OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Kako zimi zaštititi Vašu kožu od oštećenja uzrokovanih UV zrakama?

Jeste li znali da Vaša koža može pretrpiti oštećenja od sunca i zimi? Da, tako je: UV zrake su prisutne cijele godine pa je potrebno štititi kožu 24 sata dnevno svih dana u godini.

Kako zimi zaštititi Vašu kožu od oštećenja uzrokovanih UV zrakama?

Kako UV zrake utječu na kožu zimi?


Zabluda je da koža ne trpi oštećenja od sunca tijekom zime. UV zrake su zapravo prisutne cijele godine, samo u različitoj količini.

UVA zrake su i dulje od UVB zraka što znači da mogu dublje prodrijeti u epidermis.

UV zrake se mogu podijeliti u 3 kategorije: UVA, UVB i UVC zrake, a ove posljednje apsorbiraju se u atmosferi prije no dosegnu Zemlju.* UVB zrake – one koje nam daju preplanuli ten (ili opekline) - najjače su zimi dok su UVA zrake prisutne cijele godine u jednakim količinama, bilo da ste u New Yorku u siječnju ili u Nairobiju u srpnju.

UVA zrake su i dulje od UVB zraka što znači da mogu dublje prodrijeti u epidermis. To ih čini glavnim uzrokom fotostarenja kože.**


Studije su pokazale da UVA zrake prodiru kroz oblake i maglu, kao i kroz staklo i ostale odbijajuće površine poput prozora i javnog prijevoza.*** Ukratko, gdje god ima sunčeve svjetlosti, ima i UVA zraka  i iako usred zime ima manje sunca no tijekom ljeta, svejedno je važno zaštititi Vašu kožu.

Zaštita kože od zimskog sunca

Od fotozagađenja do oksidacijskog stresa– život u gradu može ostaviti traga na našoj koži, a zimski uvjeti poput snijega, vjetra i hladnih temperatura čine je sušom i osjetljivijom no ljeti.  

Tekstura je ključna kod zaštite naše kože od oštećenja uzrokovanih suncem tijekom zime. Znamo koliko je važno očistititi je kako bismo uklonili višak zagađenja s kože, stoga birajte kremu ili sredstvo za čišćenje na bazi vode kad uklanjate šminku. Možete odabrati i bogatiju dnevnu kremu ili toniranu hidratantnu njegu, ali pripazite da uzmete  proizvod koji sadrži SPF (minimalno SPF 25).  

I naposlijetku, ako idete na praznike zimi zapamtite da se UV zrake mogu odbiti o reflektirajuće površine poput snijega ili vode, stoga ne zaboravite spakirati zaštitu od sunca bez obzira kakvo vrijeme očekujete.

* D’Orazio, J. i dr., ‘UV zračenje i koža’ u International Journal of Molecular Science 14.6 (2013.) str. 12222–12248 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
** Francuska agencija za sanitarnu sigurnost okoliša (AFSSE). ‘Ultraljubičaste zrake: saznanja o izlaganju i sanitarnim opasnostima’ (2005) str. 41
*** Robert Kandel, počasni director istraživanja u CNRS-u, Laboratorij dinamičke meteorologije (LMD/IPSL), Palaiseau.

VAŠA RUTINA

 • capital-soleil-krema-spf50-barsunasta-za-lice; za-suncanje-protiv-sunca
 • capital-soleil-stick-spf-50-stick-za-osjetljiva-podrucja-za-sunce-krema
 • capital-soleil-spf-50-obojeni-dry-touch-fluid-za-lice-bb; krema-sunce
 • Najčitanije

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Njega Lica

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

  Pročitaj članak

  go to top