OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Iz ugla dermatologa: Estetski zahvati ili pravilna njega kože?

U današnjem svijetu je imperativ dobar izgled i održavanje mladolikog izgleda koji podrazumijeva što manje vidljivih bora, nepravilnosti na koži i nadoknađivanje izgubljenog volumena.

collagenStaranje je neizbježno i s godinama se u našem tijelu događaju brojne promjene. Na licu koje je najviše izloženo pogledima, dolazi do gubitka kosti (resorpcije kosti), skraćivanja mišića koji se više ne skraćuju samo za vrijeme mimike već i u mirovanju, dolazi do gubitka masnog tkiva u dubljim i površinskim dijelovima i promjene kvalitete kože. Mi to u zrcalu vidimo uglavnom pojavom bora i obješenosti lica, ali i gubitkom sjaja kože, pojavom sivkaste boje i gubitkom elasticiteta kože.

Što se događa u koži tijekom starenja?

Koža se sastoji od epidermisa (površinskog sloja kože), dermisa (dublji sloj kože) i subkutisa (najdublji dio kože). Glavni strukturni elementi koji čine dermis i koji daju čvrstoću i elasticitet su kolagen, elastin, a koje proizvode fibroblasti (stanice u dermisu). Glavni tip kolagena u ljudskom organizmu je kolagen tip I, a s godinama u koži dolazi do postepene razgradnje, odnosno fragmentacije kolagena koji onda u tako fragmentiranom obliku više ne zadržava svoja strukturalna svojstva. Stoga je glavna zadaća u procesu usporavanja starenja, stimulacija fibroblasta na pojačano stvaranja kolagena što je ujedno i cilj većine estetskih tretmana. Međutim, ne radi se o izoliranom procesu, već je za razvoj kolagena, osim stimulacije fibroblasta potrebno napraviti i zdravu podlogu u koži u kojoj će se razvijati kolagena vlakna. U prvom redu se tu misli na hijaluronsku kiselinu.

Koje su karakteristike zdrave kože? 

Zdrava koža je glatka, čvrsta, jednoliko pigmentirana, dobro hidrirana i bez ikakvih oštećenja u području kožne barijere. Histološki, zdravu kožu karakterizira očuvana kožna barijera s debelim lipidnim dvoslojem koji usporava gubitak prirodnih ovlaživača kože (eng. NMF  natural moisturing factor) U području dermisa (dublji sloj kože) su brojna kolagena i elastična vlakna, glikozaminoglikani (hijaluronska kiselina), a melanin je jednolično distribuiran. Još jedna karakteristika zdrave kože je i optimalna komunikacija među stanicama i mogućnost kože da samu sebe održava zdravom, ako je opskrbimo sa svim potrebnim staničnim nutritijentima.

Koja je uloga estetskih zahvata?

Postoje tri glavne uloga estetskih zahvata (a mislim na zahvate za očuvanje kvalitete kože); a to su:
1. balansirati staničnu funkciju, na način da djeluje na sve vrste stanice (keratinocite, melanocite i fibroblaste) i regulira njihovu funkciju,
2. očuvati površinsku zaštitnu barijeru koja je prirodna zaštita od patogena i vanjskih utjecaja, u prvom redu UV zračenja i slobodnih radikala i
3. stvaranje kolagena, elastina i glikozaminoglikana (hijaluronske kiseline).
Kolagen je vlaknasti protein i ključna uloga mu je otpornost i čvrstoća. On predstavlja 30-50 % proteina u cijelom tijelu. Elastin daje elastičnost, elastična vlakna omogućuju koži povratak u prvobitno stanje. Hijaluronska kiselina daje punoću, hidrataciju i stvara optimalnu podlogu za razvoj kolagenih vlakana.
Ukratko rečeno, glavni cilj estetskih zahvata je “reći koži i njenim stanicama što da rade”, dakle namjerno “oštećujemo” kožu kako bi se koža potakla na samoobnovu i reparaciju. U estetske zahvate koji su minimalno invazivni i služe za samoobnavljanje kože, spadaju microneedling, PRP (plazma bogata trombocitima), kemijski pilinzi, mezoterapija, laseri…
Međutim, između estetskih tretmana potrebna je njega kože koja bi održavala pa čak i pospješila učinak estetskog tretmana.

zeljanaAUTOR ČLANKA:
dr. sc. Željana Bolanča, dr. med., specijalist dermatovenerologije

Objavljeno

go to top