OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Razlike između masne i suhe prhuti

Ako se jednostavno ne možete riješiti prhuti, možda je vrijeme da promijenite tretman i razlučite koja vas vrsta prhuti muči. Doznajte koje su karakteristike suhe i masne prhuti te razlike među njima.

.

SUHA PRHUT

Suha prhut može se prepoznati po malim finim ljuskicama bijele ili sive boje. One često padaju na ramena dok češete tjeme ili češljate kosu. Suha prhut obično nije povezana s određenim patologijama i ne uzrokuje upalu vlasišta niti je povezana s rizikom od gubitka kose. Međutim, gotovo uvijek je povezana sa svrbežom, stoga uzrokuje mnoge neugodnosti onima koji od nje pate. Za tretman ovog stanja potrebno je koristiti posebno formuliran šampon za suhu prhut.

MASNA PRHUT

Premda je masna prhut posljedica prekomjerne proizvodnje sebuma, pokazalo se da prhut može nastati na svim tipovima kose, bilo koje dužine i teksture, suhe i masne.

Višak sebuma stvara guste i masne ljuskice koje se lijepe za tjeme i teško se uklanjaju, ako se vlasište nepravilno tretira. Iz tog razloga prhut postaje gušća, ljepljivija i još masnija, s ljuskicama koje se nakupljaju jedna na drugoj, tvoreći masni sloj na tjemenu i u korijenu kose. Masnu prhut može se prepoznati po debelim, masnim i žućkastim ljuskicama na tjemenu. Nadalje, ova vrsta prhuti općenito se ponovno pojavljuje, budući da sebum pogoduje razvoju Malassezie, stvarajući tako začarani krug. Iz tog razloga nju je također potrebno tretirati posebno razvijenim šamponom za masnu prhut.

UZROCI MASNE I SUHE PRHUTI

Nekoliko je mogućih uzročnika prhuti, uključujući hormonsku neravnotežu, neuravnoteženu prehranu, genetske čimbenike i stres. Kao što znamo, prečesto pranje kose može uzrokovati pojavu suhe prhuti, osobito ako se ne ispere temeljito. S druge strane, masna prhut posljedica je prekomjerne proizvodnje sebuma i može se pojaviti bez obzira na navike pranja kose.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

dercos-sampon-protiv-prhuti-za-osjetljivo-vlasiste; bez-sulfata; vichy-dercos; masna-kosa; masno-tjeme; perut; bijele-ljuskice; seboreja; seboreicni-dermatitis; na-tjemenu

Šampon protiv prhuti za osjetljivo vlasište bez sulfata

( 4mišljenje )

go to top