OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

NAJČEŠĆA PITANJA O ISPADANJU KOSE KOD ŽENA

Smatra se da je ispadanje kose problem koji najčešće zahvaća muškarce, međutim postoje periodi i životne faze u kojima i žene gube kosu. O pitanjima koje žene imaju o ispadanju kose pričali smo s Anom Kovačević, stručnom suradnicom za edukaciju VICHY.

• Kada i zašto može doći do ispadanja kose kod žena?

Ispadanje kose je stanje koje se može pojaviti bilo kada, a razlozi iz kojih se događa mogu biti raznovrsni počevši od jednostavnih i privremenih, poput vitaminske deficijencije, do vrlo kompleksnih, poput određenih bolesti. Među najčešće uzroke se ubrajaju različita stanja povezana s hormonskim statusom organizma (trudnoća, menopauza, androgen zavisna alopecija, poremećaji tiroidnih hormona, itd.), potom fizički i emocionalni stres, anemija, policistični jajnici, neuravnotežena prehrana, uzimanje određenih lijekova, sezonsko ispadanje kose, itd.

• Koliki gubitak kose je normalan? Kada je vrijeme za zabrinutost?

U svakom trenutku, oko 10% naše kose se nalazi u tzv. katagenoj fazi svog ciklusa rasta. Ovo je faza u kojoj dlaka opada i dio je fiziološkog ciklusa rasta kose. Ovdje zaključujemo da je svakodnevno ispadanje kose u manjoj količini (do oko 100 vlasi dnevno) potpuno normalno i ne treba nas zabrinjavati. Intenzivnije ispadanje kose koje traje više tjedana bi mogao biti znak za uzbunu i tada bi bilo dobro da potražimo savjet stručnjaka.

• Zašto nakon poroda kosa intenzivnije ispada?

U ovom reverzibilnom stanju ispadanja, tajna leži u hormonskom statusu. U trudnoći razine određenih hormona drastično rastu odnosno padaju. Isto se događa i nakon poroda samo u korist hormona koji će dovesti do naglog uvođenja folikula kose u fazu ispadanja zbog čega se čini da žena drastično ostaje bez kose. Ovo stanje novim mamama svakako ne prija i uz sve ostalo što se tada događa, može biti veliko opterećenje. Dobra vijest je to što je ovo privremeno stanje i što postoje proizvodi poput Aminexila koji će značajno ubrzati oporavak kose.

• Što mogu učiniti da mi kosa manje ispada?

Nezahvalno je pružati ovakve savjete s obzirom na raznovrsnost uzroka ispadanja kose jer neće svaki pristup svakome pomoći. Postoje situacije kada ne možemo puno, a opet postoje i one u kojima svojim ponašanjem možemo napraviti drastičnu razliku. Generalno rečeno, uravnotežena prehrana, kvalitetno upravljanje stresom i prilagođena njega kose, svakako doprinose dobrom zdravlju kose.

• Postoji li nešto što se nikako ne preporuča kod ispadanja kose? Uvijek feniram kosu, koristim difuzor ili peglu za kosu i toga se ne mogu odreći. Kako mogu dodatno ojačati kosu?

Kada smo u problemu zbog prekomjernog ispadanja kose, ako želimo da se stanje promijeni, definitivno se ne možemo ponašati uobičajeno i odbijati mijenjati svoje navike. Treba početi od adekvatne njege kose i tretmana koji će pomoći da se ispadanje zaustavi (poput Vichy Dercos Aminexil linije). Prehrana treba biti bogata proteinima, omega 3, 6 i 9 masnim kiselinama, željezom, cinkom, vitaminima A, D, E, itd. Stiliziranje kose nije zabranjeno, ali bismo se trebali odlučiti za što manje agresivan pristup uz minimalnu upotrebu proizvoda poput lakova za kosu, gelova, pjene, isl.

• Koliko je bitno koristiti dobar šampon i regenerator?

Ovo je izuzetno važno. Iako djeluje da odabir šampona ne treba biti tema kojom se treba baviti predetaljno, istina je potpuno drugačija. Loš šampon može prouzročiti puno problema, ne samo na kosi već i na koži iz koje kosa raste, dakle na tjemenu. Uvijek je pametnije (i jeftinije) da se dobro informiramo i posavjetujemo sa stručnjacima kada biramo šampon i regenerator za sebe. Moj savjet je da ovu vrstu njege potražite u ljekarnama gdje se mogu pronaći proizvodi koji su najbolji spoj učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti.

• Postoje li neki kućni tretmani koje mogu primijeniti protiv ispadanja kose?

Tretmani postoje. O njima možete puno pronaći na internetu. Međutim, nisu mi poznate studije i dokazi koji bi pokazali njihovu djelotvornost, a osobna iskustva nemam pa se iz tog razloga ne bih izjašnjavala ni za ni protiv. Uvijek sam za to da se oslonimo na nešto što ima valjane dokaze o rezultatima, ali to ne mora obavezno isključiti pokušaje i s nekim prirodnim tretmanima.

• Utječe li prehrana na kosu i na koji način?

Prehrana veoma utječe na čitav ljudski organizam i njegove funkcije pa tako i na našu kosu. Odabir namirnica znatno može doprinijeti i izgledu kose, ali i rješavanju problema poput ispadanja. Neke detalje vezane za ovu temu sam već navela pa bih samo dodatno naglasila da prilagođavanje prehrane treba biti dio tretmana ispadanja kose jer tako možemo postići i brže i dugotrajnije rezultate.

• U situacijama kad mi kosa više ispada, točnije, dovoljno je i da lošije izgleda, ja sam i psihički loše. Je li to normalno?

Popratni psihički problemi zbog ispadanja kose tj. njenog lošeg izgleda su vrlo učestali i očekivani. Suočavanje s gubitkim kose može biti, i najčešće jest, vrlo stresno iskustvo za oba spola, ali je posebno teško za žene. Kroz povijest pa sve do današnjih dana, stav društva prema kosi lošeg izgleda i ćelavosti je generalno negativan i život s ovakvim stanjem može biti vrlo težak s obzirom da se kosa percipira kao znak mladosti i dobrog zdravlja. Dobra stvar je što danas postoji puno više mogućnosti za rješavanje ovog problema i da su pozitivni rezultati ipak mogući. Međutim, tijekom trajanja tretmana (koji zahtjeva vrijeme) dok su rezultati još neprimjetni, dobro je potražiti podršku za savladavanje emocionalnih problema.

• Kako njegovati kosu ljeti i na moru?

Baš kao što može oštetiti kožu, sunce može oštetiti i kosu. Kosi dodatno ne prija slana niti voda sa klorom. Ljeti, a posebno kada smo na moru, bismo trebali izmijeniti uobičajenu rutinu njege kose. Kosu bi trebalo za početak osvježiti šišanjem vrhova koji su gotovo uvijek suhi i oštećeni, trebamo odabrati intenzivno hranljive proizvode za njegu koji sadrže i UV filtere poput Vichy Dercos linije za suhu i oštećenu kosu. Uvijek je treba isprati od slane vode i bilo bi dobro da taj period iskoristimo za odmor od sušenja fenom, peglanja, i sl.

Objavljeno

go to top