OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

UBLAŽITE ZNAKOVE MENOPAUZE NA SVOJOJ KOŽI

Saznajte kako menopauza utječe na Vašu kožu, te najbolje načine kako ublažiti njene utjecaje. Dermatovenerologinja Suzana Ožanić Bulić u ovom intervju objašnjava kako ublažiti znakove menopauze na svojoj koži.

Zašto menopauza utječe na kožu?


Tijekom menopauze dolazi do pada razine estrogena u organizmu što prema istraživanjima značajno utječe na pojavu bora i starenje kože. Zbog smanjenja količine kolagena koža postaje tanja, pri čemu gubi elastičnost i zategnutost.

Zbog smanjenja količine kolagena koža postaje tanja, pri čemu gubi elastičnost i zategnutost.

doc.dr.sc. Suzana Ožanić Bulić dr.med, spec. dermatovenerolog

Koje promjene na koži možemo očekivati u periodu menopauze?

Menopauza dovodi do brojnih promjena na koži. Osim gubitka kolagena, djelomično se gubi potkožno masno tkivo, a zbog smanjenja lučenja loja dolazi do pojačane suhoće i karakteristične naboranosti i opuštenosti kože. Opisane promjene su osobito izražene na obrazima i vratu, a u menopauzi postaju naglašenije i bore oko očiju i usta.

Može li se koža pripremiti za period menopauze kako bi promjene bile što blaže?


Izuzetno je važna njega kože, a prvi korak predstavlja svakodnevno čišćenje kože sredstvima kremaste teksture koja će nadoknaditi izgubljenu vlažnost. Gelovi i pjene za čišćenje kože se ne preporučuju jer dodatno uklanjanju preostalu vlažnost kože. Najvažnije je vlažiti, vlažiti i vlažiti kožu. Preporučuje se i primjena krema gušće teksture. Preskočite dugo tuširanje vrućom vodom, a na kožu nanesite kremu za njegu neposredno nakon tuširanja dok je koža još vlažna i time ćete pospješiti hidrataciju. Isto tako je važno koristiti i kreme sa zaštitnim faktorom tijekom ljetnih mjeseci, kako zbog zaštite od tumora kože, tako i zbog izravnog utjecaja UV zraka na proces starenja kože. Poznato nam je da koža izložena suncu tijekom niza godina izgleda puno starije u zreloj dobi. Isto tako konzumirajte namirnice bogate antioksidansima, vježbajte svakodnevno i osigurajte si dovoljno sna.

Kada nastupi menopauza, kakvu rutinu njege kože savjetujete? Zahtjeva li ovaj period posebno prilagođene proizvode i kako ih možemo prepoznati?


U menopauzi se savjetuje svakodnevno čišćenje kože pripravcima kremaste teksture, svakodnevno korištenje hidratacijskih krema na licu i vratu, a prednost treba dati pripravcima koji djeluju na bore i opuštene dijelove kože dajući koži  blistavost i svježi izgled. Smeđe mrlje i pjege na licu, rukama i prsima se pojačavaju u menopauzi. Ublažite njihov izgled svakodnevnim korištenjem sredstava za zaštitu od sunca. U slučaju da ste ih već primijetili, preporuča se primjena eksfolijativnih krema koje će djelomično odljuštiti mrtve stanice s površine kože. Ako su mrlje i dalje vidljive, tonirajuće kreme će izjednačiti izgled vaše kože. Osim lica, osobitu pažnju je potrebno posvetiti rukama koje zbog gubitka potkožnog masnog tkiva i suhoće često izgledaju suho, a koža opušteno. Koristite više puta dnevno masnije pripravke za njegu ruku, a osobito prilikom čišćenja agresivnim sredstvima štitite ruke rukavicama kako bi ruke i u menopauzi bile lijepe i njegovane.

Prorjeđivanje kose je nešto s čime se veliki broj žena u menopauzi susreće. Koji su Vaši savjeti kada je ovaj problem u pitanju? Kako da kosa ostane lijepa?


Poput kože i kosa zahtjeva njegu. U slučaju pojave prorijeđenosti i pojačanog ispadanja kose obratite se dermatologu koji će utvrditi radi li se o prorijeđenju kose s dobi ili o nekom drugom uzroku pojačanog ispadanja kose. Preporučuje se primjena šampona za pranje i losiona protiv ispadanja kose. Podjednako je važna balansirana prehrana, a pojedini nutrijenti se mogu nadoknaditi i peroralnim pripravcima u obliku kapsula i drageja.

doc.dr.sc. Suzana Ožanić Bulić dr.med, spec. dermatovenerolog

Objavljeno

go to top