OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

SPF: najvažniji aktivni sastojak koji vam je potreban u borbi protiv znakova starenja

Bore, pigmentacijske mrlje, tanke linije... proučit ćemo zašto je SPF ključan u borbi protiv znakova starenja.

SPF: najvažniji aktivni sastojak koji vam je potreban u borbi protiv znakova starenja

Zašto je nanošenje SPF-a toliko važno?


Već smo to rekli i reći ćemo opet: svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora protiv UVA zraka jedna je od najboljih stvari koje možete napraviti za svoju kožu s ciljem prevencije preranog starenja. Uz zagađenje, stres i neprimjerenu prehranu, oštećenja uzrokovana UV zrakama vodeći su uzrok starenja kože i odgovorna su za bore, tanke linije, tamne mrlje i hiperpigmentaciju.

Dobivanje dovoljno sunčeve svjetlosti neophodno je za zdrave kosti i rast mišića, no važno je ne izlagati kožu nepotrebnoj opasnosti. Tek dvije do tri „doze“ izlaganja suncu tjedno dovoljne su za optimalnu rezervu vitamina D u tijelu što znači da je za većinu nas zaštita kože primjerenim SPF-om ključna kad govorimo o dugoročnom očuvanju zdravlja naše kože.

Odabir primjerenog SPF-a


SPF 15 obično je dovoljan za zaštitu tijekom godine, no važno je uzeti u pobzir vašu okolinu pri odabiru faktora ljeti. Ima li puno sunca tamo gdje živite? Možete li se lako skloniti u hlad i zaštititi kožu? 

Za iznimno blijedu ili svijetlu kožu lica i tijela potreban je SPF 50+ dok je srednje tamnim i maslinastim tonovima kože obično dovoljan SPF 30. Čak bi i najtamniji tipovi kože tijekom ljeta  trebali svakodnevno nanositi SPF 10-15, stoga provjerite sadrži li vaša dnevna krema SPF. Ovisno o razini izlaganja suncu trebali biste zaštitno sredstvo redovito nanositi tijekom dana.

Ako nanosite zaštitno sredstvo odvojeno od njege za kožu i šminke, obratite pažnju na osjetljivije dijelove tijela oput mosta nosa, sljepoočnica i područja ispod očiju jer ta područja sunce prvo hvata.

I na kraju, provjerite spada li vaše zaštitno sredstvo u kategoriju „širokog spektra“ – učinkovite zaštite od UVA i UVB zraka. Možda je čudno, no ne štite sve zaštitne kreme od UVA zraka (koje su prvenstveno odgovorne za fotostarenje). Nastavite čitati o svemu što niste znali o oštećenjima uzrokovanim UV zrakama i uvjerite se štiti li vaš SPF štiti kožu od oba tipa sunčevih zraka!

go to top