OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Izlaganje suncu zimi: sigurna preplanulost tijekom praznika

Spremate se na praznike ove zime? Ne zaboravite spakirati svoj zaštitni proizvod! Nastavite čitati i saznajte kako zaštititi Vašu kožu od sezonskog oštećenja, bilo na pijesku bilo na snježnim padinama.

Izlaganje suncu zimi: sigurna preplanulost tijekom praznika

Tamni li koža na zimskom suncu?


Planirate se vratiti sa zimskih praznika preplanuli? Ovisno o tome gdje ste krenuli, mogli biste dobiti više (ili manje) no što ste mislili. Vjerojatno znate da se UV zrake koje emitira sunce dijele na dva glavna tipa, UVA i UVB zrake, no jeste li znali da ne utječu na kožu jednako?


80% UVA zraka
dopire do vanjskog
sloja dermisa

UVA zrake su prisutne cijele godine – dok god ima sunčeve svjetlosti, ima i UVA zraka. Kao najdulje zrake UV spektra one mogu prodrijeti najdublje u kožu – ustvari, 80% UVA zraka dopire do vanjskog sloja dermisa, sloja kože koji se nalazi ispod epidermisa.[1] To ih čini odgovornima za fotostarenje koje se može spriječiti, kao i za 35% karcinoma kože.  

UVB zrake -  zrake koje obično povezujemo s tamnjenjem – najjače su ljeti i odgovorne su za 96% opeklina. Kao i UVA, i UVB zrake mogu uzrokovati trenutačnu (i privremenu) preplanulost, njihov sekundarni učinak varira, a ovisno o godišnjem dobu ma gdje išli, potreban Vam je SPF potpunog spektra koji štiti i od UVA i od UVB zraka.

[1] Francuska agencija za sanitarnu sigurnost okoliša (AFSSE). ‘Ultraljubičaste zrake: znanje o izlaganju i sanitarnim opasnostima’ (2005.) str. 41

Briga o koži tijekom praznika


Studije su pokazale da većina ljudi na odmoru ne obraća pažnju kako nanosi SPF[1], a istraživači su utvrdili da većina nas povezuje prisutnost UV zraka sa sunčevom svjetlošću iako je dokazano da UV zrake prodiru kroz razne površine i reflektiraju se o njih, od oblaka do stakla što SPF zaštitu čini obaveznom bez obzira na vremenske prilike.

[1] Andersen, P.A. i dr., ‘Okolišni znakovi UV zračenja i osobna zaštita od sunca pri zimskoj rekreaciji na otvorenom’ u Archives of dermatology 146.11 (2010.), str. 1241-1247 [Dostupno na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21079060]

snijeg reflektira do
85%sunčeve svjetlosti

Ako naprimjer idete zimi na skijanje, trebali biste znati da snijeg reflektira do 85% sunčeve svjetlosti[1] koja može oštetiti Vašu kožu.[2]

Dokazano je i da se UV zrake pojačavaju s visinom – na svakih 1000 m dobiva se oko 10-15% UV zraka.[3]

Niti svi gradovi nemaju istu dozu UV zraka, a ovisno o razini sunčeve svjetlosti: naprimjer, dnevno se svjetlo u Oslu u Norveškoj sastoji od 52% UV zraka, a taj broj pada i do 7% u Darwinu u Australiji.[4]
Opće je pravilo - što je viša nadmorska visina, viša je i razina UV zraka, stoga se pametno spakirajte za svoje odredište prije no poletite.  

Ako pak letite u toplije krajeve tijekom praznika, umor od puta nije jedino na što biste trebali obratiti pažnju prilikom dalekog putovanja.
Oštećenja uzrokovana suncem mogu se pojaviti tijekom više sati, posebice između 11 i 15h, te uzmite u obzir vremensku razliku i budite sigurni da je Vaše dijete spremno za slijetanje.

[1] Robert Kandel, počasni director istraživanja u CNRS-u, Laboratorij dinamičke meteorologije (LMD/IPSL), Palaiseau
[2] http://www.cnrs.fr/cw/dossiers/dosclim/contenu/alternative/alter_etape1_4.html
[3] Znanstveni dokument Vichy Idéal Soleil, 2016., str. 13
[4] Marionnet, C. I dr., ‘Izlaganje normalnoj sunčevoj dnevnoj svjetlosti: spektralna karakterizacija, učinci na kožu i fotozaštita’ u International Journal of Molecular Sciences 16 (2015.): str. 72-73
VAŠA RUTINA

 • capital-soleil-krema-spf50-barsunasta-za-lice; za-suncanje-protiv-sunca
 • capital-soleil-stick-spf-50-stick-za-osjetljiva-podrucja-za-sunce-krema
 • ideal-soleil-anti-spot-spf-50-obojena-zastitna-krema; vichy-3u1; protiv-tamnih-mrlja; zastita-od-sunca; krema-za-suncanje; visoka-zastita; protiv-sunca; zastitni-faktor; nemasna-njega; brzo-upijanje; nepravilnosti; hiperpigmentacija; alergija-na-sunce
 • Najčitanije

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Njega Lica

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

  Pročitaj članak

  go to top