OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Kako živjeti brzo, a dobro

Usporeni život je super, ali nije za svakoga.

Kako živjeti brzo, a dobro

Bilo da ste u stresu na poslu ili kod kuće ili samo pokušavate ukrasti 5 minuta dnevno za sebe, razmotrite naše savjete kako mirne savjesti iskoristiti svaku minutu bez prenatrpanog rasporeda.

Vrlo se često događa da ne primjećujemo probleme koji se ponavljaju ili  ne nalazimo učinkovita rješenja za stres te to ostavlja traga na našem zdravlju, koži i sveukupnom načinu razmišljanja. Posao, djeca, obitelj, novac...brige, dnevne ili koje druge, dolaze u svim oblicima, no nema univerzalnog rješenja za sve žene. Kad dođe vrijeme da se smire stvari,  treba prvo otkriti što Vas  pokreće. Ako se, kao i većina nas, povremeno osjećate krivima i/ili pod stresom zbog posla obitelji, prijatelja ili čak i načina života, bacite oko na donji manifest i nadahnite se. Na kraju krajeva, sami ste sebi prioritet. 

PET ZAPOVIJEDI DOBROGA ŽIVOTA

Kako živjeti brzo, a dobro

1 - Poštujte svoj biološki sat

Ključno je odgonetnuti jeste li ševa ili sova kako bi tijelo radilo u ritmu koji Vam odgovara. Svi imamo svoj jedinstven ritam; osigurajte si dovoljno sna (preko 35% nas spava manje od 7 sati dnevno)[1] te pokušajte otkriti koje je idealno vrijeme za ostale aktivnosti u kojima uživate. Ovisni ste o teretani? Pokušajte vježbati odmah ujutro umjesto nakon posla. Jednako tako, ako svako jutro u žurbi  pripemate ručak za taj dan, pokušajte to učiniti navečer prije spavanja.

[1]  https://alltop.com/viral/

2 - Pazite na svoj tip kože i to cijele godine

Samo neki od nas imaju isti tip kože ljeti i zimi, stoga je važno paziti na promjenjive potrebe Vašeg tijela ovisno o godišjem dobu. Koža koja se ljušti zimi može postati masna i sklona aknama ljeti pa pratite promjene i mijenjajte rutinu prema potrebi. Posebno pazite pri izlaganju suncu - Medicinski centar u New Yorku kaže da preko 80% starenja kože uzrokuju vanjski čimbenici (poznati kao ekspozom) koji uključuju i UV zrake. Naposljetku, zdrava, blistava koža je sinonim učinkovitog odgovora na stres - upravo nam takav poticaj treba. 

3 - Jedite dobro da živite dobro

Naš odnos prema hrani ključni je indikator reakcije našeg tijela na stres. Za održavanje razine energije neophodno je naučiti slušati signale tijela za glad. Izbjegavajte popodnevne slatke krize konzumiranjem dovoljno vode - odlična je za ublažavanje napada gladi - i uvrštavanjem voća i povrća bogatog polifenolima s anti-age učinkom (link: članak o polifenolima?) u barem jedan obrok dnevno. Smoothie s borovnicama za doručak, hrskava salata za ručak ili povrće na pari kao dodatak večeri - ovisi o Vama, no za kožu koja pršti energijom važno je jesti povrće. 

4 - Spavajte dovoljno za dobrobit Vašeg tijela

Nekima od nas potrebno je 7, nekima 9 sati sna, no odlazak u krevet (i dizanje) u vrijeme koje odgovara bašem biološkom satu - vidjeti zapovijed 1 - jedna je od najvažnijih stvari koju možemo učiniti za svoje tijelo. Preko 54% [2] nas ima problem s nesanicom barem jednom tjedno i kako biste izbjegli taj osjećaj umora i boli kad dođete u ured,isprobajte ovo:  svaku večer kroz tjedan dana pokušajte ići u krevet 15 minuta ranije no obično dok ne postignete željeni rezultat. I da, to uključuje i vikende -  vjerujte nam, bit ćete puni energije i neće biti potrebno duže ostajati u krevetu ujutro.

[2]https://alltop.com/viral/

5 - Odaberite sport koji odgovara Vašem načinu života

Dok govorimo o ovim zapovjedima, razmislite i o pravom obliku tjelovježbe koji će Vam pomoći da se oslobodite stresa na kraju dugog dana. Ako volite stvari raditi polako, nježne aktivnosti poput plivanja ili joge dobri su i za Vaš duh i za Vaše tijelo. Ako Vam je pak stil života energičniji, uz aktivnost poput crossfita ili spinninga kući (ili na posao) ćete ići  puni energije i bistre glave - idealan način za početak ili kraj užurbanog dana. Endorfin: najbolji prirodni podizač raspoloženja.

Objavljeno

go to top