OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Koje proizvode koristiti kod hiperpigmentacija?

Nakon izlaganja suncu, kao posljedica akni, ožiljaka ili uzimanja određenih vrsta lijekova, na koži mogu ostati mrljice pod nazivom hiperpigmentacije. Pomoć u njihovom ublažavanju nalazi se u dermatološkoj kozmetici u ljekarnama…

hiperpigmentacija

Prevencija

Bez obzira na uzrok nastanka tamnih mrlja na koži, one imaju negativni utjecaj na samopouzdanje osobe koja nije zadovoljna izgledom svoje kože neujednačenog tena. Osim uklanjanja hiperpigmentacija želja im je glađa, blistavija i svjetlija koža. Ove vrste promjena na koži mogu se prevenirati izbjegavanjem izlaganja suncu, uporabom kozmetike koja sadrži zaštitne faktore, prehranom bogatom voćem i povrćem te prestankom pušenja.

Piling tretman

Cilj je djelovati na svaki korak stvaranja pigmenta melanina u najgornjem sloju kože pod nazivom epidermis. Intenzivni piling tretmani kod dermatologa daju odlične rezultate na uklanjanje mrlja ali postoje i proizvodi dermatološke kozmetike u ljekarnama koji daju jednakovrijedne rezultate u kućnoj primjeni.

Radi se o visoko koncentriranim formulama koje dolaze u obliku seruma ili u obliku pojedinačnih doza u ampulama koje je potrebno uklopiti u dnevnu rutinu njege kože. Unatoč visokim koncentracijama trebaju biti pogodni za osjetljivu kožu i klinički dokazane učinkovitosti.

Aktivni sastojci ove vrste seruma i ampula su najčešće glikolna i/ili salicilna kiselina te vitamin C koji imaju učinak pilinga za korekciju mrlja i neujednačenu boju tena. Oblik ampula je jednostavan za uporabu jer predstavlja točnu dozu proizvoda koju je potrebno nanijeti na kožu i time se postiže veća učinkovitost kao primjerice kada uzimamo neki lijek gdje je točna doza u jednoj tableti. Ukratko, ampule su dnevna doza za piling kod kuće.

Kako uklopiti piling tretman u rutinu njege?

Proizvodi za smanjenje hiperpigmentacija se nanose isključivo navečer nakon prethodno uklonjene šminke i dobro očišćenog lica uz izbjegavanje nanošenja na osjetljivo područje oko očiju. Potrebno je pričekati otprilike 30 sekundi da se piling tretman upije u kožu i nakon toga se nanosi odgovarajuća noćna njega.

U slučaju želje za korekcijom bora nanosi se krema koja potiče proizvodnju kolagena i djeluje na povećanje elastičnosti kože. U slučaju da se radi o masnoj koži kojoj piling tretmanom želimo korigirati mrlje nastale od akne, nanosi se lagana hidratantna njega.

Za dnevnu njegu nakon jutarnjeg čišćenja kože potrebno je nanijeti proizvod koji će jačati barijeru kože i hidratizirati ju te dnevnu kremu koja obavezno treba sadržavati zaštitni faktor od sunca i to najmanje SPF 15.

Zaštita od sunca je obavezna tijekom cijelog vremena provođenja piling tretmana!

Znatno smanjenje tamnih mrlja vidljivo je nakon 2 tjedna redovite uporabe piling tretmana, a nakon 12 tjedana je znatno poboljšana boja i tekstura kože te cjelokupna pigmentacija.  

Potražite savjet ljekarnika kako uklopiti učinkovito rješenje za hiperpigmentacije u svoju rutinu njege

stručnjaka Martina Šepetavc, mag.pharm.

Objavljeno

go to top