OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Je li normalno imati akne u 30-a i kako ih liječiti?

1. Je li normalna pojava akni i masne kože nakon puberteta te zašto do toga dolazi?

Akne u odrasloj dobi su čest kožni problem. Procjenjuje se da 54% žena na Zapadu ima akne nakon 25. godine života.  Klinička slika akni u odrasloj dobi drukčija je od onih u odrasloj dobi. Naime, u odrasloj se dobi promjene pretežno javljaju u mandibularnoj regiji, odnosno u području brade, s tendencijom širenja na gornji dio vrata. Najčešći uzrok pojave akni u odrasloj dobi jest hormonalni disbalans i kumulativni učinak stresa. Donja je čeljust dio lica koji je iznimno osjetljiv na takve promjene hormona zbog izrazite reaktivnosti žlijezda lojnica na hormonalne podražaje koje uzrokuju prekomjernu proizvodnju sebuma. Na području donje čeljusti nesavršenosti je obično teže liječiti.

Način života i izloženost zagađenom okolišu, okolišni i klimatski faktori, način prehrane, stres uz genetsku predispoziciju zasigurno utječu na izgled i zdravlje kože, uključujući i pojavnost akni.

Holistički pristup je nov način razumijevanja ne samo zdravlja, već i kože. Koža kao zaštitni organ je veza između vanjskog i unutarnjeg i tako je pod direktnim utjecajem vanjskih čimbenika (štetnih utjecaja iz okoline poput UV zraka i zagađenosti), ali i unutarnjeg stresa (umora, anksioznosti ili neujednačene prehrane). Pod utjecajem ekspozoma koža svakodnevno trpi velika biološka oštećenja - uglavnom oksidaciju i upale - koja se kumuliraju i utječu na njenu mladolikost malo pomalo, iz godine u godinu. Dugo su ta oštećenja nevidljiva, a potom jednoga dana postaju vidljiva. Sve počinje isušenom i suhom kožom, umornim i neujednačenim tenom bez zdravoga sjaja, a potom se javljaju bubuljice, koža gubi čvrstoću i nastaju bore.

2. Kako se mogu liječiti akne u odrasloj dobi? Koji su krivi načini liječenje? Što je najbitnije u procesu liječenje?

Strpljenje i praćenje uputa su iznimno važni za uspješnog liječenje akni. Često je potrebno više tjedana prije nego što rezultati postanu vidljivi.

Koži sklonoj aknama potrebni su proizvodi za njegu kože koji su nekomedogeni poput linije Normaderm Phytosolution. Proizvodi u obliku laganog gela ili tekućine obično sprječavaju zatvaranje pora i vrlo su ugodni za upotrebu.

Potrebno je koristiti proizvode za njegu kože obogaćene vodom, primjerice Vichy mineraliziranom termalnom vodom te teksture koje su svježe, lagano se razmazuju na koži i brzo se upijaju, tako da ne ostavljaju debeli ili masni sloj na koži.

Jedan je primjer takvog proizvoda nova dnevna krema Vichy NORMADERM PHYTOSOLUTION sa 60% Vichy mineralizirane termalne vode. Lagana je, tako da na koži ne ostavlja debeli sloj i nije ljepljiva.

Njega Vichy NORMADERM PHYTOSOLUTION ima dvostruko djelovanje. Ciljano djeluje na kožu tako što pročišćava kožu i korigira prištiće, mitesere i pigmentacijske mrlje, a istovremeno ju obnavlja kroz 24-satnu hidrataciju, regulaciju sebuma i smanjenje vidljivosti pora. Na taj način jača funkciju barijere kože protiv vanjskih štetnih utjecaja.

Linija Normaderm ima snažne dermokozmetičke sastojke prirodnog podrijetla, gel se sastoji od salicilne kiselina prirodnog podrijetla koja pročišćava kožu i djeluje antibakterijski, potom probiotički derivat Bifidus koji osnažuje kožnu barijeru, zatim Cink koji djeluje antibakterijski i protuupalno, te Bakar koji ima seboregulacijski učinak.

Dnevna njega se sastoji od Salicilne kiselina prirodnog podrijetla 2%, Phycosaccharide 2%, Vitamin Cg  0,2%. zatim Hijaluronske kiselina prirodnog podrijetla 0,2%, Probiotički derivata Bifidus 0,2%, te naravno Vichy mineralizirane termalne vode 60%.

Zahvaljujući kombinaciji kliničke efikasnosti i izvanredne kozmetičnosti, gel i njega čine NORMADERM PHYTOSOLUTION rutinu najboljim saveznikom u preuzimanju kontrole nad kožom sklonom aknama.

Dr.sc. Ivana Prkačin, specijalist dermatologije i venerologije

go to top