OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Na što obratiti pozornost prilikom odabira pudera?

Započinjanje svakodnevne beauty dekorativne rutine većini žena je nezamislivo je bez nanošenja kvalitetnog tekućeg pudera. Tijekom zimskih mjeseci, zbog hladnijeg vremena i grijanja prostorija koža postaje dehidrirana te se često susrećemo sa poteškoćama u odabiru najprikladnijeg proizvoda za prekrivanje nepravilnosti kože.

Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

Naime, zbog pojačanog gubitka vlage u najpovršnijem sloju kože, prilikom nanošenja neodgovarajućeg proizvoda, ili u slučaju nedovoljne njege kože, puder se nakuplja na površini kože te dolazi do pojave sitnih ljuskica uslijed kojih se puder „mrvi“. Nadalje, korištenjem pudera koji sadrže sastojke koji apsorbiraju višak sebuma, primjerice silikon i talk, dolazi do dodatnog isušenja kože čineći puder, a i nepravilnosti kože još vidljivijima. Kako bismo izbjegli ove neželjene pojave i učinili našu kožu hidriranom i blistavom, od iznimne je važnosti obratiti pažnju na aktivne sastojke u puderu, no također i na pravilnu njegu kože i nanošenje odgovarajućih proizvoda kao podlogu za puder. Prije nanošenja tekućeg pudera se preporučuje, osim hidratantne kreme, nanijeti nekoliko kapljica visokokoncentriranog boostera koji će, osim boljeg prijanjanja pudera na kožu, osigurati dovoljnu količinu vlage i ojačati zaštitnu funkciju kože. Aktivne tvari koje boosteri najčešće sadrže su termalna voda i humektant - hijaluronska kiselina.

Aktivni sastojci u preparativnoj kozmetici

Zbog mnogobrojnih povoljnih učinaka na kožu, preporučuje se ove aktivne tvari uvrstiti u preparativnu, ali i u dekorativnu beuty rutinu. Hijaluronska kiselina je jedan od nezamislivih sastojaka moderne anti-age njege, a zbog svojstva „navlačenja“ vlage iz okoline, kao aktivni sastojak je poželjna i u puderima, ali i u proizvodima za njegu kože. Osim zadržavanja vlažnosti, hijaluronska kiselina djeluje antioksidativno i protuupalno pa će nam korištenje pudera koji sadrže hijaluronsku kiselinu u svojoj podlozi omogućiti željenu blistavost kože. Korištenjem pudera koji sadrže termalnu vodu smanjit će se transepidermalni gubitak vode, potaknuti obnova kože, a i stimulirati sinteza proteina međustanične tvari što će dodatno činiti kožu čvršćom. Iako su nove formulacije pudera dugotrajne, često nam je ipak potrebno dodatno ih fiksirati pa nam tu u pomoć pristiže termalna voda u spreju. Nekoliko potisaka na udaljenosti oko 30 cm od lica će našem licu, u slučaju potrebe tijekom dugog ranog dana, dopremiti dodatnu vlažnost, a i fiksirati make-up. Ova dva navedena aktivna sastojka će tijekom zimskih mjeseci omogućiti našoj koži da ne osjeti promjenu godišnjeg doba, a također će osigurati prirodan izgled pudera na koži.

Nekomedogenost preparata

Osim visoke moći prekrivanja i blistavog izgleda kože, prilikom odabira pudera, jedna od vrlo bitnih karakteristika je i nekomedogenost preparata. S obzirom da su akne jedna od najčešćih nepravilnosti kože zbog koje posežemo za korištenjem tekućih pudera, vrlo je bitno da isti dodatno ne začepljuju pore i posljedično tome ne akumulira nastanak bakterija u folikulu dlake koje potiču upalu i uzrokuju pojavu i pogoršanje akne. Tekući puderi novije generacije, osim visoke moći prekrivanja nepravilnosti, sadrže i aktivne tvari usmjerene na specifičnu problematiku pa se stoga u osoba sa masnom kožom i akne na koži savjetuje korištenje proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu te izbjegavanje proizvoda koji sadrže izopropilni alkohol. Naime, izopropilni alkohol narušava zaštitnu barijeru kože i pogoršava akne, dok salicilna kiselina uklanja višak sebuma i vrši eksfolijaciju odumrlih stanica kože čineći pore čistima. Dok se u prošlosti često savjetovalo osobama sa akne izbjegavanje tekućih pudera upravo zbog neodgovarajućih formulacija koje su nam tada jedino i bile dostupne, u novije vrijeme, dolaskom tekućih pudera novije generacije, taj se savjet polagano napušta.

Dodatan utjecaj na smanjenje nepravilnosti

Korištenjem odgovarajuće formulacije tekućeg pudera sa aktivnim sastojcima usmjerenima na specifičnu problematiku, moguće je uporabom dekorativne kozmetike dodatno utjecati na smanjenje nepravilnosti, a samim time i značajno poboljšati kvalitetu života naših pacijenata. Iako se u današnja izazovna vremena susrećemo sa različitim modifikacijama ponašanja i življenja, beauty rutina je sredstvo koje nam može pomoći u poboljšanju kvalitete života i evociranja osjećaja „starog normalnog“.  

Autor: Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

Objavljeno

go to top