OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Smije li se na lice sklono aknama nanositi puder?

Željana Bolanča, dr. med., podijelila je svoje znanje o aknama i s kojim se zabludama i nedoumicama njeni pacijenti najčešće susreću kada govorimo o prekrivanju nepravilnosti na koži lica.

Acne vulgaris je jedan od najčešćih mladenačkih problema koji se javlja u pubertetu. On se može nastaviti i nakon 25.-te godine pa čak i do poslije četrdesetih, osobito u žena.

Najvažniji čimbenici koji utječu na razvoj akni su:

· genetska predispozicija
· nepovoljan omjer androgena i estrogena
· hiperproliferacija keratinocita u folikulima
· kolonizacija s bakterijom Probionibacterium acnes

Iako se ne radi o opasnom problemu, on svejedno može značajno narušiti kvalitetu života mladih osoba te njihovo samopouzdanje i sliku o sebi samima.

Mogu li akne same od sebe proći?

Iako je danas medicina napravila značajan iskorak u liječenju akni i dalje postoji velik broj mladih koji ne liječe taj problem. Odlazak dermatologu se najčešće odgađa zbog osjećaja srama ili zbog uvriježenog mišljenja, osobito među roditeljima djece, da će akne same proći. Međutim, neliječene akne dovode do pogoršanja kliničke slike i posljedičnog razvoja ožiljaka.

Akne se pojavljuju na licu i leđima, a ponekad i na dekolteu, prsima i ramenima. Lice je uvijek izloženo tuđim pogledima i ne možemo ga prekriti odjećom, za razliku od drugih dijelova tijela. Upravo iz tog razloga mladi s aknama sve češće traže odobrenje o korištenju pudera.

Dermablend & akne

Mogu li se akne izliječiti?

Akne se danas u većini slučajeva uspješno liječe, ali taj proces - traje. Za vrijeme liječenja je potrebno razgovarati i o prekrivanju nepravilnosti te ponuditi one proizvode koji imaju visoki korektivni učinak kako u boji, tako i u izjednačavanju nepravilnosti na površini lica. S obzirom da je puder najčešće na licu cijeli dan, potrebno se odlučiti za one koji imaju i terapijski učinak.

Na što treba obratiti pozornost pri odabiru pudera?

S obzirom da se približava ljeto i sunce, važno je da puder ima zaštitni faktor za sunce. Uvriježeno je mišljenje da sunce pogoduje aknama. I zaista, UV zrake dovode do hiperpigmentacija, zadebljavaju epidermis, zatvaraju folikule i dolazi do prividnog poboljšanja promjena na koži uz pojačano nakupljanje sebuma u folikulima. Na kraju ljeta, dolazi do erupcije i pogoršanja akni. Stoga je izrazito bitno da puder u sebi ima zaštitu od sunca.

Dr. Željana Bolanča

VAŠA RUTINA

dermablend-tekuci-puder-3d-korekcija-akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan; akne; masna-koza; postojan

3D Korektivni puder za masnu kožu sklonu aknama s visokim stupnjem prekrivanja, 16h

( 46mišljenje )

vichy-dermablend-korektivni-tekuci-puder-16-h-nijansa-15-opal-nude-sand-gold-mat-puder-lagano-prekrivanje-spf-35

Korektivni tekući puder, 16h

( 58mišljenje )

go to top