijedi. Iako nemam osobno iskustvo s menopauzom, puno se educiram na tom području kao žena i kao stručnjak, jer znam da je to ono što i mene čeka, no educiram se i prvenstveno zbog svojih klijentica koje dolaze i želim da budu svjesne da iako za recepturom stoji mlađa osoba, ona im također može dati adekvatan savjet i pomoći s njihovim tegobama.

Što savjetujete ženama koje su u menopauzi?

Ženama u menopauzi savjetujem ono što je zapravo univerzalno pravilo za zdrav život svakog čovjeka, a to je da prvenstveno pripaze na svoju prehranu, da uključe tjelesnu aktivnost i da zdravo žive. To je nešto što je vrlo jednostavno, zvuči vrlo jednostavno, pojavljuje se svugdje ali je dosta teško zapravo se pridržavati. Ali onaj tko se toga pridržava rezultati uistinu ne izostaju.

VAŠA RUTINA

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE<br />U PERIMENOPAUZI

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE
U PERIMENOPAUZI

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE<br />U PERIMENOPAUZI<br /><br />

DNEVNA NJEGA ZA GUSTOĆU I PUNOĆU KOŽE
U PERIMENOPAUZI

HRANJIVA DNEVNA NJEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI<br /><br />

HRANJIVA DNEVNA NJEGA ZA KOŽU U POSTMENOPAUZI

MENO 5<br />BI-SERUM ZA KOŽU U PERI I POSTMENOPAUZI

MENO 5
BI-SERUM ZA KOŽU U PERI I POSTMENOPAUZI

go to top