OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Suha koža sa svrbežom tijekom zime: uzroci i lijekovi

Mnoge žene zimi pate od ljuskaste i nadražene kože sa svrbežom. Proučit ćemo neke od najčešćih uzroka suhe kože tijekom zime, ali i savjete kako očuvati hidrataciju kože kad je vani hladno.

Suha koža sa svrbežom tijekom zime: uzroci i lijekovi

Što uzrokuje suhu kožu zimi?


Bilo da je naša koža suha, masna, mješovita ili osjetljiva, većina nas je iskusila suhu kožu u nekom trenutku. Suha koža, poznata kao kseroza, može se pojaviti kao rezultat godina, genetike ili neravnoteže u koži, ali i kao odgovor naše kože na promjene u našoj okolini.

Ovaj se proces zove vazokonstrikcija, a koža je hladna, suha, crvena i s osjećajem neugode

Tijekom zimskih mjeseci hladni zrak, niska razina vlage i grijanje uzrokuju da krv odlazi iz dermisa. 

Ovaj se proces zove vazokonstrikcija, a koža je hladna, suha, crvena i s osjećajem neugode.

Ostali čimbenici koji utječu na kožu zimi su hladnije temperature sa smanjenom sposobnošću epidermisa da sintetizira lipide i smanjenje vlage koja usporava tvorbu sebuma.

Odjeća grube teksture, posebice odjevni predmeti od vune, kao i tuširanje ili kupke u pretoploj vodi zimi posebno mogu uzrokovati osjećaj neugode i svrbež, a češanje samo pogoršava problem.[1]

[1] Weber, T. i dr., ‘Liječenje kseroze formulom za topičku primjenu koja sadrži gliceril glukozid, prirodne hidratantne faktore i ceramid’ u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.8 (2012.) str.. 29-39 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424590/]

Briga o suhoj koži zimi: savjeti i trikovi


Baš kao i ljeti, važno je prilagoditi rutinu njege kože promjenjivoj zimskoj klimi. Kao što usne mogu zimi ispucati i koža može postati ljuskasta i/ili se guliti kad temperatura počne padati.  

Mnogi stručnjaci za njegu kože preporučuju zamjenu laganijih krema i gelova za proizvode bogatije teksture. Naprimjer, uvidjet ćete da ulja za njegu kože poput ulja jojobe može pomoći kod simptoma suhe kože. Prehrana očigledno igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Topičko nanošenje sastojaka bogatih ovim vitaminima nahranit će Vašu kožu, ali unošenje sastojaka bogatih vitaminima poput ricinusovog ulja u Vašu prehranu također poboljšava zdravlje kože.[1]

I na kraju, od ključne je važnosti zapamtiti nanositi svakodnevnu zaštitu sa SPF-om tijekom zime jer su UVA zrake –odgovorne za prerano starenje kože – prisutne cijele godine. Ne zaboravite ni da UV zrake dopiru do kože čak i za oblačnih dana.[2] Nasreću, većina dnevnih krema obično je obogaćena barem faktorom SPF 20 što Vam omogućuje istovremenu dozu hidratacije i zaštite od sunca.

[1] Latreille, J. I dr., ‘Prehrambeni unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina i opasnost od fotostarenja’ u Public Library of Science One 7.9 (2012.) [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435270/]
[2] Robert Kandel, počasni direktor istraživanja u CNRS-u, Laboratorij za dinamičku meteorologiju (LMD/IPSL), Palaiseau.


go to top