OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Menopauza: što učiniti sa suhoćom rodnice?

Sad kad ste u menopauzi, osjećate promjene na tijelu poput suhoće rodnice: da li ju je potrebno liječiti ili će nestati sama od sebe? Postoje privremena rješenja, kao i popratna liječenja. Ponovimo ukratko...

Menopauza: što učiniti sa suhoćom rodnice?

Suhoća rodnice se javlja samo tijekom menopauze ili..?

Uzroci suhoće rodnice protežu se od fizioloških čimbenika poput hormonskih promjena ili nuspojava lijekova do emotivnih ili psiholoških problema poput nedostatka želje pa čak i tjeskobe. Srećom, bez obzira na uzrok, postoji rješenje za suhoću rodnice.

Najvažnije je razgovarati o tome s ciljem pronalaska uzroka neugode.

Zašto se suhoća rodnice javlja tijekom menopauze?

Unatoč tome što 25-50% žena osjeća ove simptome i njihove negativne učinke na kvalitetu života i spolnu funkciju, žene se o tome srame pričati s doktorom (1).

Suhoća rodnice vrlo je čest simptom kod žena u menopauzi. Vaginalna sluz – osjetljiva na lučenje hormona estrogena – progresivno se stanjuje i gubi elastičnost zahvaljujući smanjenoj razini kolagena i masnog tkiva. Vaginalna se suhoća pojačava s godinama i rezultira pečenjem, iritacijama, bolnim spolnim odnosima i infekcijama, a doprinosi i urinarnim problemima.

25-50% žena osjeća suhoću rodnice tijekom menopauze

Postoji više rješenja: ako se propiše hormonska terapija, to će pomoći kod suhoće rodnice. Lokalni tretmani na bazi estradiola, poput vaginaleta, prstenja ili krema, su učinkoviti. Ako tretman s estrogenom žene ne žele koristiti ili se ne preporučuje, lubrikanti i vaginalna hidratantna sredstva mogu privremeno ublažiti simptome. Odnedavno je popularna i upotreba vitamina E za poboljšanje suhoće rodnice. No ovi lokalni pripravci su privremeno rješenje i gube učinak kad se prestane s njihovom upotrebom.

Suhoća rodnice uobičajeno je i frustrirajuće stanje, ali postoje načini da se ta neugoda ublaži. Ukoliko je spolni odnos bolan zbog slabije lubrikacije, popričajte s doktorom i mogućim tretmanima.

Ključni elementi za upamtiti

● Istina: suhoća rodnice je klasična tegoba u menopauzi.
● Savjeti: lubrikanti i vaginalna hidratantna sredstva vaši su najbolji prijatelji ako ih koristite svakodnevno i dugoročno.

IZVOR:


1. Pastore L.M., Carter R.A., Hulka B.S., Wells E. Urogenitalni simptomi koje su žene u menopauzi same primijetile: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004.; 49(4):292.-303.

go to top