OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Valovi vrućine u menopauzi: uzroci, simptomi i kako se nositi s njima?

Valovi vrućine jedan su od neugodnijih simptoma menopauze. U ovom članku naša dermatologinja Karolina Kopeć objašnjava uzroke valova vrućine i savjetuje vas kako se nositi s njima.

Valovi vrućine u menopauzi: uzroci, simptomi i kako se nositi s njima?

Vaš mozak u osnovi govori vašem tijelu da je vrlo vruće kad nije, stoga vaše tijelo reagira u skladu s tim: znojenje, osjećaj neugode, nesanica... Ideja je reći vašem tijelu da nije tako vruće i pomoći mu da se ohladi. Lako reći, zar ne? Da, znamo kako je.

Uzroci i simptomi valova vrućine tijekom menopauze. Koji je utjecaj na vašu kožu?

Koža postaje crvena kao da se crvenite i najčešće istovremeno i znojite – znamo, zgodna kombinacija.

Kako smo već spomenuli, menopauza je vrlo složen proces koji utječe na puno aspekata općeg zdravlja i svakodnevnog života.
Ukratko, valovi vrućine javljaju se zahvaljujući smanjenoj proizvodnji estrogena što uzrokuje poremećaje u termoregulaciji i krvožilju poput nenadanog osjećaja vrućine, obično najintenzivnijeg u gornjem dijelu tijela. 

Žene mogu osjetiti i tahikardiju i trnce kad val popusti. Valovi vrućine mogu biti različite učestalosti i intenziteta.

Noćni znoj ponekad može uzrokovati kroničnu nesanicu. Kakve to veze ima s mojom kožom, pitate se? E pa nedostatak sna ili njegova loša kvaliteta mogu negativno utjecati na prirodne biološke procese kao što su primjerena razina hidratacije i obnova za koju je zaslužna funkcija barijere kože. Ten bez sjaja, neujednačen ten, suhoća, crvenilo, osjetljivost kože, tanke linije i ovješenost.

Ove biološke promjene mogu imati negativan utjecaj na kožu uzrokujući neujednačen ten, suhoću, crvenilo, osjetljivu kožu, tanke linije i ovješenost.

Dr. Karolina Kopeć

Osnovno je brinuti se pravilno o koži prije odlaska u krevet jer je noć ključno doba za dobrobit kože!

Čimbenici koji mogu povećati opasnost od valova vrućine uključuju i pušenje te debljinu

Prevencija učestalih i intenzivnih valova vrućine sastoji se od:
· smanjenog unosa kave, čaja, alkohola
· prestanka pušenja
· održavanja hladne temperature u sobi
· raspršavanja hladne termalne vode po licu ili upotrebe hladnog gela (dostupan u ljekarnama) ako osjećate da val vrućine dolazi
· nošenja široke lagane pamučne ili svilene odjeće (što je seksi pa samo naprijed!)
· hladnog tuša ili kupke umjesto toplih
Promjene na koži tijekom menopauze primjetne su baš kao i valovi vrućine i mogu utjecati na samopouzdanje, stoga nemojte to dozvoliti, ok?

Promjene na koži tijekom menopauze primjetne su baš kao i valovi vrućine i mogu utjecati na samopouzdanje, stoga nemojte to dozvoliti, ok?

Dr. Karolina Kopeć

Ključni elementi za upamtiti o valovima vrućine u menopauzi

1.   Neki čimbenici povećavaju opasnost od valova vrućine: pušenje, alkohol, debljina...
2.   Neki simptomi menopauze mogu pokrenuti druge simptome: npr. valovi vrućine mogu uzrokovati biološke poremećaje (npr. nesanicu) koja dovodi do problema s kožom (kao što su suhoća, osjetljivost kože...).

Najčitanije

Različiti simptomi starenja na kosi

ZDRAVLJE

Različiti simptomi starenja na kosi

Nema sumnje da se tijekom menopauze vaše tijelo mijenja, koža širi, a zahvaćena je čak i kosa. Još jučer živahne, bujne kovrče sada su griva bez sjaja i volumena.  Jasno je da ova promjena može biti nuspojava koju je teško prihvatiti.

Pročitaj članak

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

ZDRAVLJE

Perimenopauza i menopauza: koji su rani simptomi?

Počinje li? Nema pravog vremena da se simptomi menopauze pojave. Perimenopauza, prijelazni period prije menopauze kad se mijenjaju razine hormona, može započeti bilo kada, od nekoliko mjeseci do čak 10 godina prije menopauze i prosječno traje 5 godina. Nastavite čitati ako osjećate fizičke i fiziološke promjene koje ne možete objasniti, ako ste već prepoznali rane simptome ili ste jednostavno znatiželjni i želite biti bolje pripremljeni na ono što čeka svaku ženu.

Pročitaj članak

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

ZDRAVLJE

Što je menopauza: uzroci, simptomi, faze i liječenje

Menopauza je prirodni završetak menstrualnog ciklusa. Baš kao i pubertet koji označava početak, ovo je biološka promjena, univerzalna za sve žene, a opet individualna u smislu određenih simptoma i vremena pojave predmenopauze i menopauze. Svaka od milijarde žena koje će 2020. godine biti starije od 50 godina proći će kroz menopauzu koja će za nju biti jedinstvena.

Pročitaj članak

go to top