OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Njega kože nakon ljetnih mjeseci

Tijekom ljetnih mjeseci kada smo najviše izloženi suncu, UV zračenje utječe na našu kožu tako što dolazi do pojačanog gubitka vode kroz kožu. Saznajte kako vratiti koži njen nježan i baršunast izgled nakon ljetnih mjeseci.

Koža predstavlja ogrtač našeg tijela. Taj ogrtač je barijera koja je svakog dana izložena raznim utjecajima, odnosno ekspozomu. Pojam ekspozom objedinjuje sve vanjske i unutarnje faktore kojima smo izloženi tijekom života. 80% starenja kože može se pripisati upravo štetnom utjecaju ekspozoma. Postoji, međutim, i dobra vijest! Pravilnom brigom o svojem tijelu možemo uvelike pridonijeti zdravlju svoje kože izvana i iznutra. Unutarnje faktore ekspozoma čine umor, stres, prehrana i korištenje duhanskih preparata (pušenje), a vanjske faktore zagađenje, UV zračenje, temperatura i vlažnost.

clanak slika

Koža se sastoji od nekoliko slojeva. Najviši sloj kože je stratum corneum i on je u stalnom doticaju s okolišem. Sam stratum corneum je građen po principu „cigle i ljepila“. Cigle predstavljaju stanice korneociti, a ljepilo lipidi koji povezuju stanice.

Najviši sloj kože (stratum corneum) je taj koji kožu čini otpornom i odgovoran je za ulogu mehaničke barijere prema okolišu. Ekspozom može utjecati na strukturalne promjene najvišeg sloja kože oslabljujući adheziju korneocita što dovodi do gubitka vode iz kože, a koža postaje osjetljivija.

Također, najviši sloj kože mora biti dovoljno hidriran kako bi određeni enzimi u koži mogli raditi svoj posao, a korneociti se ne bi nakupljani na površini. Nakupljanjem korneocita, koža zadebljava i postaje gruba.

Tijekom ljetnih mjeseci kada smo najviše izloženi, ali ne samo onda, UV zračenje utječe na stratum corneum. Svakodnevno izlaganje suncu ubrzava procese starenja vidljive kao stanjena, manje elastična i dehidrirana koža. Bore se produbljuju, a javljaju se hiperpigmentacije i depigmentacije.

clanak slika

Potražite stručan savjet i posebnu ponudu za hidrataciju Vaše kože u ljekarnama nakon ljetnih mjeseci u Farmacia ljekarnama.

Hidratacija je odlučujući faktor zdravlja kože. Voda koži daje gladak, nježan i baršunast izgled. Suha koža je gruba i naborana. Voda je je jedna od najvažnijih sastavnica kože. Kako bi koža održala svoju hidrataciju možemo joj pomoći. Korištenjem preparata koji sadrže vodu iz dubina vulkana bogatu mineralima potiče se djelovanje proteina koji potiču epidermalnu diferencijaciju. Korištenjem preparata koji uz vulkansku vodu sadrži i hijaluronsku kiselinu, poznatu kao komponenta koja u koži zadržava vodu, sadržaj vode u stratum corneum, najvišem sloju kože, se udvostručuje.

Aisa Zanki Zelić, mag.pharm.,univ.mag.pharm.dermatofarmacije i kozmetologije

go to top