OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Temelj mladenačkog izgleda kože: Upoznajte kolagen iz perspektive dermatologa

Staranje je neizbježno i s godinama se u našem tijelu događaju brojne promjene. To je složen proces na koji utječu brojni unutarnji i vanjski čimbenici.

collagenNa unutarnje čimbenike (genetiku) gotovo da i ne možemo utjecati, ali možemo na brojne vanjske čimbenike, od kojih su najpoznatiji UV zračenje, zagađivači iz zraka, pušenje, prehrana i alkohol. Usporedbe radi, pušači imaju 5x veći rizik pojave bora u odnosu na nepušače, neovisno o UV zračenju.

Na koji način se može usporiti proces starenja kože?

Koža se sastoji od epidermisa (površinskog sloja kože), dermisa (dublji sloj kože) i subkutisa (najdublji dio kože). Glavni strukturni elementi koji čine dermis i koji daju čvrstoću i elasticitet su kolagen, elastin, a koje proizvode fibroblasti (stanice u dermisu). Glavni tip kolagena u ljudskom organizmu je kolagen tip I, a s godinama u koži dolazi do postepene razgradnje, odnosno fragmentacije kolagena koji onda u tako fragmentiranom obliku više ne zadržava svoja strukturalna svojstva. Stoga je glavna zadaća u procesu usporavanja starenja, stimulacija fibroblasta na pojačano stvaranja kolagena što je ujedno i cilj većine estetskih tretmana. Međutim, ne radi se o izoliranom procesu, već je za razvoj kolagena, osim stimulacije fibroblasta potrebno napraviti i zdravu podlogu u koži u kojoj će se razvijati kolagena vlakna. U prvom redu se tu misli na hijaluronsku kiselinu.

Koje molekule mogu potaknuti na dodatno stvaranje kolagena, na način da imitiraju učinak estetskog tretmana, a koje mogu prodrijeti kroz kožnu barijeru?

U dnevnu rutinu je obavezno uvesti antioksidanse, u prvom redu vitamin C. Vitamin C je važan ko-faktor za enzime prolin i lizin hidroksilazu koji su odgovorni za stabiliziciju i umreživanje molekule kolagena u čvrstu 3-D strukturu kolagena. Drugi mehanizam djelovanja vitamina C u sintezi kolagena je stabilizicija prokolagen mRNA tako da i na taj način utječe na stvaranje kolagena, a treći način je djelovanje na lipidnu peroksidaciju (mehanizam staničnog oštećenja) i neutralizaciju aldehida koji dovode do značajnog oštećenja stanica. Osim u stvaranju kolagena, vitamin C je snažni antioksidans koji sprečava nakupljanje štetnih radikala koji oštećuju kožu. Osim toga ima i protupalno djelovanje, smanjuje hiperpigmentacije i ima i fotoprotektivno djelovanje. Dakle, slobodno možemo reći da je vitamin C u dnevnoj rutini neizostavan nakon estetskog zahvata jer bez dovoljne količine vitamina C nije moguće izgraditi pravilnu i stabilnu strukturu kolagena. U stimulaciji kolagena mogu sudjelovati različiti peptidi ili tzv „boosteri“ staničnog metabolizma, a koji potiču sintezu kolagena. Mogu biti ekstrahirani iz graška (Pisum sativum) i potiču kolagen tipa III i IV, ili lumican koji je sintetski peptid, a potiče kolagen tip I. Osim peptida i vitamina C, neizostavna je i hijaluronska kiselina koja ima brojne funkcije u koži: sudjeluje u procesu cijeljenja kože, regeneracije kože, djeluje protuupalno, hidratacijski i imunomodulatorno i zbog toga je našla važno mjesto u svakodnevnoj njezi u obliku, seruma, krema, ali je i neizostavna u različitim estetskim tretmanima kojima se želi poboljšati kvaliteta kože. Hijaluronska kiselina je izrazito popularan sastojak u estetskim tretmanima i devnoj njezi upravo zbog svoje biokompatibilnosti i dobrog sigurnosnog profila.

zeljanaAUTOR ČLANKA:
dr. sc. Željana Bolanča, dr. med., specijalist dermatovenerologije

go to top