OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

INTERVJU SA DR. ŽELJANOM BOLANČOM: KAKO ZAŠTITI KOŽU OD HIPERPIGMENTACIJA?

dr. sc. Željana Bolanča, dr. med.

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacije su poremećaji pigmentacije koje mogu imati značajan utjecaj na kvalitetu života. Iako mogu nastati bilo gdje na tijelu, najčešće su na fotoeksponiranim dijelovima tijela, odnosno na licu, vratu, dekolteu i rukama. U najčešće poremećaje pigmentacija spadaju melazma (ili hiperpigmentacije trudnoće), postupalne hiperpigmentacije i solarni lentigo.

Kako nastaju tamne mrlje ili hiperpigmentacije? Koji je glavni razlog zbog kojeg se pojavljuju?

Sve hiperpigmentacije nastaju kao posljedica prekomjernog stvaranja melanina u melanocitima (pigmentirane stanice kože) i sve imaju zajednički nazivnik, a to je izlaganje UV zračenju. Melazme najčešće nastaju u trdunoći ili kao posljedica uzimanja ili oralnih kontraceptiva ili hormonskog nadomjesnog liječenja. Postuipalne hiperpigmentacije nastaju kao posljedica upale, ozljede, dermatitisa, a najčešće kod adolescenata nakon akne i nakon različitih estetskih tretmana. Hiperpigmentacijama su jednako podložni svi tipovi kože, a zahvaćene su češće žene. Melazma i postupalne hiperpigmentacije osim što značajno narušavaju kvalitetu života, predstavljaju i izazov za dermatologa je se i unatoč terapiji teško uklanjaju, često vraćaju nakon tretmana, a mogu se čak i pogoršati.

Kako spriječiti nastanak hiperpigmentacije? Koje prooizvode/rutinu koristiti kako bismo spriječili nastanak istih?

Hiperpigmentacije se mogu spriječiti fotoprotektivnim mjerama, kao što je smanjeno izlaganje UV zračenju osobito ljeti od 11-16 h, stavljanjem krema sa zaštitnim faktorom koji ima zaštitu od UVB i UVA zračenja, nošenjem zaštitnih naočala, šešira. Nakon estetskih zahvata je najbitnije što ranije smanjiti upalu i ne dodatno mehanički traumatizirati kožu. Nakon gotovo svih tretmana je obavezna fotoprotekcija.
Osim fotoprotekcije, u dnevnu rutinu se mogu unijeti sastojci koje uklanjaju hiperpigmentacije, ali i sprječavaju nastanak istih. U prvom redu to su vitamin C i niacinamid u jutranjoj rutini te retinol i različite kiseline tipa azelična ili glikolna kiselina u večernjoj rutini.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

Novo

B3 ANTI-DARK SPOTS SPF50 KREMA

B3 ANTI-DARK SPOTS SPF50 KREMA

go to top