OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

KAKO HORMONALNA YOGA UMANJUJE SIMPTOME MENOPAUZE?

Znate li što je hormonalna yoga te koje su njezine prednosti? Sve žene koje se svakodnevno susreću sa simptomima predmenopauze i menopauze, zasigurno će izvući vrlo korisne informacije iz ovog članka. Kako za sve postoji zdrava alternativa, tako je Renata Reiner, certificirana instruktorica hormonalne yoge, s nama odlučila podijeliti par izvrsnih savjeta.

Što je Hormonalna Yoga?


Sustav vježbi poznat kao Hormonalna Yoga Terapija još je devedesetih godina utemeljila brazilska psihologinja i poznati yoga terapeut Dinah Rodrigues. Riječ je o jedinstvenom sustavu vježbi i terapeutskoj metodi koja djeluje kao prirodna terapija, ujedno i snažan detox, putem koje se postiže i ponovno uspostavlja hormonalna ravnoteža u tijelu. Hormonalna yoga je izuzetno dinamična, energetski snažna metoda pomoću koje se čisti i harmonizira energetsko tijelo, a zatim se putem tehnika koncentracije i vizualizacije aktivirana energija usmjerava u endokrine žlijezde: jajnike, nadbubrežne žlijezde, štitnjaču i hipofizu. Pri tome se koriste klasični položaji iz hatha yoge koji naglašeno aktiviraju endokrine žlijezde, napredne tehnike disanja bastrika i vatrena pranayama koji snažno masiraju sve unutarnje organe i jajnike, te tradicionalne tibetanske tehnike usmjeravanja energije.

Suština je u intenzivnom bastrika disanju putem kojeg aktiviramo vlastitu energiju i istovremeno energetske centre na suptilnoj razini usklađujemo sa endokrinim sistemom na fizičkoj razini. Na taj način tijelo samo počinje stimulirati produkciju hormona. Bastrika se smatra kraljicom pranajam tehnika. Radi se o vrlo intenzivnom načinu disanja kojim organizam čistimo od toksina, a istovremeno aktiviramo vlastitu energiju i pokrećemo cjelokupni endokrini sistem. Pored toga, bastrika djeluje na cjelokupno zdravlje, pomlađuje organizam tako što ubrzava izmjenu kisika i ugljičnog dioksida. Na taj se način ubrzava metabolizam i pojačava cirkulacija. Brzi i ritmični pokreti dijafragme masiraju i stimuliraju organe trbušne šupljine. Isto tako, bastrika aktivira mozak, poboljšava koncentraciju i dovodi do mentalne bistrine.

Kome se preporuča Hormonalna Yoga?


Hormonalna Yoga preporuča se preventivno ženama nakon 35. godine života, kada već počinje postepeno opadati produkcija hormona, ženama u pred-menopauzi i menopauzi, ženama u preuranjenoj menopauzi izazvanoj stresom ili fizičkim preopterećenjima, ženama koje nisu ostvarile majčinstvo, ženama koje ne žele uzimati nadomjesnu hormonalnu terapiju ili žele prekinuti s njom, ženama sa bolnim menstruacijama, jakim PMS-om, policističnim jajnicima, problemima sa štitnjačom...

Popis simptoma hormonalnog disbalansa prilično je velik: poteškoće u koncentraciji, nemir, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja, anksioznost, nesanica, noćno znojenje, navale vrućine, oslabljeni libido, suhoća kože, suhoća rodnice, opadanje kose, bolovi u zglobovima, osteoporoza... u svim tim slučajevima preporuča se Hormonalna Yoga terapija. Nakon dva do četiri mjeseca redovitog vježbanja simptomi se znatno smanjuju, a često i potpuno povlače. Ujedno se povećava vitalnost i potiče dobro raspoloženje. Naime, redovitim i ispravnim prakticiranjem određenih yoga položaja i adekvatnim tehnikama disanja postižemo pravilnu smještenost unutarnjih organa, te oni normalno funkcioniraju, što je preduvjet tjelesnog zdravlja. Istovremeno, duh postaje staložen, vedar, pun entuzijazma.

Kada se Hormonalna Yoga ne smije vježbati?


Izuzetno je važno Hormonalnu Yogu ne prakticirati kada postoje sljedeće kontraindikacije: u trudnoći, za vrijeme menstruacije, u slučaju hormonski ovisnog raka, kod depresija koje se tretiraju lijekovima, kod velikih mioma, endometrioze, kod akutnih srčanih oboljenja, nakon operacije srca, kod visokog tlaka, kod upala i bolova u trbušnoj šupljini, tri mjeseca nakon bilo koje operacije. Obzirom da Hormonalna Yoga djeluje poput homeopatije, odnosno može u početku doći do pojačavanja simptoma ili pojave nekih koje do tada nismo imali, važno je prisustvo i nadzor stručne osobe i ozbiljan pristup vježbanju.

