OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Učinkovita rješenja protiv prhuti po preporuci stručnjaka

Razgovor s dr. Bornom Pavičićem, specijalistom dermatovenerologije, o pojavi prhuti i o rješenju ovog rasprostranjenog problema vlasišta

clanak slika

Koliko često susrećete muškarce koji u Vašu ordinaciju dolaze po savjet u vezi s prhuti? U kojoj su dobi najčešće ti muškarci?

Zapravo svakodnevno. Mogu reći da je to jedan od najčešćih problema vlasišta, pogotovo kod muškaraca u ambulanti u kojoj ja radim. Najčešće to bude dob između 25 i 50, ali s obzirom na to da danas pubertet počinje sve ranije, imamo slučajeva javljanja prhuti od otprilike 12. godine.

Prema Vašem iskustvu, koji su najčešći uzroci prhuti?

Od poznatih uzroka, stres je možda najveći okidač i uzrok pogoršanja, posebno danas kada svi mi, više-manje, živimo u stresnom okruženju. Drugi su uzroci koji se danas prema literaturi povezuju s prhuti zagađenost zraka i onečišćenje atmosfere, uz određeno genetsko naslijeđe naravno. U ovom razdoblju epidemije primijetili smo puno pogoršanja kožnih bolesti, a posebno u vezi s prhuti i seboreičnim dermatitisom na vlasištu.

Naši su ambasadori Dercosa chef, nogometaš, poduzetnik i glumac koji su primjeri profesija izloženih kontinuiranom stresu i umoru. Kako se riješiti prhuti kada ne možemo tako lako eliminirati stres?

Najvažnija je redovna, rutinska njega pranjem kose šamponima koji su prilagođeni tom problemu. Osobama koje češće peru kosu savjetujemo što blaži šampon kako se vlasište ne bi osušilo. Postoje preparati koji osim što rješavaju problem prhuti na jedan kozmetički način, utječu na to da kosa bude i lijepa, a ne samo zdrava. U nekim fazama pogoršanja važno je na vrijeme krenuti s primjenom preparata koji su za to predviđeni, ne čekati da se to razbukta i dođe u neku kasniju fazu, u tom se slučaju vlasište teže dovede u početno, normalno stanje.

Naravno, potrebno je održavati redovit ritam sna i smanjiti stres te je nužna redovita njega kože i vlasišta. To je lako reći, ali na to je teško utjecati i djelovati.

Koliko je potrebno dati vremena šamponu da bi se pokazali prvi rezultati?

Muškarci su kao pacijenti nestrpljiviji od žena, pogotovo kada je riječ o lokalnoj terapiji. Važno je naglasiti da se ništa ne može popraviti preko noći, da treba biti strpljiv, redovit i uporan. Što se tiče šampona protiv prhuti, rezultati su dobri ako se redovito koriste, ali mi kažemo da bi stanje trebalo biti ili nula ili blizu idealnom kroz četiri tjedna. Naravno, ne može se očekivati da će nakon jednog ili dva pranja sve biti riješeno, ali će se isto tako već u prva dva puta vidjeti određeno poboljšanje i treba nastaviti u tom ritmu.

Ambasadori Dercosa, poput nogometaša Brune Petkovića i chefa Matije Bogdana, imaju poslove u kojima je neizbježno pranje kose svaki dan, ponekad i više puta dnevno. Koliko je često preporučljivo koristiti šampon protiv prhuti?

Preporučujem dva puta tjedno u terapijske svrhe šampon koji je prilagođen za kosu s prhuti, a za ostala pranja preporučujem neki blaži šampon. Naravno, ako netko uz prhut ima i osjetljivo vlasište, onda preporučujemo i šampone protiv prhuti za osjetljivo vlasište. Ako netko ima problem s ispadanjem kose, onda možemo i to ubaciti u kombinaciju.

Kod suhe prhuti preporučuje se korištenje šampona protiv prhuti za suhu kosu, a kod masne za masnu kosu. Postoji li problematika masne kose i suhe prhuti?

Kod masne kose ili kose koja se brzo zamasti češća je masna prhut, ali ima i tih kombinacija. Postoje i teži slučajevi kada je kosa masna, kada lojnice pojačano rade, onda zapravo u kombinaciji bude i masno lice, onda ta prhut bude teža i za terapiju. U tom su slučaju odlični šamponi koji u sebi imaju malo i pilinga koji pomažu i tako da odstrane ono što je slijepljeno. Suha prhut lakše se može tretirati, ali je definitivno češća.

Koja bi bila Vaša poruka za kraj svim muškarcima koji imaju problem s prhuti?

Nažalost, mnogo muškaraca dolazi dermatologu tek nakon što isproba veliki broj šampona kod kuće i dođe do određene faze kada si sami ne mogu pomoći i to im smeta. Često dođu u nekom zapuštenom stanju. Osim što u kasnijim fazama lošije izgleda estetski, problem će biti teže popraviti i pojavit će se simptomi poput upala, svrbeža, iritacije vlasišta pa i mogućeg ispadanja kose zbog češanja i dodirivanja kose. U slučaju masne prhuti, ljuskice često znaju biti zalijepljene za vlas. Pacijenti se izgrebu i skinu s ljuskama i vlasi. Tada uz šampone moramo preporučiti i neke druge lijekove kako bi se to smirilo. Važno je pravovremeno potražiti savjet stručnjaka kada se pojavi prhut i biti ustrajan s redovitom, rutinskom preporučenom njegom za rješenje problema.

Objavljeno

VAŠA RUTINA

dercos-sampon-protiv-prhuti-za-osjetljivo-vlasiste; bez-sulfata; vichy-dercos; masna-kosa; masno-tjeme; perut; bijele-ljuskice; seboreja; seboreicni-dermatitis; na-tjemenu

Šampon protiv prhuti za osjetljivo vlasište bez sulfata

( 4mišljenje )

go to top