OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

KAKO UKLOPITI AKTIVNE SASTOJKE U SVAKODNEVNU RUTINU?

Kako bismo svojoj koži omogućili željeni sjaj, potrebno je odabrati proizvode sa aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, AHA kiselina (primjerice glikolne kiseline), vitamina C, peptida i retinola. Od iznimne je važnosti da su aktivni sastojci u topikalnim preparatima u odgovarajućoj formulaciji kako bi isti penetrirali u željene slojeve kože i tamo ostvarili svoj učinak.

Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologije

Zlatni standardi u pomlađivanju

Hijaluronska kiselina je zlatni standard u pomlađivanju i jedan od ključnih faktora u hidrataciji lica jer joj je glavni zadatak vezivanje i zadržavanje vode. I ona je, baš poput kolagena, prirodno prisutna u koži, no njezin udio s godinama drastično pada, umanjujući mogućnost kože da sama zadrži vlagu. U topikalnim preparatima je nalazimo u dva oblika: visokomolekularnom i niskomolekularnom. Visokomolekularni oblik hijaluronske kiseline zaslužan je za hidrataciju epidermisa, a zadržavajući vlagu ojačava i strukturu dermisa dajući koži tzv. plumping efekt. Niskomolekularni oblik penetrira u dublje slojeve kože i stimulira sintezu kolagena u dermisu te na taj način umanjuje bore. Maksimalna djelotvornost se postiže ukoliko su u preparatima zastupljena oba oblika, i niskomolekularni i visokomolekularni. Kolagen je glavni protein koji se nalazi u dermisu i odgovoran je za elastičnost i čvrstoću kože. Aktivni sastojci u topikalnim preparatima, kao što su primjerice peptidi, stimuliraju sintezu kolagena, a i smanjuju njegovu razgradnju do koje dolazi prilikom starenja organizma. Vitamin C je pak dobro poznati sastojak bez kojega su anti-age preparati gotovo pa nezamislivi. Od brojih svojstava koje ova molekula posjeduje izdvaja se protuupalno djelovanje, neutralizacija slobodnih radikala te stimulacija sinteze kolagena i proliferacije fibroblasta. Vrlo je bitno da formulacija sadrži PH od 3.5 i niži kako bi se tvar apsorbirala u željeni sloj kože.

Aktivni sastojci kao dio rutine njege kože

Glikolna kiselina svoj povoljan učinak na kožu ostvaruje putem smanjenja staničnih veza između površinskih stanica kože (korneocita). Na taj način dolazi do kemijskog ljuštenja (tzv. kemijski peeling) površinskih, odumrlih stanica kože, a također ovaj aktivni sastojak vrši i tzv. fiziološki peeling, potičući prirodnu aktivnost enzima koji dovode do ljuštenja kože (proteaza). Retinol, analog vitamina A, se u koži pretvara u retinoičnu kiselinu koja stimulira sintezu kolagena i elastina i potiču obnovu stanica kože. Kako bi naša koža osjetila sav učinak ovih moćnih aktivnih sastojaka, potrebno ih je pažljivo uklopiti u svakodnevnu rutinu. Najčešće se preporučuje njihova primjena u obliku seruma, visokokoncentriranih otopina, koje možemo jednostavno uklopiti u svakodnevnu njegu kože. Za kožu kojoj je potrebna dubinska obnova i smanjivanje vidljivosti hiperpigmentacija preporučuje se uporaba ampula sa glikolnom kiselinom, kao što su  Glyco-C ampule, koje se koriste navečer i u svojoj formulaciji dodatno sadrže i vitamin C koji pojačava učinak same kiseline. Ukoliko nam je uz obnovu kože potrebno osvježenje beživotne kože, savjetuje se korištenje ampula sa 10% vitaminom C i peptidima ujutro i navečer, koje se nanose prije kreme za njegu. Prednost preparata u ampulama je zaštita aktivne supstance od UV svjetla, zagrijavanja i oksidacije. Ampule omogućavaju postizanje viših koncentracija aktivnih tvari jer ne sadrže konzervanse, a također su jednostavne za doziranje jer je u jednoj ampuli optimalna količina proizvoda za jedno nanošenje.

Rutina za zdravu kožu

Dodatan učinak ovih preparata možemo postići ako se prije aplikacije ampula nanese hijaluronski booster kao što je primjerice Mineral 89, jer će visokomolekularni i niskomolekularni oblici hijaluronske kiseline smanjiti gubitak vode iz kože i osigurati joj dodatnu vlažnost, smanjiti vidljivost bora, a Vichy termalna voda će smanjiti crvenilo koje se često zimi javlja kao posljedica dehidracije. Ukoliko nam je potreban SOS tretman za kožu, posegnut ćemo za serumom sa višom koncentracijom vitamina C kao što je primjerice Fresh shot serum sa čak 15% vitamina C kojeg ćemo nanijeti prije kreme, ujutro i navečer, za postizanje „glow“ učinka. Rutina za zdravu kožu bi trebala sadržavati proizvode koji sadrže navedene aktivne supstance koje je najjednostavnije primijeniti u obliku boostera (nanošenje prije seruma i kreme za lice) i seruma (nanošenja nakon boostera, a prije kreme). Primjenom ovih preparata, uz osnovnu njegu (micelarnu otopinu za skidanje šminke i čišćenje lica, gel/losion za umivanje, neutralnu kremu prilagođena tipu kože i specifičnoj problematici), blistavost kože je  zajamčena. Iako su nam, radi epidemiološke situacije, druženja na koja smo navikli ograničena, osjećaj njegovane i blistave kože nam daje dodatno samopouzdanje, nevezano je li riječ o analognoj ili virtualnoj publici koja nas okružuje.  

Autor: Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologije  
#skincareconsult #riječ stručnjaka #protiv znakova starenja #Mineral89 #Glyco-C

Objavljeno

go to top