OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

Važnost zdravog doručka: dobar početak dana

Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, no koliko nas zaista nađe vremena za zdrav početak svakoga jutra? Nutricionist Raphaël Gruman otkriva dobre strane odvajanja malo više vremena za spravljanje doručka.

Važnost zdravog doručka: dobar početak dana

Pojedi me, popij me: zašto je doručak toliko važan?


Većina nas se muči s ustajanjem iz kreveta ujutro, no što učiniti kad taj pospani osjećaj potraje veći  dio dana ako ne i cijeli dan? Nutricionist Raphaël Gruman objašnjava: “Kad se probudimo nakon prospavane noći, naša su tijela dehidrirana. To dovodi do osjećaja umora – ustvari samo 2% pada razine vode u tijelu može uzrokovati 20% manje energije tijekom dana.  

U prijevodu - ako želite započeti dan puni energije i entuzijazma, neka vam rehidratacija bude prioritet. Raphaël preporučuje buđenje želuca šalicom tople vode s limunom 15 minuta prije jela. To će djelovati kao pokretač probavnog sustava i potaknut će metabolizam te pripremiti tijelo na prvi obrok u danu.

Raphaelovi savjeti za ujednačen doručak


Obično se budite jako gladni ujutro? Imamo dobre vijesti! Raphäel kaže da budući da tijelo ima cijeli dan za razgrađivanje goriva kojeg smo mu dali kroz doručak, možemo pojesti što god. Ako želite uživati u doručku prije napornog dana, ne zaboravite ive ključne namirnice:  

●        Složene šećere - Raphaël preporučuje sporosagorijevajuće šećere poput integralnog kruha ili žitarica kako biste tijelo potaknuli da se pokrene – bez potrebe za tom popodnevnom čokoladicom.
●        Proteine – bilo da ste ljubitelj jaja, lososa, sira ili orašastih plodova, proteini na vašem tanjuru odmah izjutra pomoći će tijelu da bude budno cijeloga dana štiteći ga od popodnevnih padova energije.  

Čak i ako ne možete podnijeti ideju bogatog doručka, Raphäel kaže da je važno da obroci budu uravniteženi cijeloga dana. Prejedanje kasno navečer može dovesti do lošeg sna što znači da ćete se teško ujutro dići iz kreveta, zato ako želite popraviti razinu energije u tijelu, zdrav bi doručak mogao biti rješenje!

go to top