OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Valovi vrućine u menopauzi: uzroci, simptomi i kako se nositi s njima?

Valovi vrućine jedan su od neugodnijih simptoma menopauze. U ovom članku naša dermatologinja Karolina Kopeć objašnjava uzroke valova vrućine i savjetuje vas kako se nositi s njima.

Valovi vrućine u menopauzi: uzroci, simptomi i kako se nositi s njima?

Vaš mozak u osnovi govori vašem tijelu da je vrlo vruće kad nije, stoga vaše tijelo reagira u skladu s tim: znojenje, osjećaj neugode, nesanica... Ideja je reći vašem tijelu da nije tako vruće i pomoći mu da se ohladi. Lako reći, zar ne? Da, znamo kako je.

Uzroci i simptomi valova vrućine tijekom menopauze. Koji je utjecaj na vašu kožu?

Koža postaje crvena kao da se crvenite i najčešće istovremeno i znojite – znamo, zgodna kombinacija.

Kako smo već spomenuli, menopauza je vrlo složen proces koji utječe na puno aspekata općeg zdravlja i svakodnevnog života.
Ukratko, valovi vrućine javljaju se zahvaljujući smanjenoj proizvodnji estrogena što uzrokuje poremećaje u termoregulaciji i krvožilju poput nenadanog osjećaja vrućine, obično najintenzivnijeg u gornjem dijelu tijela. 

Žene mogu osjetiti i tahikardiju i trnce kad val popusti. Valovi vrućine mogu biti različite učestalosti i intenziteta.

Noćni znoj ponekad može uzrokovati kroničnu nesanicu. Kakve to veze ima s mojom kožom, pitate se? E pa nedostatak sna ili njegova loša kvaliteta mogu negativno utjecati na prirodne biološke procese kao što su primjerena razina hidratacije i obnova za koju je zaslužna funkcija barijere kože. Ten bez sjaja, neujednačen ten, suhoća, crvenilo, osjetljivost kože, tanke linije i ovješenost.

Ove biološke promjene mogu imati negativan utjecaj na kožu uzrokujući neujednačen ten, suhoću, crvenilo, osjetljivu kožu, tanke linije i ovješenost.

Dr. Karolina Kopeć

Osnovno je brinuti se pravilno o koži prije odlaska u krevet jer je noć ključno doba za dobrobit kože!

Čimbenici koji mogu povećati opasnost od valova vrućine uključuju i pušenje te debljinu

Prevencija učestalih i intenzivnih valova vrućine sastoji se od:
· smanjenog unosa kave, čaja, alkohola
· prestanka pušenja
· održavanja hladne temperature u sobi
· raspršavanja hladne termalne vode po licu ili upotrebe hladnog gela (dostupan u ljekarnama) ako osjećate da val vrućine dolazi
· nošenja široke lagane pamučne ili svilene odjeće (što je seksi pa samo naprijed!)
· hladnog tuša ili kupke umjesto toplih
Promjene na koži tijekom menopauze primjetne su baš kao i valovi vrućine i mogu utjecati na samopouzdanje, stoga nemojte to dozvoliti, ok?

Promjene na koži tijekom menopauze primjetne su baš kao i valovi vrućine i mogu utjecati na samopouzdanje, stoga nemojte to dozvoliti, ok?

Dr. Karolina Kopeć

Ključni elementi za upamtiti o valovima vrućine u menopauzi

1.   Neki čimbenici povećavaju opasnost od valova vrućine: pušenje, alkohol, debljina...
2.   Neki simptomi menopauze mogu pokrenuti druge simptome: npr. valovi vrućine mogu uzrokovati biološke poremećaje (npr. nesanicu) koja dovodi do problema s kožom (kao što su suhoća, osjetljivost kože...).

go to top