OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Kod kuće, na poslu, na putu do posla: ubacite sport u svakodnevni život i starite polako.

Pričali smo s Valerie Orsoni, stručnjakinjom za stil života, spisateljicom i osnivačicom fitness programa LeBootCamp, o tome kako određene promjene u svakodnevnoj rutini mogu utjecati na ljepše starenje.

Kod kuće, na poslu, na putu do posla: ubacite sport u svakodnevni život i starite polako.

Kod kuće


Dan započnite što nježnijim buđenjem.
Probudite se 15 minuta ranije no inače. Važno je omogućiti tijelu, a i umu, da se polako budi. Valerie preporučuje da se ne uspavljujete kojekakvim uređajima (ostavite ih u drugoj sobi) i da ne provjeravate mobitel čim se probudite. Umjesto toga započnite dan istezanjem u trajanju od barem 10 minuta. Pozitivan stav je ključan u borbi protiv učinaka oksidacijskog stresa te Valerie preporučuje meditaciju ili razmišljanje o lijepim stvarima u Vašem životu kako biste dan započeli u dobrom raspoloženju. Kroz 4-6 tjedana ovo bi Vam trebala postati rutina.

Na putu do posla

Za nestresan put do posla važno je biti svjestan držanja i disanja kako biste na radno mjesto stigli s pozitivnim stavom. 
Kakvo god bilo vrijeme, ne zaboravite nanijeti kremu za zaštitu od sunca, posebno na ruke, i ponavljajte nanošenje svaka 2-3 sata. Ako se vozite do posla, važno je hodati prije nego krenete na posao, a kad sjednete u auto, dišite i držite ramena ravno umjesto da ste zgrbljeni nad volanom. Ukoliko koristite javni prijevoz, pripazite na držanje: uspravno stajanje i udisanje te uvlačenje trbuha prema kičmi pomaže pri pravilnom disanju i održavanju zglobova gipkima.

Na poslu


Većinu vremena provodimo na poslu te je važno uspostaviti rutinu s dugoročnim dobrobitima za Vašu kožu kako bi sporije starila. 
Umjesto slanja mailova, odvojite vremena i popričajte uživo s kolegama: učinkovitije je, krećete se i taj će susret imati pozitivniji učinak. Smijeh, čak i 15 minuta dnevno, potiče tvorbu endorfina i daje Vašem srcu dovoljno vježbe kao da ste bili na trčanju, a nježno ajurvedsko disanje može pomoći u trenucima stresa. Hodajte na ručak: izlazak na otvoreno po vitamin C odvlači Vas od nepromišljenog jela za Vašim stolom. Omjer 80:20 "dobre" alkalne hrane (voće, povrće, cjelovite žitarice) i kisele hrane (crveno meso, slatkiši, alkohol) je također od ključne važnosti. Jednom tjedno bavite se "tekućim aktivnostima" - nečim fizički zahtjevnim što uključuje mentalnu spretnost poput golfa, plesa ili čak indoor letenja.

go to top