OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Suha koža sa svrbežom tijekom zime: uzroci i lijekovi

Mnoge žene zimi pate od ljuskaste i nadražene kože sa svrbežom. Proučit ćemo neke od najčešćih uzroka suhe kože tijekom zime, ali i savjete kako očuvati hidrataciju kože kad je vani hladno.

Suha koža sa svrbežom tijekom zime: uzroci i lijekovi

Što uzrokuje suhu kožu zimi?


Bilo da je naša koža suha, masna, mješovita ili osjetljiva, većina nas je iskusila suhu kožu u nekom trenutku. Suha koža, poznata kao kseroza, može se pojaviti kao rezultat godina, genetike ili neravnoteže u koži, ali i kao odgovor naše kože na promjene u našoj okolini.

Ovaj se proces zove vazokonstrikcija, a koža je hladna, suha, crvena i s osjećajem neugode

Tijekom zimskih mjeseci hladni zrak, niska razina vlage i grijanje uzrokuju da krv odlazi iz dermisa. 

Ovaj se proces zove vazokonstrikcija, a koža je hladna, suha, crvena i s osjećajem neugode.

Ostali čimbenici koji utječu na kožu zimi su hladnije temperature sa smanjenom sposobnošću epidermisa da sintetizira lipide i smanjenje vlage koja usporava tvorbu sebuma.

Odjeća grube teksture, posebice odjevni predmeti od vune, kao i tuširanje ili kupke u pretoploj vodi zimi posebno mogu uzrokovati osjećaj neugode i svrbež, a češanje samo pogoršava problem.[1]

[1] Weber, T. i dr., ‘Liječenje kseroze formulom za topičku primjenu koja sadrži gliceril glukozid, prirodne hidratantne faktore i ceramid’ u The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.8 (2012.) str.. 29-39 [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424590/]

Briga o suhoj koži zimi: savjeti i trikovi


Baš kao i ljeti, važno je prilagoditi rutinu njege kože promjenjivoj zimskoj klimi. Kao što usne mogu zimi ispucati i koža može postati ljuskasta i/ili se guliti kad temperatura počne padati.  

Mnogi stručnjaci za njegu kože preporučuju zamjenu laganijih krema i gelova za proizvode bogatije teksture. Naprimjer, uvidjet ćete da ulja za njegu kože poput ulja jojobe može pomoći kod simptoma suhe kože. Prehrana očigledno igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Topičko nanošenje sastojaka bogatih ovim vitaminima nahranit će Vašu kožu, ali unošenje sastojaka bogatih vitaminima poput ricinusovog ulja u Vašu prehranu također poboljšava zdravlje kože.[1]

I na kraju, od ključne je važnosti zapamtiti nanositi svakodnevnu zaštitu sa SPF-om tijekom zime jer su UVA zrake –odgovorne za prerano starenje kože – prisutne cijele godine. Ne zaboravite ni da UV zrake dopiru do kože čak i za oblačnih dana.[2] Nasreću, većina dnevnih krema obično je obogaćena barem faktorom SPF 20 što Vam omogućuje istovremenu dozu hidratacije i zaštite od sunca.

[1] Latreille, J. I dr., ‘Prehrambeni unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina i opasnost od fotostarenja’ u Public Library of Science One 7.9 (2012.) [Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435270/]
[2] Robert Kandel, počasni direktor istraživanja u CNRS-u, Laboratorij za dinamičku meteorologiju (LMD/IPSL), Palaiseau.


Najčitanije

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Njega Lica

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

Pročitaj članak

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

Pročitaj članak

go to top