OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

UBLAŽITE ZNAKOVE MENOPAUZE NA SVOJOJ KOŽI

Saznajte kako menopauza utječe na Vašu kožu, te najbolje načine kako ublažiti njene utjecaje. Dermatovenerologinja Suzana Ožanić Bulić u ovom intervju objašnjava kako ublažiti znakove menopauze na svojoj koži.

Zašto menopauza utječe na kožu?


Tijekom menopauze dolazi do pada razine estrogena u organizmu što prema istraživanjima značajno utječe na pojavu bora i starenje kože. Zbog smanjenja količine kolagena koža postaje tanja, pri čemu gubi elastičnost i zategnutost.

Zbog smanjenja količine kolagena koža postaje tanja, pri čemu gubi elastičnost i zategnutost.

doc.dr.sc. Suzana Ožanić Bulić dr.med, spec. dermatovenerolog

Koje promjene na koži možemo očekivati u periodu menopauze?

Menopauza dovodi do brojnih promjena na koži. Osim gubitka kolagena, djelomično se gubi potkožno masno tkivo, a zbog smanjenja lučenja loja dolazi do pojačane suhoće i karakteristične naboranosti i opuštenosti kože. Opisane promjene su osobito izražene na obrazima i vratu, a u menopauzi postaju naglašenije i bore oko očiju i usta.

Može li se koža pripremiti za period menopauze kako bi promjene bile što blaže?


Izuzetno je važna njega kože, a prvi korak predstavlja svakodnevno čišćenje kože sredstvima kremaste teksture koja će nadoknaditi izgubljenu vlažnost. Gelovi i pjene za čišćenje kože se ne preporučuju jer dodatno uklanjanju preostalu vlažnost kože. Najvažnije je vlažiti, vlažiti i vlažiti kožu. Preporučuje se i primjena krema gušće teksture. Preskočite dugo tuširanje vrućom vodom, a na kožu nanesite kremu za njegu neposredno nakon tuširanja dok je koža još vlažna i time ćete pospješiti hidrataciju. Isto tako je važno koristiti i kreme sa zaštitnim faktorom tijekom ljetnih mjeseci, kako zbog zaštite od tumora kože, tako i zbog izravnog utjecaja UV zraka na proces starenja kože. Poznato nam je da koža izložena suncu tijekom niza godina izgleda puno starije u zreloj dobi. Isto tako konzumirajte namirnice bogate antioksidansima, vježbajte svakodnevno i osigurajte si dovoljno sna.

Kada nastupi menopauza, kakvu rutinu njege kože savjetujete? Zahtjeva li ovaj period posebno prilagođene proizvode i kako ih možemo prepoznati?


U menopauzi se savjetuje svakodnevno čišćenje kože pripravcima kremaste teksture, svakodnevno korištenje hidratacijskih krema na licu i vratu, a prednost treba dati pripravcima koji djeluju na bore i opuštene dijelove kože dajući koži  blistavost i svježi izgled. Smeđe mrlje i pjege na licu, rukama i prsima se pojačavaju u menopauzi. Ublažite njihov izgled svakodnevnim korištenjem sredstava za zaštitu od sunca. U slučaju da ste ih već primijetili, preporuča se primjena eksfolijativnih krema koje će djelomično odljuštiti mrtve stanice s površine kože. Ako su mrlje i dalje vidljive, tonirajuće kreme će izjednačiti izgled vaše kože. Osim lica, osobitu pažnju je potrebno posvetiti rukama koje zbog gubitka potkožnog masnog tkiva i suhoće često izgledaju suho, a koža opušteno. Koristite više puta dnevno masnije pripravke za njegu ruku, a osobito prilikom čišćenja agresivnim sredstvima štitite ruke rukavicama kako bi ruke i u menopauzi bile lijepe i njegovane.

Prorjeđivanje kose je nešto s čime se veliki broj žena u menopauzi susreće. Koji su Vaši savjeti kada je ovaj problem u pitanju? Kako da kosa ostane lijepa?


Poput kože i kosa zahtjeva njegu. U slučaju pojave prorijeđenosti i pojačanog ispadanja kose obratite se dermatologu koji će utvrditi radi li se o prorijeđenju kose s dobi ili o nekom drugom uzroku pojačanog ispadanja kose. Preporučuje se primjena šampona za pranje i losiona protiv ispadanja kose. Podjednako je važna balansirana prehrana, a pojedini nutrijenti se mogu nadoknaditi i peroralnim pripravcima u obliku kapsula i drageja.

doc.dr.sc. Suzana Ožanić Bulić dr.med, spec. dermatovenerolog

Najčitanije

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Njega Lica

Odabrati pravi puder? Ništa lakše uz male tajne Dajane Pajkić

Već je svima dobro poznato kako bilo koji make-up proizvod izgleda bolje na zdravoj i njegovanoj koži. Pri tome isključivo mislim na svakodnevnu higijenu uklanjanja šminke prije spavanja, temeljitog čišćenja koje uklanja sve nečistoće s lica i primjerenu njegu za Vaš tip kože. Isti postupak se ponavlja i ujutro kako bi se make-up nanosio na čistu kožu.

Pročitaj članak

Vitamin C - tajna blistave kože?

Sastojci

Vitamin C - tajna blistave kože?

Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja. Jeste li znali da jedan od najpoznatijih vitamina može biti ključ blistave kože zdravoga sjaja? Bacit ćemo pogled na revitalizirajuća svojstva vitamina C. Užurban način života utječe na epidermis i ten čini umornim i bez sjaja.

Pročitaj članak

go to top