OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

INTERVJU SA DR. ŽELJANOM BOLANČOM: SVE ŠTO TREBATE ZNATI O KOLAGENU

Dr. Bolanča

Recite nam nešto više o kolagenu i zašto je bitan?

Kolagen je protein koji se nalazi u gotovo svim organima, a glavni je strukturni element kože, tetiva, ligamenata i kosti. Kolagen se sastoji od aminokiselina i daje čvrstoću tkivima. Kada govorimo o koži, kolagen se nalazi u dermisu, i zaslužan je za čvrstoću kože. U tijelu imamo preko 16 vrsta različitih molekula kolagena. Međutim, starenjem kože, svake godine se smanjuje količina kolagena u koži i zbog toga gubi čvrstoću kože. Najviše kolagena se izgubi u prvih pet godina perimenopauze. Osim kolagena u dermisu se nalazi hijaluronska kiselina čija količina je također povezana s količinom kolagena. Ona je zaslužna za hidriranost i sjaj kože.

Koja je razlika između kolagena kojeg pijemo (suplement), kolagena kojeg uzimamo kroz hranu i kao sastojka iz kreme?

Kolagen je jedna od najvećih molekula u organizmu i teško prolazi kroz crijevnu barijeru. Intencija je rastaviti molekulu kolagena kako bi prodrijela kroz crijevnu barijeru i apsorbirala se u krvi i na taj način došla do kože, kose i zglobova  te se tamo ponovno formirala u molekulu kolagena i dodatno potaknula sintezu kolagena koji je u koži. I na taj način je zamišljen unos kolagena u obliku suplemenata. Randomizirana klinička ispitivanja koja bi potkrijepila ovaj način uzimanja kolagena još nisu napravljena.
 Kolagen koji se uzima putem hrane, poput temeljca, a koji su kuha gotovo i do 24 h se smatra da može povećati količinu kolagena u kostima, zglobovima i koži, ali nema dokazanih kliničkih ispitivanja. Međutim temeljac, sadrži i magnezij, hondroitin, kalcij i mnoge druge molekule koje su neophodne za zdrave kositi i kolagen. Osim toga, za proizvodnju kolagena je potreban i vitamin C kojeg ima u voću kao što su agrumi, maline i borovnice, zatim nam je potreban i češnjak, ali i zeleno povrće bogato kolorofilom koji se također smatra da je neophodan u sintezi kolagena. Tako da raznovrsna prehrana za sada ima prednost u odnosu na suplemente.
Što se tiče prodiranja kolagena kroz kožu, ono je također teško jer kožna barijera često različitim aktivnim supstancama predstavlja nepremostivu barijeru zbog svoje debljine i lipofilnosti. Da bi potaknuli sintezu kolagena u koži, potrebno je da kožna rutina sadrži sastojke koji mogu proći kroz barijeru i u dermisu potaknuti sintezu kolagena.

Koje su najbolje godine za početak korištenja anti-age rutine? Koji su prvi znaci koji nam govore da bismo trebali početi koristiti anti-age proizvode?

Najbolja anti-aging rutina s kojom možemo započeti u što ranijoj životnoj dobi je krema sa zaštitnim faktorom koja nam štiti kožu od prekomjernog UV zračenja koji na koži može dovesti do karcinoma kože, ali potiče i starenje kože.
U dobi od 20-30 godina uz kremu s faktorom možemo započeti i s korištenjem vitamin C ili nekog drugog antioksidansa, a koji će nas štititi od slobodnih kisikovih radikala, a koji nastaju zbog prekomjernog izlaganja štetnih čimbenika iz okoline, ali i UV zračenja. Prekomjerno nakupljanje slobodnih kisikovih radikala se smatra da potiče oksidativni stres, a koji je glavni pokretač starenja kože.
Između 30-35 godine života, s naznakama prvih bora može uvesti sastojke koji potiču sintezu kolegena, a time i hijalurona.

Koje sastojke trebamo tražiti u proizvodima za njegu kože i kako odabrati najbolju njegu?

Najbolja dnevna rutina je ujutro antioksidansi (vitamin C), hijaluron te krema sa zaštitnim faktorom. Navečer, dok se koža obnavlja je bitno potaknuti sintezu kolagena peptidima koji sadrže aminokiseline koje prodiru kroz kožnu barijeru i potiču sintezu kolagena te vitamin A, koji također potiče obnovu kože.

Kako kombinirati serum i kremu u dnevnoj rutini i koja je razlikaizmeđu ova dva proizvoda?

Serum u pravilu sadrži jednu, visoko koncentriranu aktivnu supstancu i uglavnom bolje prodire kroz kožnu barijeru. Međutim, osobito tijekom noći, nam je bitno da imamo i okluziju kože, odnosno da formiramo mehaničku barijeru kako bi spriječili prekomjerni gubitak vode koji je osobito izražen noću.
Ako kombiniramo serum i kremu, uvijek prvo ide serum i to onaj koji sadrži malu molekulu (recimo vitamin C), a nakon toga ide ili još jedan serum koji sadrži veću molekulu kao što je hijaluronska k, a preko toga se nanose kreme.

go to top