OK

OK Cancel

Hvala Vam!

Zatvori

VICHY SLAVI 89. GODINA UZ UMJETNOST I UMJETNICE

Upoznajte Jasminku Škalić,  diplomiranu ekonomisticu i slikaricu, koja je završila postdiplomski studij u Ljubljani na College of Visual Arts.
Umjetnost smatra svojim životnim pozivom, u kojem uživa, opremajući i dekorirajući javne i privatne prostore.

Jasminka Škalić portret

1. Koliko Vam znači umjetnost i koliko se dinamika vašeg rada promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci?

Umjetnost mi znači život u svakom pogledu. Iako je specifična situacija u posljednjih nekoliko mjeseci, dinamika mog rada se čak i povećala. Mislim da su umjetnici specifična skupina ljudi kojoj ove mjere izolacije i smanjenog uobičajenog kretanja doprinose intenzivnijem radu. Barem meni.

2. Kako biste opisali estetiku svog rada i što Vas inspirira na stvaranje?

Inspiraciju crpim iz sebe, drugih ljudi, prirode, događaja, osobnih doživljaja, trenutka, zapravo svega... Ovisno o raspoloženju.  Estetika mog rada u ovom slučaju djelomično je vezana i za parametre koji su nam dati za stvaranje ove slike. Inače je prisutna u svemu što radim (barem tako mislim), tako da više manje svaka kreacija koju stvaram, bilo slika ili komad nakita prvenstveno se meni mora svidjeti da bi je mogla pokazati tj. izložiti drugima.

3. Kako je tema ženske snage oblikovala Vaš umjetnički rad?

Smatram da su ženska solidarnost i snaga i te kako poželjne u današnjem društvu, zato mi se i svidio ovaj projekt koji ohrabruje, potiče i podržava žensku umjetnost i stvaranje. Podržavajuće je, a i inspirativno biti dio ovakve virtualne izložbe, pogotovo u ovim vremenima.

Jasminka Škalić slika

4. Kako biste Vi sami interpretirali umjetnički rad koji je dio Vichy virtualne izložbe?

Moj umjetnički rad pod nazivom "Little Drops of Beauty" je rezultat trenutka u kojem se rodila ideja za vizualizacijom dosad stečenih znanja o Vichyu, zadanih parametara i osobnih preferenci. Ime spomenute kuće na prvu me asocira na termalne mineralne izvore zato su i na mom radu stilizirano prikazane kapljice i mjehurići vode. Kako je inspiracija potekla od prirode tj. vode, uz to su prikazani i cvjetovi kao sinonim nježnosti i ljepote ženske kože, a uz to zaboravila sam napomenuti da je lijepa ženska koža zapravo i nahranjena i hidratizirana, od tuda poveznica kapljica vode i lica . Slika je nadrealna, odnosno prikazuje svijet ljepote u kojem gotovo lebdeći  elementi pričaju priču o estetici ženskog lica na pomalo bajkovit i romantičan način. A i period u kojem je rađena je predblagdanski tako da je i dojam koji slika ostavlja pomalo u tom duhu. 

#VICHY89 #MINÉRAL89

Objavljeno

go to top