OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Je li opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

S menopauzom različiti dijelovi vašeg tijela postaju osjetljiviji, dakle skloniji utjecaju vanjskih i unutarnjih agresija. Kao i obično, koža je prva linija obrane, stoga ne štedite na zaštitnim sredstvima.

Je li opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

Menopauza vašu kožu čini osjetljivijom na karcinom

Keratinociti su stanice kože koje sačinjavaju 90% površinskog sloja kože.

Karcinom kože najčešća je maligna bolest s više od 1 milijuna novih slučajeva svake godine u SAD-u. Već neko vrijeme znamo da izlaganje suncu igra ključnu ulogu u svemu ovome. Izlaganje suncu je nešto čime možete više ili manje upravljati, stoga to i učinite!
Klinička istraživanja pokazuju da bi estrogen mogao biti čimbenik razvoja karcinoma kože jer su receptori estrogena prisutni u keratinocitima kože.

Klinička ispitivanja otkrila su da oralna kontracepcija i hormonska terapija tijekom menopauze smanjuju akne i ovješenost kože, no neka su istraživanja pokazala vezu između oralne kontracepcije i povećane opasnosti od pojave nemelanomskog karcinoma kože. Stoga budite oprezni što kombinirate, ok?

Jednostavni koraci za sprečavanje razvoja karcinoma kože

Pošto opasnost od nastanka karcinoma (uključujući i karcinom kože) postaje veća s godinama, preporučuje se više pripaziti i to što prije, to bolje. Redoviti samopregledi i dermatoskopija kod vašeg dermatologa brzo određuju sumnjive lezije koje se potom uklanjaju. Telefon u ruke i zakažite termin. Samo naprijed!

Karolina Kopeć

Telefon u ruke i zakažite termin. Samo naprijed!

Glavni čimbenici rizika za karcinom kože jesu izlaganje suncu, opekline u prošlosti, povijest karcinoma kože u obitelji i tip kože.

Kao i uvijek, ali sada više no ikada, preporučuje se započeti s redovitom upotrebom zaštitnih sredstava širokog spektra i redovito ih nanositi. Koristite sredstva s SPF-om 30-50 na svim izloženim područjima koja nisu pokrivena odjećom

Ključni elementi za upamtiti

Vaša koža gubi svoju sposobnost samozaštite zbog promjene razine estrogena i to je ponekad nasljedno te je potrebno obratiti više pažnje uz:
• pravilnu zaštitu od sunca
• redovite posjete dermatologu! Neka stručnjak pogleda madeže i ostatak kože barem jednom godišnje kako preporučuju dermatološke organizacije diljem svijeta.

Najčitanije

Različiti simptomi starenja na kosi

ZDRAVLJE

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tijekom menopauze vaše tijelo mijenja, koža širi, a zahvaćena je čak i kosa. Još jučer živahne, bujne kovrče sada su griva bez sjaja i volumena.  Jasno je da ova promjena može biti nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

ZDRAVLJE

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Počinje li? Nema pravog vremena da se simptomi menopauze pojave. Perimenopauza, prijelazni period prije menopauze kad se mijenjaju razine hormona, može započeti bilo kada, od nekoliko mjeseci do čak 10 godina prije menopauze i prosječno traje 5 godina. Nastavite čitati ako osjećate fizičke i fiziološke promjene koje ne možete objasniti, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite biti bolje pripremljeni na ono što čeka svaku ženu.

Pročitaj članak

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

ZDRAVLJE

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet koji označava početak, ovo je biološka promjena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijarde žena koje će 2020. godine biti starije od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

Pročitaj članak

go to top