OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Je li opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

S menopauzom različiti dijelovi vašeg tijela postaju osjetljiviji, dakle skloniji utjecaju vanjskih i unutarnjih agresija. Kao i obično, koža je prva linija obrane, stoga ne štedite na zaštitnim sredstvima.

Je li opasnost od karcinoma veća u menopauzi?

Menopauza vašu kožu čini osjetljivijom na karcinom

Keratinociti su stanice kože koje sačinjavaju 90% površinskog sloja kože.

Karcinom kože najčešća je maligna bolest s više od 1 milijuna novih slučajeva svake godine u SAD-u. Već neko vrijeme znamo da izlaganje suncu igra ključnu ulogu u svemu ovome. Izlaganje suncu je nešto čime možete više ili manje upravljati, stoga to i učinite!
Klinička istraživanja pokazuju da bi estrogen mogao biti čimbenik razvoja karcinoma kože jer su receptori estrogena prisutni u keratinocitima kože.

Klinička ispitivanja otkrila su da oralna kontracepcija i hormonska terapija tijekom menopauze smanjuju akne i ovješenost kože, no neka su istraživanja pokazala vezu između oralne kontracepcije i povećane opasnosti od pojave nemelanomskog karcinoma kože. Stoga budite oprezni što kombinirate, ok?

Jednostavni koraci za sprečavanje razvoja karcinoma kože

Pošto opasnost od nastanka karcinoma (uključujući i karcinom kože) postaje veća s godinama, preporučuje se više pripaziti i to što prije, to bolje. Redoviti samopregledi i dermatoskopija kod vašeg dermatologa brzo određuju sumnjive lezije koje se potom uklanjaju. Telefon u ruke i zakažite termin. Samo naprijed!

Karolina Kopeć

Telefon u ruke i zakažite termin. Samo naprijed!

Glavni čimbenici rizika za karcinom kože jesu izlaganje suncu, opekline u prošlosti, povijest karcinoma kože u obitelji i tip kože.

Kao i uvijek, ali sada više no ikada, preporučuje se započeti s redovitom upotrebom zaštitnih sredstava širokog spektra i redovito ih nanositi. Koristite sredstva s SPF-om 30-50 na svim izloženim područjima koja nisu pokrivena odjećom

Ključni elementi za upamtiti

Vaša koža gubi svoju sposobnost samozaštite zbog promjene razine estrogena i to je ponekad nasljedno te je potrebno obratiti više pažnje uz:
• pravilnu zaštitu od sunca
• redovite posjete dermatologu! Neka stručnjak pogleda madeže i ostatak kože barem jednom godišnje kako preporučuju dermatološke organizacije diljem svijeta.

go to top