OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Temelj mladenačkog izgleda kože: Upoznajte kolagen iz perspektive dermatologa

Staranje je neizbježno i s godinama se u našem tijelu događaju brojne promjene. To je složen proces na koji utječu brojni unutarnji i vanjski čimbenici.

collagenNa unutarnje čimbenike (genetiku) gotovo da i ne možemo utjecati, ali možemo na brojne vanjske čimbenike, od kojih su najpoznatiji UV zračenje, zagađivači iz zraka, pušenje, prehrana i alkohol. Usporedbe radi, pušači imaju 5x veći rizik pojave bora u odnosu na nepušače, neovisno o UV zračenju.

Na koji način se može usporiti proces starenja kože?

Koža se sastoji od epidermisa (površinskog sloja kože), dermisa (dublji sloj kože) i subkutisa (najdublji dio kože). Glavni strukturni elementi koji čine dermis i koji daju čvrstoću i elasticitet su kolagen, elastin, a koje proizvode fibroblasti (stanice u dermisu). Glavni tip kolagena u ljudskom organizmu je kolagen tip I, a s godinama u koži dolazi do postepene razgradnje, odnosno fragmentacije kolagena koji onda u tako fragmentiranom obliku više ne zadržava svoja strukturalna svojstva. Stoga je glavna zadaća u procesu usporavanja starenja, stimulacija fibroblasta na pojačano stvaranja kolagena što je ujedno i cilj većine estetskih tretmana. Međutim, ne radi se o izoliranom procesu, već je za razvoj kolagena, osim stimulacije fibroblasta potrebno napraviti i zdravu podlogu u koži u kojoj će se razvijati kolagena vlakna. U prvom redu se tu misli na hijaluronsku kiselinu.

Koje molekule mogu potaknuti na dodatno stvaranje kolagena, na način da imitiraju učinak estetskog tretmana, a koje mogu prodrijeti kroz kožnu barijeru?

U dnevnu rutinu je obavezno uvesti antioksidanse, u prvom redu vitamin C. Vitamin C je važan ko-faktor za enzime prolin i lizin hidroksilazu koji su odgovorni za stabiliziciju i umreživanje molekule kolagena u čvrstu 3-D strukturu kolagena. Drugi mehanizam djelovanja vitamina C u sintezi kolagena je stabilizicija prokolagen mRNA tako da i na taj način utječe na stvaranje kolagena, a treći način je djelovanje na lipidnu peroksidaciju (mehanizam staničnog oštećenja) i neutralizaciju aldehida koji dovode do značajnog oštećenja stanica. Osim u stvaranju kolagena, vitamin C je snažni antioksidans koji sprečava nakupljanje štetnih radikala koji oštećuju kožu. Osim toga ima i protupalno djelovanje, smanjuje hiperpigmentacije i ima i fotoprotektivno djelovanje. Dakle, slobodno možemo reći da je vitamin C u dnevnoj rutini neizostavan nakon estetskog zahvata jer bez dovoljne količine vitamina C nije moguće izgraditi pravilnu i stabilnu strukturu kolagena. U stimulaciji kolagena mogu sudjelovati različiti peptidi ili tzv „boosteri“ staničnog metabolizma, a koji potiču sintezu kolagena. Mogu biti ekstrahirani iz graška (Pisum sativum) i potiču kolagen tipa III i IV, ili lumican koji je sintetski peptid, a potiče kolagen tip I. Osim peptida i vitamina C, neizostavna je i hijaluronska kiselina koja ima brojne funkcije u koži: sudjeluje u procesu cijeljenja kože, regeneracije kože, djeluje protuupalno, hidratacijski i imunomodulatorno i zbog toga je našla važno mjesto u svakodnevnoj njezi u obliku, seruma, krema, ali je i neizostavna u različitim estetskim tretmanima kojima se želi poboljšati kvaliteta kože. Hijaluronska kiselina je izrazito popularan sastojak u estetskim tretmanima i devnoj njezi upravo zbog svoje biokompatibilnosti i dobrog sigurnosnog profila.

zeljanaAUTOR ČLANKA:
dr. sc. Željana Bolanča, dr. med., specijalist dermatovenerologije

VAŠA RUTINA

 • Dnevna njega protiv bora, za obnavljanje  razine kolagena u koži.
 • Dnevna njega protiv bora SPF 25, za obnavljanje razine kolagena u koži.
 • Najčitanije

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Njega Lica

  Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

  Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

  Pročitaj članak

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Sastojci

  Vitamin C - tajna blistave kože?

  Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

  Pročitaj članak

  go to top