Danas je izuzetno važno da žena bude informirana i da zna što sve može učiniti za svoje zdravlje.

Renata Reiner, certificirana instruktorica Hormonalne Yoge

Po čemu se Hormonalna Yoga razlikuje od klasične yoge?


„Yoga Terapia Hormonal para Menopauza“ naziv je originala koji je objavljen 1994 godine u San Paolu, Brazil. Nakon dugogodišnjeg istraživanja kako Hormonalna Yoga Terapija djeluje, uz podršku njenog osobnog ginekologa koji je bio zadivljen hormonalnim statusom u njenom sedmom deceniju, Dinah se odlučuje da svoju terapiju predstavi svijetu i postiže nezapamćen uspjeh. I danas, u svojoj 92. godini još održava radionice sa istim uspjehom. Dakle, Hormonalna Yoga je terapija, a ne stil yoge, i primjenjuje se najčešće  u slučaju hormonalnog disbalansa. Ako je osoba zdrava, može preventivno vježbati Hormonalnu Yogu jednom tjedno. Sasvim je druga situacija sa osobama sa hormonalnim disbalansom i tada se terapija određuje u dogovoru sa instruktorom. Hormonalna yoga terapija uključuje i antistres program, te vježbe meditacije i tada se u relativno kratkom vremenu, između dva i četiri mjeseca mogu očekivati željeni rezultati.

Koje su dobrobiti Hormonalne yoge i kako ona utječe na žene u predmenopauzi i menopauzi?


Hormonalna yoga obuhvaća rad na fizičkom i energetskom tijelu. Prema yogijskom shvaćanju, fizičko i energetsko tijelo usko su povezani i čine jednu cjelinu. Naime, u  istočnjačkim medicinskim sustavima smatra sa da iza fizičke pojavnosti čovjeka djeluje suptilna energetska matrica sa svojim tokovima i središtima. Ta suptilna energetska matrica je preduvjet za usklađeno djelovanje tjelesnih sustava i fizioloških procesa kakve poznaje zapadna medicina. U tom smislu yoga koristi koncept sedam čakri kao sedam  glavnih središta čovjekove suptilne energetske i psihičke strukture. Čakre su energetski centri i glavni transformatori suptilne energije – prane.

Preko čakri  se uspostavlja veza između energetskog i fizičkog tijela. Energetsko tijelo sastoji se od fine mreže suptilnih energetskih kanala - nadija i energetskih centara- čakri, kroz koje struji prana, naša životna energija. Glavna funkcija čakri je primanje prane, njeno skladištenje i raspodjela u različita područja našeg tijela. Čakre tu energiju pretvaraju u oblik koje tijelo može koristiti na staničnoj razini, i to uz pomoć hormona i neurotransmitera. Tu energiju oslobađamo prakticirajući određene tehnike disanja, kao i koristeći određene položaje tijela. I upravo tu je snaga Hormonalne Yoge. Bastrika disanje oslobađa velike količine životne energije i aktivira funkcije cjelokupnog organizma. I kada organizmu dovedemo dovoljnu količinu energije, omogućujemo našem tijelu potpunu kvalitetu življenja, uz osjećaj ispunjenosti, sreće i vitalnosti.

Na radionicama Hormonalne yoge učimo kako tu energiju usmjeriti u endokrine žlijezde, ali učimo i neke druge tehnike disanja kojima stimuliramo i povećavamo životnu energiju. Redovito i pravilno izvođenje tih tehnika disanja omogućuje optimalno djelovanje endokrinog i živčanog sustava. Bavljenje Hormonalnom yogom odličan je način da žene promijene svoj stav prema zdravlju, da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje i da osvijeste da svojim izborima i svojim načinom života, svojim postupcima, mislima i emocijama mogu utjecati na svaku stanicu i na svaki hormon u svom tijelu.

Kako još Hormonalna yoga može pomoći ženama u menopauzi?

Danas je izuzetno važno da žena bude informirana i da zna što sve može učiniti za svoje zdravlje. Žena bez znanja ne može biti hormonalno uravnotežena. Na radionicama Hormonalne Yoge naučit ćete kako funkcioniraju vaši hormoni i kako svojim svakodnevnim odlukama na jednostavan način možete ponovno biti u hormonalnoj  ravnoteži, drugim riječima kako se ponovno dobro osjećati u svom tijelu, kako biti ispunjene energijom i naučiti kako se osjećati sretno i zadovoljno neovisno o godinama.  

Renata Reiner, certificirana instruktorica Hormonalne Yoge

Objavljeno

go to top